bifikirbifikir
Otomatik Mama Kapları

Otomatik Mama Kapları

Otomatik Mama Kapları

Haustier QQ005 Akıllı Kedi Köpek Otomatik Mama Kabı

Kedinizin ya da köpeğinizin sizin evde olmadığınız anlarda beslenme düzenini aksatmamasını istiyorsanız otomatik mama kaplarından...

Xiaomi Akıllı Evcil Hayvan Besleyici

Xiaomi Akıllı Evcil Hayvan Besleyici, hem kedilerinizi hem de köpeklerinizi beslemek için kullanabileceğiniz bir akıllı/otomatik...

Neutron Ses Kontrollü Wifi Destekli Akıllı Mama Kabı

Evde olmadığınız anlarda, seyahatlerde ve tatillerde dört ayaklı dostunuzun doğru zamanda ve miktarda beslendiğinden emin...

Bilicra Feed Me Akıllı Mama Kabı

Gün içinde evde olmadığınız anlarda, seyahatlerinizde ya da tatillerinizde dört ayaklı dostlarınızın aç kalacağından mı...

Yasomi MK06 Kedi ve Köpek Besleyici

Yasomi MK06 Kedi ve Köpek Besleyici, evcil hayvanlarınızın beslenme ihtiyaçlarını evde olmadığınız ya da meşgul...

Wero Pet Feeder Otomatik Mama Kabı

Wero Pet Feeder Otomatik Mama Kabı ile günün evde olmadığınız saatlerinde ya da çıktığınız kısa...

Otomatik Mama Kapları

Hem evimizi hem de hayatımızı paylaştığımız dört ayaklı dostlarımızın bakımı da elbette bizim sorumluluğumuz altında. Bu sebeple onların kaliteli ve yeterli düzeyde mama tükettiklerinden, su içtiklerinden ve sağlıklarının yerinde olduğundan emin olmak durumundayız. Evcil hayvan sahipleri zaten bu tip sorumlulukları bir görev gibi değil, keyif olarak görerek yerine getiriyor. Ancak gündelik yaşamın yoğun temposu içinde her an evde olmak ve dört ayaklı dostumuzla ilgilenmek de elbette mümkün olmuyor. Söz konusu beslenme olduğunda kedilerin ve köpeklerin birbirlerinden ayrıldığını belirtmek gerek. Köpekler zaten ev içinde yaşadıkları takdirde düzenli olarak dolaşmaya çıkarıldıkları için, gün içinde mutlaka belirli bir süreyi sahipleriyle geçirmek zorundalar. Ancak kediler mama, su ve temiz kum ihtiyaçları karşılandığı takdirde daha uzun süre boyunca yalnız kalabiliyorlar. İşte, bu tip durumlarda kedilerin düzenli ve yeterli şekilde beslendiğinden emin olmak isteyen evcil hayvan sahiplerinin imdadına otomatik mama kabı modelleri yetişiyor. Akıllı mama kabı olarak da adlandırılabilen bu cihazlar gerçekten de pratik bir kullanım deneyimi sunuyor. 

Bazı kediler mama kapları sürekli dolu olduğu takdirde canları ne zaman isterse gidip beslenebilir ve sağlıklı kilo aralığında kalabilir. Ancak bazı kediler önlerine konan mamayı bir an önce bitirme eğiliminde olduğu için, kedi sahipleri de mamayı gün içerisinde belli saatlerde ve miktarlarda vermeyi tercih ediyor. Bazı evlerde birden fazla kedi yaşadığı için, her kedinin ideal miktarda yemek yediğinden emin olmak da zorlaşıyor. Akıllı mama kapları bu tip durumlarda da evcil hayvan sahiplerine çok önemli avantajlar sağlıyor. Çünkü otomatik mama kabı modelleri aracılığıyla evde olmadığınız anlarda bile kedinizi dilediğiniz anlarda besleyebiliyor, bazı modellerin kamerası olması sayesinde dört ayaklı dostunuzu beslenirken takip edebiliyorsunuz. Peki, kediler için otomatik mama kabı modelleri arasından nasıl seçim yapılır? Köpekler için otomatik mama kabı var mı? Otomatik mama kabı fiyatları ne kadar? Otomatik mama kabı nasıl kullanılır? Daha da önemlisi, en iyi otomatik mama kabı hangisi? Gelin, tüm bu soruların yanıtlarını ve hatta daha da fazlasını birlikte keşfedelim. 

Kedi İçin Hangi Mama Kabı Nasıl Olmalı?

Otomatik mama kabı modellerinin detaylarına geçmeden önce, “Kedi için hangi mama kabı nasıl olmalı?” Sorusunu kısaca yanıtlandırmakta yarar var. Kedi mama kabı seçimi yaparken ürünlerin hangi malzemeden üretildiğini, derinliklerine ve genişliklerine bağlı olarak sundukları kapasiteyi, taban tasarımlarını, temizlenebilirlik düzeylerini ve kullanımının ne kadar güvenli olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, plastik mama kapları sıklıkla kedilerin dişleri ya da dış faktörler sebebiyle çizilebiliyor. Çizilen plastikte de bakteri birikimi riski söz konusu oluyor. Bu sebeple kediler için mama kabı seçiminde mümkün olduğunca plastik ürünlerden uzak durmakta ya da bu riski engelleyen önlemler alan tasarımları tercih etmekte yarar var. 

Paslanmaz çelik, seramik ve cam gibi malzemeler kedi mama kabı için en ideal seçenekleri oluşturuyor. Bu malzemeden üretilen kapların temizliği de daha pratik ve kolay olabiliyor. Ayrıca, kapların kaymaz tabanlı olması kedinizin mama yerken ya da ev içinde oynarken kabı devirmemesi açısından büyük önem taşıyor. Kedinizin kilosuna, beslenme alışkanlıklarına ve evde kaç kedinin olduğuna bağlı olarak mama kaplarının yeterli genişliğe ve derinliğe sahip olması da bir o kadar önemli. 

Otomatik / Akıllı Mama Kabı Nedir?

Gelelim, “Otomatik mama kabı nedir?” sorusunu yanıtlamaya: Otomatik mama kapları genelikle belirli bir program ya da süre kapsamında kedinize veya köpeğinize evde olmadığınız anlarda da mama vermenize olanak tanıyan cihazların genel adı. Bu cihazların en önemli işlevlerinden biri, dört ayaklı dostlarımızın beslenme programını düzenleyebilmek ve bu düzeni tutarlı bir şekilde sürdürebilmek. Otomatik mama kabı modellerinin işlevleri üründen ürüne göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak temelde tüm ürünler, kedilerin ve köpeklerin mümkün olduğunca düzenli şekilde beslenmesi amacına hizmet ediyor. 

Otomatik mama kabı modellerinde çoğunlukla zamanlayıcı fonksiyonunun bulunduğunu görüyoruz. Daha gelişmiş modeller size akıllı telefonunuz ya da tabletiniz aracılığıyla uzaktan ve manuel besleme yapabilme olanağı da tanıyor. Ürünlerin sahip olduğu fonksiyonların ne işe yaradığına hemen aşağıda detaylı olarak da değineceğiz. 

Otomatik Mama Kabı Ne İşe Yarar?

Sıra geldi, “Otomatik mama kabı ne işe yarar?” sorusunu ayrıntılı olarak yanıtlamaya. Gün içinde işte veya okulda olduğunuz ya da kısa seyahatlere çıktığınız anlarda kedinizin evde yalnız olması son derece doğaldır. Ancak bu tip durumlarda onun beslenme düzenini aksatmamak amacıyla mama saati geldiğinde evde olma mecburiyetinde değilsiniz. Çünkü otomatik mama kapları size kediniz için bir beslenme düzeni oluşturma fırsatı sunuyor ve cihaz söz konusu programa harfiyen uyuyor. Örneğin, kedinizin günün belli bir saatinde beslenmesini istiyorsanız bu programı cihaza kaydediyorsunuz ve sizin evde olup olmamanız fark etmeksizin tam olarak o anda cihazın haznesinden kaba mama dökülüyor. Otomatik mama kabı kullananlar için bir diğer avantaj da kaba dökülecek mamanın miktarının da evcil hayvan sahipleri tarafından belirlenebilmesi. Başka bir deyişle yalnızca beslenme saatlerini değil, miktarlarını da tamamen kedinizin sağlık durumuna, beslenme alışkanlıklarına ve sıklığına göre siz ayarlayabiliyorsunuz. 

Bazı otomatik mama kabı modelleri kameralı ve/veya hoparlörlü ve mikrofonlu şekilde tasarlanıyor. Kameralı olan modellerde kedinizi beslenirken görebiliyor, ne kadar mama tükettiğini de takip edebiliyorsunuz. Mikrofonu ve hoparlörü bulunan modellerde ise kedinize evde olmadığınız anlarda seslenebiliyor, mama saatinde onu cihazın yanına çağırabiliyorsunuz. Bazı modellerin mikrofonu olmasa da hoparlörleri mevcut. Bu durumda da önceden birkaç saniyelik ses kaydı oluşturarak cihaza yükleyebiliyor, beslenme saatinde bu kaydın otomatik olarak çalmasını sağlayabiliyorsunuz. 

Kısacası, akıllı mama kabı kullanmak size nerede olursanız olun kedinizin beslenme düzenini aksatmama imkanı sunuyor. Siz evde yokken elektrik kesintisi yaşanması halinde bu düzenin aksayacağından endişe duyabilirsiniz. Ancak birçok otomatik mama kabı modelinin bu riske karşı aldığı bir önlem de var. Bazı modellerde elektrik ya da internet kesintisi yaşanması halinde sizin önceden belirlediğiniz beslenme programı cihazın hafızasında kalıyor ve aynen devam ettiriliyor. Bazı modellerde ise pil yuvası mevcut ve elektrik kesildiğinde cihaz pil aracılığıyla güç alabilmeye devam ediyor. Tüm bu avantajlardan hareketle, otomatik mama kabı kedi sahipleri için gerçekten pratik bir kullanım deneyimi sunuyor. 

Otomatik Mama Kabı Nasıl Kullanılır?

Otomatik mama kabı nasıl kullanılır?” sorusunun yanıtı üründen ürüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu sebeple satın aldığınız cihazı kullanmaya başlamadan önce kullanım kılavuzuna mutlaka detaylı olarak göz gezdirmelisiniz. Ancak temelde tüm cihazlar için şu ipuçlarını paylaşmak mümkün: Tüm otomatik mama kabı modellerinin kapaklı ve çoğunlukla kilitli bir mama haznesi mevcut. Bu haznenin kapasitesi de üründen ürüne değişiklik göstermekte. Siz bu hazneyi önceden mamayla dolduruyorsunuz ve akıllı telefonunuz ya da tabletiniz aracılığıyla dört ayaklı dostunuz için bir beslenme programı oluşturuyorsunuz Aslında işlem bu kadar basit. Bu sürecin ardından cihaz söz konusu programa uyuyor. Dilerseniz programın dışına çıkmak için yine akıllı telefonunuzu ve tabletinizi kullanabiliyor, bir tuşa basarak kaba mama dökülmesini sağlayabiliyorsunuz.

Aslında otomatik mama kabı kullananlar için takip edilmesi gereken tek nokta, hazne içindeki mamanın yeterli miktarda olması. Birçok otomatik mama kabı modelinde haznedeki mama miktarını da akıllı telefon ya da tablet aracılığıyla takip etmek mümkün. Hatta bazı modellerde haznedeki mama miktarı azaldığı anda size bildirim geliyor. Böylece hazneyi yeterli sıklıkta doldurabiliyorsunuz. Haznenin kapalı ve kapaklı bir tasarıma sahip olması, kedinizin onu kontrolsüzce açmasını ya da hazneye zarar vermesini önlüyor. Ancak daha da önemlisi, her öğünde kedinize taze ve lezzetli mama verilebilmesine olanak tanıyor. 

Otomatik Mama Kabı Yaş Mama İçin Kullanılır mı?

Piyasadaki otomatik mama kabı modellerinin tamamı yalnızca kuru mamayla birlikte kullanıma uygun. Çünkü yaş mama hem formu hem de raf ömrü sebebiyle kuru mama işlevi göremiyor. Hatta otomatik mama kabı satın almadan önce mutlaka cihazların hangi çaptaki mamalarla kullanıma uygun olduğuna da göz atmanız gerek. Örneğin, bazı modeller 1-15 mm çapında kuru mamalarla kullanılabiliyor. Bazıları ise minimum 2 maksimum 10 mm çapındaki kuru mamaları sorunsuz şekilde hazneye dökebilecek şekilde tasarlanıyor. 

Kuru mamaların talimatınız doğrultusunda ve gereken zamanda hazneye dökülürken sıkışmaması için, otomatik mama kabı modellerinin sahip olduğu bazı sistemler ve teknolojiler var. Bunların sorunsuz şekilde işleyebilmesi için cihazların yalnızca belirtilen çaptaki kuru mamalarla birlikte kullanılması gerekiyor. 

En İyi Otomatik Mama Kabı Hangisi?

  • Xiaomi Akıllı Evcil Hayvan Besleyici: Xiaomi otomatik mama kabı kediler ile küçük ve orta ırk köpekleri beslemek için kullanıma uygundur. Mi Home uygulamasıyla uyumlu şekilde çalışan ürünün mama haznesi kapasitesi 1,8 kilogramdır. Kullanıcılar uygulamadan dört ayaklı dostları için bir beslenme programı oluşturur ve buradan hem beslenme saatlerini hem de miktarlarını belirler. Cihazın elektrik veya internet kesintisi yaşanması halinde, belirlenen programa sadık kalması da önemli bir avantajdır. Ayrıca, mama haznesindeki mama miktarı azaldığında kullanıcılar uygulama aracılığıyla anında bilgilendirilir. Xiaomi otomatik mama kabı paslanmaz çelikten üretilmiştir. 
  • Wero Pet Feeder Otomatik Mama Kabı: Wero otomatik mama kabı 6 litre kapasiteli bir mama haznesi kullanılarak geliştirilen bir cihaz. Plastik kullanılarak tasarlanmış, ancak kullanılan plastiğin gıdayla temasa uygun olduğunu belirtmek gerek. Wero otomatik mama kabı ile de elektrik kesintisi yaşanması halinde belirlediğiniz programa sadık kalınacağından emin olabiliyorsunuz. Uygulama entegrasyonu bulunan cihaz, size akıllı telefonunuz ya da tabletiniz üzerinden kedinizin beslenme saatlerini ya da miktarlarını dilediğiniz zaman değiştirme olanağı sunuyor. Bu model kameralı otomatik mama kabı arayanlar için de en cazip seçeneklerden biri. 10 derece geniş açılı ve 2 megapiksel 1080P HD kamerası bulunan ürün, gece görüşü ve otomatik aydınlatma özelliklerine de sahip. Ayrıca, kedinizi beslenme saati geldiğinde cihaza doğru çağırmak için dilerseniz maksimum on saniyelik ses kaydı da oluşturabiliyorsunuz. 
  • Yasomi MK06 Kedi ve Köpek Besleyici: Gıdayla temasa uygun ve çevre dostu ABS+HIPS malzemeden oluşan Yasomi otomatik mama kabı da maksimum on saniye uzunluğunda ses kaydı oluşturabileceğiniz cihazlardan biri. 6 litrelik bir mama haznesi mevcut ve bu bölüme 1-15 mm aralığında çapa sahip tüm kuru mama türlerini koyabiliyorsunuz. Yasomi otomatik mama kabı da uygulama aracılığıyla takip ve kontrol edilebiliyor. Ayrıca, bu model de kameralı otomatik mama kabı arayanlara hitap ediyor. 
  • Bilicra Feed Me Akıllı Mama Kabı: Bilicra otomatik mama kabı 3,7 litrelik bir mama haznesine sahip ve aplikasyon aracılığıyla kontrol edilebiliyor. Cihazın ses kaydetme özelliği veya kamerası mevcut değil. Fakat dilerseniz uygulama üzerinden manuel besleme yapabiliyorsunuz. Cihazın arkasındaki yuvaya powerbank yerleştirmeniz mümkün ve bu sayede elektrik kesintisi yaşanması halinde cihazın güç kaynağına ulaşabilmesi garanti altına alınabiliyor. Ürünün gıdayla temasa uygun plastik kullanılarak geliştirildiğini de belirtelim. 
  • Neutron Ses Kontrollü Wifi Destekli Akıllı Mama Kabı: 4 litre kapasiteye sahip bir mama haznesi olan Neutron otomatik mama kabı da 2-10 mm çapındaki kuru mama türleriyle sorunsuz şekilde çalışabiliyor. Bu cihaza elektrik kesintisi yaşanması riskine karşılık pil takabiliyorsunuz. Harici mikrofonu bulunan ürün, evcil hayvanınıza seslenmenin yanı sıra, onun sesini duymanıza da olanak tanıyor. Uygulama üzerinden onun beslenme geçmişini de kayıt altına alabiliyorsunuz. 
  • Haustier QQ005 Akıllı Kedi Köpek Otomatik Mama Kabı: Haustier otomatik mama kabı 6 litrelik bir mama haznesine sahip ve kamerası da mevcut. Hatta dört ayaklı dostunuzun beslenme rutinini kamera aracılığıyla video kayıt altına alabiliyorsunuz. Mama haznesi plastik, ancak mama kabı paslanmaz çelik. Cihaz Tuya isimli mobil uygulamayla uyumlu şekilde çalışıyor. 

Otomatik Mama Kabı Fiyatları Ne Kadar?

Ülkemizdeki diğer tüm teknolojik ürünler gibi, otomatik mama kapları için de standart ve sabit bir fiyat aralığından söz etmek mümkün değil. Her ürünün fiyatı dönem dönem markalar tarafından güncellenebildiği gibi, ürünler de kendi içlerinde geniş bir fiyat yelpazesine yayılıyor. Dolayısıyla otomatik mama kabı fiyatları oldukça değişken. Ancak 2023 yılı itibarıyla en ucuz otomatik mama kabı modelinin de dört haneli rakamlarda olduğunu söyleyebiliriz. Cihazların sahip oldukları teknolojiye, malzemeye ve fonksiyonlara bağlı olarak söz konusu fiyat daha da yükselebiliyor. En popüler otomatik mama kabı markaları arasında Xiaomi, Wero, Haustier, Bilicra ve Neutron gibi isimler var. Arzu ederseniz bu tip markaların indirim ve kampanya dönemlerini takipte kalabilir, bu sayede ürünleri daha uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

  • Otomatik mama kapları ya da diğer isimleriyle akıllı mama kapları, genellikle bir zamanlayıcıya sahip cihazlardır. Evcil hayvan sahiplerine dört ayaklı dostlarının beslenme programlarını düzenleme ve bu programı evde olmadıkları anlarda da sürdürebilme imkanı tanırlar. Otomatik mama kapları sayesinde akıllı telefonunuz ya da tabletiniz aracılığıyla günün dilediğiniz anlarında evcil hayvanınızı besleyebilir, tüketmesi gereken mama miktarını spesifik olarak ayarlayabilirsiniz. Otomatik mama kabı özellikle belirli bir beslenme programını takip etmesi gereken kediler ve evde olmadığı anlarda kedisinin düzenli beslendiğinden emin olmak isteyen kişiler için pratik ve güvenilir çözümler sunar.

  • Otomatik mama kabı seçiminde cihazların mama haznesi kapasitesi, mama kabı malzemesi ve sahip oldukları fonksiyonlar göz önünde bulundurulmalıdır. Akıllı telefon ya da tabletlerle uyumlu şekilde çalışan cihazlar, manuel besleme de yapabilmenize olanak tanımaları sayesinde daha avantajlı olabilir. Mama haznesi kapasitesinin yüksek olması da seyahatler gibi uzun süreçler için daha avantajlıdır. Ayrıca; kamera, hoparlör ve mikrofon gibi donanımlara sahip otomatik mama kapları aracılığıyla evde olmadığınız anlarda evcil hayvanınızı görebilir ve ona seslenebilirsiniz.

  • Otomatik mama kapları tasarımları sebebiyle daha çok kedilere hitap eden ürünlerdir. Ancak bu durum da üründen ürüne değişebilir. Örneğin, Yasomi MK06 Kedi ve Köpek Besleyici isimli model kedi, köpek, tavşan ve kaplumbağaları beslemek için kullanıma uygundur. Bazı cihazlar ise belirli bir ağırlığın ya da omuz yüksekliğinin altındaki köpekler ve tüm kediler için özel olarak tasarlanmıştır. Ürün seçimi yapmadan önce bu tip bilgilere göz atmanızı öneririz.

İlgili İçerikler

Kedilerle ve köpeklerle bir evi ve hayatı paylaşmanın ne kadar keyifli ve özel bir deneyim olduğunu anlatmak güç. Fakat bu...