Mutfak Aletleri
Mutfak aletleri oldukça geniş bir ürün grubunu temsil ediyor. Bu ürün grubunun çok geniş olması nedeniyle mutfak aletleri genellikle çeşitli alt gruplara ayrılıyor ve bu alt gruplar başlığında inceleniyor. Yoksa mutfaklarda kullanılan hemen her araç gereç mutfak aletleri kategorisine dahil edilebilir. Örneğin profesyonel bir mutfakta çalışan bir şefin giydiği bir mutfak önlüğü de mutfak aletlerine dahil olabilir, tam teşekkülü bir fırın veya bir adet yemek çatalı da mutfak aletleri içinde sınıflandırılabilir. Bu nedenle mutfak aletleri ya da mutfak ekipmanları genelde özelleşmiş alt grup isimleri ile temsil ediliyor. Bunlara örnek verecek olursak ise; elektrikli küçük ev aletleri, pişirme üniteleri, çatal-bıçak setleri, mutfak yardımcıları vs. diye uzayan bir liste sıralamak mümkün.
Mutfak denildiğinde ise ilk olarak akıllara elbette ev mutfakları geliyor. Tabi ki hizmet sektöründe, restoran ve lokantalarda çalışan kişilerin ise işinden dolayı akıllarına endüstriyel mutfakların gelmesi de gayet normal. Ev mutfağı ile endüstriyel mutfağı ayıran birkaç önemli detaydan biri de bu mutfaklarda kullanılan mutfak aletlerinin farklılığı. Endüstriyel mutfaklarda profesyonel işleyişe uygun ve daha çok kişiye yiyecek içecek servis etmeye yardımcı olacak nitelikte mutfak ekipmanları kullanılırken ev mutfaklarında veya benzer mutfaklarda ise daha çok bireysel kullanıma yönelik ya da az kişiye servis yapacak kapasitede mutfak ürünleri kullanılıyor. Endüstriyel mutfak ürünlerinin ev mutfaklarında pek sık kullanılmamasına ise bu ürünlerin spesifik ihtiyaçlara yönelik üretilmesinden dolayı üzerlerinde olan yüksek fiyat etiketi neden gösterilebilir. Bunun yanında bazı endüstriyel ürünler ev mutfağında kullanılmaya uygun olarak da üretilmiyor. Bu nedenlerle bir mutfak ekipmanı alırken ihtiyaca ve kullanım amacına yönelik seçimler yapılması büyük önem taşıyor.
Küçük Mutfak Aletleri
Küçük ev aletleri ya da küçük mutfak aletleri olarak adlandırılan grup genellikle mutfaklarda kullanılan pratik elektrikli mutfak eşyalarını temsil ediyor. Bu küçük ev aletleri zaman zaman elektriksiz formda da olabiliyor. Yine de çoğunlukla elektrikli küçük mutfak ekipmanlarını tasvir etmek için bu ifade kullanılıyor ve dilimize bu ifade net şekilde yerleşmiş durumda.
Küçük ev aletleri olarak tanımlanan grup arasında daha çok; mutfak robotları, mikserler, el blenderleri, mini fırınlar, airfryer, fritöz ve benzeri yemek pişirme ekipmanları, tost makineleri, ekmek kızarma makineleri, mutfak tartıları, ketle, çay makineleri, kahve makineleri, katı meyve sıkacakları, öğütücüler, doğrayıcılar, smoothie makineleri gibi ekipmanlar yer alıyor. Elbette bu saydığımız ekipmanlar dışında daha birçok küçük mutfak aleti mutfaklarda iş akışının sağlanması ve pratiklik kazanılması için kullanıcılara hizmet veriyor. Küçük ev aletleri birçok zaman mutfaklarda hayat kurtarıcı rol oynuyor ve bu nedenle de sıklıkla tercih ediliyor.
Elektronik Mutfak Aletleri
Mutfak aletleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak küçük mutfak aletleri ve bunların içerisinden de genellikle elektronik olanlar geliyor. Elektronik mutfak aletleri hem ev mutfaklarının hem de endüstriyel mutfakların vazgeçilmez yardımcıları konumunda bulunuyor. Elektronik mutfak aletleri, günümüzde pratikliği artıran ve mutfakta bir şeyler hazırlamayı kolaylaştıran en başarılı ekipman grubu olarak kabul ediliyor.
Elektrikli mutfak ekipmanları kategorisinde beyaz eşyalar dışında kalan kategoriler yer alıyor. Buzdolabı, dondurucu vs. gibi ekipmanlar ise mutfakta kullanılmasına rağmen beyaz eşya statüsünde listeleniyor. Elektronik mutfak ekipmanlarından öne çıkanlar ise;
Airfryer ve Fritözler: Airfryer ismi verilen az yağ ile çalışan ve multifonksiyon yemek pişirme makineleri bugünlerde epeyce revaçta. Bunun yanında airfryer’ın atası olan fritözler ve az yağlı fritözler de halen mutfaklarda kullanılmaya devam ediyor.
Kahve Makineleri: Kahve makineleri birçok farklı formda olabiliyor. Espresso bazlı kahve makineleri, filtre kahve makineleri ve Türk kahvesi makineleri gibi alt kollara ayrılan kahve makineleri yalnızca mutfaklarda değil, işletmelerde, iş yerlerinde ve daha birçok yerde karşımıza çıkabiliyor.
Çay Makineleri: Günümüzde klasik çaydanlıkların yerini mutfaklarda çay makineleri almaya başladı. Uzun süre ve sıkça çay tüketilen evlerde veya iş yerlerinde çay makineleri adeta hayat kurtarıcı olabiliyor.
Blender ve Mikser: Blender ve mikser ürünleri manuel formlarda da olabiliyor. Mutfağın en çok iş yapan ürünlerinden olan Blender ve karıştırıcı mikserin elektronik versiyonları ise çok daha popüler.
Ekmek Makineleri: Günümüzde, özellikle de Covid-19 pandemisi sonrasında evde ekmek yapımı oldukça popüler hale geldi. Ekmek makineleri ya da ekmek yapma makineleri de evde kolayca ekmek yapabilmeye olanak kılıyor.
Fırınlar: İster evde olsun ister endüstriyel mutfaklarda olsun fırınlar tüm mutfakların vazgeçilmez parçası olmayı sürdürüyor. Her geçen gün farklı bir elektronik pişirici piyasaya çıkmasına karşın fırın modelleri popülerliğini asla kaybetmiyor.
Mutfak Şefleri: Daha çok hamur karıştırma, karma işlevleri için kullanılan elektronik mutfak aletlerine mutfak şefi adı veriliyor. Yeni nesil mutfakların vazgeçilmez parçalarından olan bu cihazlar gün geçtikçe popülerliğini artırıyor.
Çok Amaçlı Pişiriciler: Bu mutfak ekipmanlarının airfryer ürünlerinden farkı birçok farklı pişirme tekniği ile pişirme yapabiliyor olması. Çok amaçlı pişiriciler, örneğin sulu yemek yapabiliyor, bazı modeller 3 farklı yemeği aynı anda pişirebiliyor. Ya da buharla pişirme yapabiliyor.
Yoğurt Makineleri: Günümüzde çok yaygın kullanmaya başlanılan elektronik mutfak ekipmanlarından biri de yoğurt makineleri. Pratik ve her zaman stabil şekilde yoğurt mayalamak için ideal olan bu makineler sıklıkla tercih ediliyor.
Tost Makineleri: Tost makineleri uzun yıllardır mutfakların vazgeçilmez yardımcılarından. Tost makineleri tost yapmanın yanında farklı işlevleri nedeniyle de mutfaklarda sıklıkla tercih edilen ekipmanlar arasında yer alıyor.
Katı Meyve Sıkacakları: Katı meyve sıkacakları da tıpkı tost makineleri gibi uzun yıllardır mutfakların vazgeçilmezleri arasında. Taze meyve suyu hazırlamak için ideal olan bu elektrikli mutfak aletleri popülerliğini koruyor.
Elektronik Mutfak Aleti Markaları
Mutfak aletleri arasında elbette doğrama tahtaları, bıçak setleri, saklama kapları gibi birçok elektronik olmayan mutfak aleti yer alıyor. Fakat mutfak aleti markaları söz konusu olunca akla elektronik aletleri üreten markalar geliyor. Diğer grupta ise genellikle endüstriyel mutfaklarda kullanılan araç-gereçlerde marka isimleri ön plana çıkıyor. Ev mutfaklarında ise manuel mutfak aleti markaları çok ön planda değil. Bu nedenle ilk olarak akla elektronik mutfak aleti markaları gelmesi çok doğal.
Ülkemizde hem yerli hem de yabancı oldukça popüler elektronik mutfak aleti markası mevcut. Elektronik mutfak aletlerinde markaların öne çıkmasında temel neden bu markaların kalitesi, bilinirliği ve uyguladığı fiyat politikası gibi etmenler başrolü oynuyor. Elbette bu durumlar markadan markaya farklılık da gösterebiliyor. Ülkemizde piyasada yer alan en popüler elektronik mutfak aleti markaları şöyle sıralanabilir;
Altus, Arçelik, Ariete, Arnica, Arzum, Beko, Bosch, Braun, Cosori, Delonghi, Dijitsu, Electrolux, Emsan, Fakir, Goldmaster, Grundig, Homend, Karaca, KitchenAid, Kiwi Home, Korkmaz, Krups, Kumtel, Moccamaster, Moulinex, Nespresso, Philips, Samsung, Schafer, Siemens, Sinbo, Smeg, Tchibo, Tefal, Vestel, Weewell, Xiaomi, Yasomi ve Yui.
Elbette bu ünlü markalar dışında da elektronik mutfak ekipmanları üreten farklı markalar da piyasada yer alabiliyor.
En Önemli Mutfak Aletleri
Özellikle endüstriyel ve profesyonel mutfaklarda, mutfaktaki en küçük ve önemsiz görünen bir malzeme bile bazen tırnak içinde hayati bir önem taşıyor. Evlerde ise bu tarz malzemelerin eksikliği bir şekilde, daha rahat tolere edilebiliyor. Ya da o malzemenin kullanıldığı basamak işleyişten çıkarılıyor ve tarif değiştiriliyor. Ancak profesyonel işletmelerde bunu yapmak mümkün olmadığı için hemen her malzemesi, kullanım yerine göre büyük önem taşıyor. Ancak, elbette tüm mutfaklarda bazı ekipmanlar ve mutfak aletleri önem sırasına göre ön plana çıkabiliyor. Mutfakların olmazsa olmaz ekipmanları sıralandığında akla ilk olarak doğrayıcılar, bıçaklar, pişiriciler ve soğuk saklama üniteleri geliyor. Bu ürün gruplarını biraz örneklendirmek gerekirse mutfağın en önemli ekipmanları ya da en önemli mutfak aletleri şöyle sıralanabilir;
Tencere - tava takımları, fırınlar, pişirme ekipmanları, bıçak setleri, doğrama setleri, doğrama üniteleri, doğrama tahtaları, kaşık - çatal - bıçak setleri, buzdolapları, dondurucular, ocaklar, küçük mutfak aletleri, gastronomik küvetler, saklama kapları, bardak setleri, tabak setleri.
Bu ürün grupları dışında da birçok önemli mutfak ekipmanı evlerde ve iş yerlerinde yer alıyor.
Sıra Dışı Mutfak Ekipmanları
Mutfak eşyaları ya da mutfak aletleri söz konusu olduğunda akıllara elbette birçok farklı ürün geliyor. Ancak bu ürün grupları genellikle mutfaklarda sıklıkla kullanılan ürünlerden oluşuyor. Bunların dışında da mutfak aletleri olduğunu bilsek de bazen bu mutfak aletleri akla gelmiyor. Ya da daha önce hiç görmediğimiz, birçok kişinin haberi dahi olmayan bazı mutfak aletleri ile de karşılaşıyoruz.
Bu tarz mutfak aletleri sıra dışı mutfak ekipmanları şeklinde genel olarak adlandırılıyor. Bu araçların işlevsellik bakımından her zaman verimli olmadığını söylemek de mümkün. Sıra dışı mutfak aletleri genellikle aynı işlevi yapan klasik mutfak ekipmanlarından türetilerek tasarlanıyor. Ancak zaman zaman tamamen sıra dışı ve özgün tasarımları da mutfaklarda görmek mümkün oluyor.