bifikirbifikir
Katı Meyve Sıkacakları

Katı Meyve Sıkacakları

Katı Meyve Sıkacakları

Arzum AR1050 Freshmix Slow Juicer Meyve Ve Sebze Presi

Bol vitaminli meyve ve sebze suları tüketmeyi seviyor, mümkün olduğunca taze ve doğal karışımlar hazırlamak...

Bosch VitaExtract Yavaş Sıkım Katı Meyve Sıkacağı

Soğuk pres ya da yavaş sıkım olarak da adlandırılan soğuk sıkım teknolojisi, meyve ve sebzelerin...

Tefal Juice & Clean Digital Meyve Sıkacağı

Katı meyve sıkacağı modelleri arasında araştırma yapıyorsanız, kararınızı vermeden önce mutlaka soğuk pres/yavaş sıkım teknolojisinden...

Fakir Vitaly Yavaş Sıkım Meyve ve Sebze Sıkacağı

Slow juicer olarak da adlandırılan yavaş sıkım ya da diğer ismiyle soğuk sıkım meyve ve...

Grundig SJ 8650 Katı Meyve Sıkacağı

Günümüzde katı meyve sıkacağı modellerini iki farklı kategoriye ayırmak mümkün. Bunlardan ilki olan geleneksek katı...

Kuvings EVO820 Slow Juicer

Birçok uluslararası yarışmada adaylık elde eden ve çok sayıda ödül kazanan Kuvings EVO820 Slow Juicer,...

Arçelik MS 9057 B-Fit Slow Juicer Katı Meyve Sıkacağı

Vitamin açısından zengin beslenmenin en temel yolu, bol bol sebze ve meyve tüketmek. Meyve ve...

Karaca Slow Juicer 2 in 1 Yavaş Sıkım Katı Meyve ve Narenciye Sıkacağı

Taptaze şekilde sıktığınız meyve ve sebzelerin besin değerlerini maksimum düzeyde korumasını istiyorsanız, katı meyve sıkacağı...

Hurom H300E Katı Meyve Sıkacağı

Özellikle son yıllarda giderek daha popüler olan slow juicer modelleri, klasik katı meyve sıkacaklarından farklı...

Arzum AR191 Meyvix Katı Meyve Sıkacağı

Taze sıkılmış ve nefis meyve ve sebe suları tüketmeyi seviyorsanız mutfağınızda mutlaka bir katı meyve...

Karaca Maxvit 1501 Katı Meyve Sıkacağı

Eğer taptaze sıkılmış meyve ve sebze sularını tüketmeyi seviyorsanız, bunların tazeliğinden %100 emin olabilmek için...

Philips Viva Collection HR1863/20 Katı Meyve Sıkacağı

Meyve ve sebze suyu tüketmeyi seven kişilerin sayısı oldukça fazla. Ancak bu tip içeceklerden yalnızca...

Beko BKK 2145 Katı Meyve Sıkacağı

Vitamin açısından zengin beslenmek, sağlıklı bir yaşam sürmek açısından son derece önemli. Vitaminlerin önemli bir...

Homend Projuicer 2705h Katı Meyve Sıkacağı

Hiçbir katkı ya da koruyucu maddesi içermeyen, taptaze şekilde sıkılmış ve nefis meyve ya da...

Fakir Juice Max Katı Meyve Presi

Meyve ve sebzeleri hem katı halde hem de suları sıkılmış şekilde tüketmeyi seviyorsanız, birbirinden lezzetli...

Fakir Coctail Max Katı Meyve Presi ve Blender

Mutfağımızda en sık yaptığımız işlemlerden biri birtakım yiyecekleri ve malzemeleri doğramak ya da püre haline...

Daha Fazla Göster

Katı Meyve Sıkacakları

Geçmiş yıllarda bir dönem istisnasız her evde olan, ardından da tabiri caizse pabucu biraz dama atılan katı meyve sıkacağı modelleri, son yıllarda yeniden hayatımıza girdi. Sağlıklı ve vitamin yönünden zengin şekilde beslenmek isteyenler için bu cihazlar, hem lezzetli hem de farklı tarifler uygulama olanağı tanıyor. Katı meyve sıkacağı modelleriyle meyve ve sebze suyundan detoks karışımlarına kadar birçok farklı türde içecek hazırlamak mümkün. Peki, en iyi katı meyve sıkacağı hangisi? Katı meyve sıkacağı seçerken nelere dikkat edilmeli? Katı meyve sıkacağı nasıl temizlenir? Tüm bu soruların yanıtlarını birlikte keşfetmeye davetlisiniz. 

Katı Meyve Sıkacağı Nedir ve Nasıl Çalışır?

Çeşitli sebzelerin ve meyvelerin suyunu çıkarmak için kullanılan elektrikli ev/mutfak aletleri genel olarak katı meyve sıkacağı olarak adlandırılıyor. Bu tip cihazların içinde hem meyve ve sebzelerin posasının aktarıldığı bir hazne hem de döner bıçak ve filtre yer alıyor. Katı meyve sıkacağı kullananlar genellikle ilk etapta seçtikleri sebze ve meyveleri cihazların besleme borusundan geçebilecek kadar küçük parçalar halinde doğradıktan sonra borudan içeriye atıyor. Bu aşamadan sonra cihaz çalıştırıldığında, içerisindeki döner bıçak yardımıyla gıdalar parçalanıyor. Parçalama işlemi esnasında çıkan suları da filtre sayesinde posadan ayrılıyor ve farklı bir hazneye ya da sürahiye aktarılıyor. Bu sayede siz katı meyve sıkacağı yardımıyla sıktığınız sebze ya da meyve suyunu doğrudan bu sürahiyle servis edebiliyor ya da bardaklara paylaştırabiliyorsunuz. İşlem sonra erdiğinde katı meyve sıkacağı temizliği yapılması gerekiyor. 

Yavaş Sıkım Katı Meyve Sıkacağı Nedir?

Standart katı meyve sıkacağı modellerinin yanı sıra, son yıllarda piyasada bir de slow juicer olarak adlandırılan model seçenekleri de mevcut. Türkçede yavaş sıkım katı meyve sıkacağı olarak adlandırılan bu cihazların çalışma prensibi, standart katı meyve sıkacağı modellerine kıyasla biraz daha farklı. Standart modeller yüksek devirde çalışan bir motora sahip oldukları için sebze ve meyveleri hızla işliyor ve bu esnada da ısıya maruz bırakıyor. Söz konusu işlem meyve ve sebzelerin suyunun vitamin değerlerini ve taze kalabilecekleri süreyi olumsuz anlamda etkiliyor. Yavaş sıkım katı meyve sıkacağı modellerinde sıkılan meyve ve sebzelerin ısıya maruz kalmaması, oksidasyon riskinin de düşük olması demek. Böylece gıdalar besin değerlerini, kokularını, lezzetlerini ve tazeliklerini daha iyi şekilde koruyabiliyor. Eğer sıklıkla meyve ve sebze suyu tüketmeyi seviyor, onların besin değerlerini optimum seviyede korumak istiyorsanız; tercihinizi slow juicer modellerinden yana da yapabilirsiniz. 

Katı Meyve Sıkacağı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Katı meyve sıkacağı alırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki başlıklarla özetlenebilir:

  • Cihaz türü: Az önce de sözünü ettiğimiz gibi, katı meyve sıkacağı seçerken ilk etapta standart modeller ile slow juicer’lar arasından hangisinin size daha uygun olduğuna karar vermelisiniz. Katı meyve sıkacağı fiyatları genellikle slow juicer modellerine kıyasla daha uygun bir aralıkta seyrediyor. 
  • Performans ve güç: Katı meyve sıkacağı modellerinin sahip olduğu Watt gücü, performanslarını belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Yüksek Watt gücüne sahip ürünler daha hızlı ve etkili performans sağlayabilir, ancak bu durum enerji tüketiminin artması anlamına da gelir. Slow juicer modelleri ise yavaş sıkım yaptıkları için daha düşük Watt gücüne sahiptir. 
  • Temizlik: Katı meyve sıkacağı alırken ürünlerin ne kadar kolay ve hızlı şekilde temizlenebildiğine dikkat etmekte de fayda var. Örneğin, bazı cihazların ayrılabilir tüm parçaları bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Ürünün iç yüzeylerinin pürüzsüz olması ya da posa haznelerinin tasarımı da temizlik rutinine ayıracağınız zamanı ve eforu belirliyor. 
  • Besleme borusu genişliği: Katı meyve sıkacağı modellerinin besleme borusu ne kadar geniş şekilde tasarlanırsa, meyve ve sebzeleri sıkmadan önce küçük parçalar halinde doğrama mecburiyetiniz de o kadar azalır. Böylece hem efordan hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz. 
  • Malzeme kalitesi: Katı meyve sıkacağı modellerinin gövdesinin, filtresinin ve posa haznesinin paslanmaz çelik gibi sağlıklı ve dayanıklı malzemeler kullanılarak tasarlanması cihazın daha uzun ömürlü olmasına olanak tanır. 
  • Ses düzeyi: Ürünlerin çalışırken ne düzeyde gürültü çıkardığı da seçim yaparken belirleyici olabilecek unsurlar arasındadır. 
  • Kutu içeriği: Bazı katı meyve sıkacağı modelleri zengin kutu içerikleri sayesinde blender ve benzeri farklı işlevler de sunabilir. Eğer çok fonksiyonlu mutfak aletlerini kullanmayı tercih ediyorsanız bu tip ürünlere de şans verebilirsiniz. 

En İyi Katı Meyve Sıkacağı Hangisi?

Elektrikli mutfak aletleri seçimi yaparken genellikle kullanıcılar tarafından yapılmış yorumlara ve öneri listelerine göz atmak faydalı olabiliyor. Siz de en iyi katı meyve sıkacağı modelini bulmak istiyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. Eğer daha detaylı bilgiler öğrenmek isterseniz sizin için hazırladığımız En İyi Katı Meyve Sıkacakları rehberini de inceleyebilirsiniz. Gelelim, listeye:

  • Philips Viva Collection HR1836/00 Katı Meyve Sıkacağı: Philips katı meyve sıkacağı modellerinden ilk önerimiz olan Viva Collection HR1836/00 500 W gücündeki motoruyla sert sebze ve meyvelerde bile çok başarılı sonuçlar almanızı sağlıyor. Bu cihazda tek seferde bir buçuk litreye kadar sebze ya da meyve suyu sıkabiliyorsunuz. Meyve suyunu sürahiye sıkabileceğiniz gibi, doğrudan musluğun ucuna bir bardak yerleştirmeniz de mümkün. Bunun için bardağın maksimum 12 santimetre yükseklikte olması gerekiyor. Posa kabı şeffaf tasarımlı olan cihazın temizlik işlemi oldukça pratik. Muslukta entegre damlama önleyici bulunması da temizlik rutinini kolaylaştırıyor. Philips’in QuickClean teknolojisi sayesinde temizliği yalnızca bir dakika içinde yapabiliyor, cihazın tüm parçalarını ister elde ister bulaşık makinesinde yıkayabiliyorsunuz. 
  • Philips Viva Collection HR1832/00 Katı Meyve Sıkacağı: 500 W motor gücüyle ve QuickClean teknolojisiyle ön plana çıkan Philips katı meyve sıkacağı modellerinden bir diğeri de Viva Collection HR1832/00. Bu modelle de posa kabını boşaltmaya ihtiyaç duymadan 1,5 litreye kadar meyve ve sebze suyu hazırlamak mümkün. Cihazın ayrılabilir şekilde tasarlanan tüm parçaları arzu edilirse bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Bu parçalara elbette posa kabı da dahil. Cihazın yüzeylerinin pürüzsüz şekilde tasarlanması posa temizliği sürecini bir hayli kolaylaştırıyor. 
  • Philips Viva Collection HR1863/20 Katı Meyve Sıkacağı: Son Philips katı meyve sıkacağı önerimiz olan Viva Collection HR1863/20 modeli ise 700 W motor gücüne sahip. Ön temizleme fonksiyonu ve santifrüjlü tasarımı sayesinde bir ilki temsil eden cihaz, ön temizleme sürecinde iticiye dökülen suyu dolaştırarak kapaktaki istenmeyen lifleri arındırıyor. Bu sayede siz süzgeç bölümünü çok daha kolay ve pratik bir şekilde temizleyebiliyorsunuz. QuickClean teknolojisine sahip modelle tek seferde iki litrelik meyve veya sebze suyu sıkmak mümkün. Ürünün besleme borusu 75 mm genişliğinde olduğu için, sıkma işlemi öncesinde meyve ve sebzeleri küçük parçalar halinde doğramakla uğraşmanıza gerek kalmıyor. 
  • Tefal Frutelia Plus Katı Meyve Sıkacağı: Tefal katı meyve sıkacağı modelleri içinde en sevilen seçeneklerden biri olan Frutelia Plus modeli 350 W’lık bir motora sahip. İki kademeli hız ayarı seçeneği sunan cihazla tek seferde 950 ml’lik meyve ve sebze suyu hazırlayabiliyorsunuz. İki farklı kolay kilitleme kolu da bulunan ürünün besleme borusu 60 mm genişliğinde tasarlanmış. Cihazdaki paslanmaz çelik filtre de daha uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım deneyimi yaşamanıza olanak tanıyor. Tefal katı meyve sıkacağı modelinin tüm aksesuarları hem elde hem de bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. 
  • Karaca Maxvit 1501 Katı Meyve Sıkacağı: Karaca katı meyve sıkacağı 1500 W’lık motoruyla en güçlü seçeneklerden biri. Tek seferde iki litreye kadar meyve ve sebze suyu sıkabilmenize olanak tanıyan ürün, zirkonyum bıçaklara sahip. Besleme borusu 75 mm genişliğinde ve posa kabı şeffaf şekilde tasarlanmış. Hem filtrenin hem de oluğun paslanmaz çelikten üretilmesi de önemli bir avantaj. Olukta bulunan damlama önleyici sayesinde tezgahınız kirlenmiyor. Cihazın dört farklı renk seçeneği bulunuyor. 
  • Arzum AR191 Meyvix Katı Meyve Sıkacağı: 1000 W motor gücüne sahip Arzum katı meyve sıkacağı 2 litrelik posa haznesine sahip. Bu da tek seferde maksimum 1,5 litrelik meyve ve sebze suyu hazırlayabileceği anlamına geliyor. Hız ayarı iki kademeli şekilde tasarlanan cihazın besleme borusu geniş ve yuvarlak. Süzgeç paslanmaz çelikten üretilmiş ve cihazın köpük ayırıcı özelliği olması sayesinde sürahiye köpüksüz meyve suyu doldurabiliyorsunuz. 
  • Arzum AR1060 Multivit Katı Meyve Sıkacağı: Arzum katı meyve sıkacağı modelleri içinde daha uygun fiyatlı bir alternatif olan AR1060 Multivit Katı Meyve Sıkacağı 400 W gücünde bir model. Posa haznesi 1,6 litre kapasiteli olduğu için tek seferde maksimum yarım litre meyve ve sebze suyu elde edebiliyorsunuz. Özellikle tek başına yaşayanlar ya da çiftler için cazip bir alternatif olabilir. Hız ayarı iki kademeli. Çift katmanlı parçalayıcı süzgeç de tatmin edici bir performans sunuyor. 
  • Vestel ENERJİK KMS DX Katı Meyve Sıkacağı: Enerjik KMS DX isimli Vestel katı meyve sıkacağı modeli 800 W gücünde bir cihaz. Posa kabı 1,5 litre kapasiteye sahip. Meyve suyu haznesinin kapasitesi ise tam bir litre. Tüm aksesuarları bulaşık makinesinde de yıkanabilen ürün 85 mm’lik ultra geniş besleme borusu sayesinde oldukça pratik bir kullanım deneyimi sunuyor. Muslukta entegre damlatma önleyici sistem mevcut. Bu cihazda da iki farklı hız kademesinden dilediğinizi seçebiliyorsunuz. 
  • Arçelik K 1579 SMS Katı Meyve Sıkacağı: K 1579 SMS kodlu Arçelik katı meyve sıkacağı da son derece popüler modellerden biri. 0,9 litre kapasiteli bir sürahisi bulunan cihaz, bu sayede doğrudan bu sürahiyle servis yapabilmenize olanak tanıyor. Sürahi gıdayla temasa uygun plastik kullanılarak tasarlanmış ve arzu edilirse bulaşık makinesinde de yıkanabiliyor. Ürünün kutu içeriğinde filtre temizleme fırçası çıkıyor. Besleme borusunun ağzı ise 75 mm genişliğinde. 
  • Fakir Coctail Max Katı Meyve Presi ve Blender: Fakir katı meyve sıkacağı modellerinden ilk önerimiz olan Coctail Max Matı Meyve Presi ve Blender, tam dokuz farklı hız kademesi seçeneği sunmasıyla dikkat çeken bir ürün. 1000 W güce sahip cihaz hem normal hem de yavaş sıkım işlemi gerçekleştirmenize olanak tanıyor. Hatta bu sebeple slow juicer modelleri arasında değerlendirilmesi de mümkün. Ürünün sürahi kapasitesi 1 litre, posa haznesi ise 2 litre kapasiteye sahip. LCD ekranıyla pratik bir kullanım deneyimi sunan cihaz, blender olarak da kullanılabiliyor. Çok yönlü mutfak aletlerini tercih edenler için son derece cazip bir seçenek olabilir. 
  • Fakir Juice Max Katı Meyve Presi: Fakir katı meyve sıkacağı modelleri arasında popüler olan bir diğer alternatif de Juice Max Katı Meyve Presi. 1,5 litrelik sürahi haznesi kapasitesi olan ürünün posa haznesi ise iki litre kapasiteli şekilde tasarlanmış. Posa haznesinin köpük ayırıcı bölmesi bulunuyor. 1000 W’lık motor gücüne sahip olan ürün iki farklı hız kademesi seçeneği sunuyor. Cihazın gövdesi paslanmaz çelikten üretilmiş. Besleme borusu da 85 mm’lik genişliğe sahip. 
  • Homend Projuicer 2705h Katı Meyve Sıkacağı: Projuicer 2705h isimli Homend katı meyve sıkacağı da 1000 W’lık ürün seçenekleri arasında. Filtresi paslanmaz çelikten üretilen ve mikro tanecikli şekilde tasarlanan ürün, paslanmaz çelik gövdesiyle pratik ve uzun ömürlü bir kullanım deneyimi sunuyor. Posa haznesinin kapasitesi 2 litre. Besleme borusu da 75 mm’lik genişliğe sahip. Bu modelde de iki farklı hız ayarından dilediğinizi tercih edebiliyorsunuz. Sürahinin köpük ayırıcı bölmesinin olduğunu da belirtelim. 
  • Beko BKK 2145 Katı Meyve Sıkacağı: BKK 2145 kodlu Beko katı meyve sıkacağı da kendi sürahisiyle servis yapma olanağı sunan modeller arasında. 1500 W’lık güçlü bir motoru bulunan cihazın besleme borusu 75 mm’lik genişlik sunuyor. Beko katı meyve sıkacağı parçaları hem bulaşık makinesinde hem de elde yıkanabiliyor. Süzgeç paslanmaz çelikten, sürahi ise plastikten üretimi. Sürahinin kapasitesi 750 ml ve üzerinde göstergeler de mevcut. Ayrıca, sürahinin şeffaf olması sayesinde doluluk oranını her an takip edebiliyorsunuz. 

Katı Meyve Sıkacağı Temizliği Nasıl Yapılır?

Katı meyve sıkacağı temizliği sürecine başlamadan önce cihazın kapalı ve fişinin çekilmiş olduğundan emin olmalısınız. Her cihazın temizliğinin nasıl yapılacağı, kullanım kılavuzunda detaylı olarak belirtilmiştir. Ürünlerin tasarımı ve formu birbirlerinden farklı olabildiği için, güncel ve doğru bilgiler alabilmek adına mutlaka ilgili talimatları takip etmelisiniz. Ancak genel anlamda katı meyve sıkacağı temizliği işlemi, ilk olarak cihazın posa haznesi ve filtresi gibi parçalarının çıkarılmasıyla başlar. Haznede ve filtrede kalan tüm posa artıklarını çöpe attıktan sonra bir temizleme fırçası ya da bulaşık süngeri yardımıyla kalan küçük kalıntıları temizleyebilirsiniz. Ayrılabilir parçalar bulaşık makinesinde yıkanabiliyorsa onları kalıntılardan arındırdıktan sonra doğrudan bulaşık makinesine atmanız da mümkündür. 

Ayrılabilir özellikteki tüm parçaları temizlemenizin ardından cihazın gövdesini nemli bir bezle silebilirsiniz. Ancak bu esnada elektrikli kısımlara su temas etmediğinden emin olmalısınız. Katı meyve sıkacağı temizliği sona erdikten sonra, tüm parçalar kuruyana ve doğru şekilde yeniden yerlerine takılana dek cihazı çalıştırmamalısınız. Ürünün kullanım kılavuzundan bakım ipuçlarına da detaylı şekilde göz atabilirsiniz.

  • Katı meyve sıkacağı alırken ürünlerin Watt gücünü, malzeme kalitesini, sundukları temizlik ve bakım kolaylılarını, çalışma prensiplerini ve çıkardıkları gürültü düzeyini göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, slow juicer modelleri yavaş sıkım işlemi gerçekleştirmeleri sayesinde gıdaların besin değerlerini, lezzetlerini, kokularını ve renklerini daha iyi şekilde korumasına yardımcı olur. Ayrıca, cihazların besleme borusunun hangi genişliğe sahip olduğu da önemli bir detaydır. Çünkü çok dar bir besleme borusuna sahip olan bir cihazı kullanırken meyve ve sebzeleri çok küçük parçalar halinde doğramak için bol zaman ve efor harcamanız gerekebilir.

  • Her katı meyve sıkacağının tasarımı ve özellikleri bir diğerinden farklı olabildiği için, cihazın temizliğini yapmadan önce mutlaka kullanım talimatlarına göz atmalısınız. Ancak genel anlamda, tüm cihazların filtre ve posa haznesi gibi çıkarılabilir şekilde tasarlanmış parçaları mevcuttur. Eğer malzeme türü buna uygunsa bu parçaları kalıntılardan arındırdıktan sonra bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olmayan parçaları ise bir bulaşık süngeri ya da temizleme fırçasıyla temizlemeniz mümkündür. Son olarak cihazın gövdesini nemli bir bez yardımıyla silebilirsiniz. Ancak tüm bu işlemleri yapmadan önce cihazın kapalı ve fişten çekilmiş durumda olduğundan emin olmalısınız.

  • Bir katı meyve sıkacağının hangi türde ve sertlikte meyve ile sebzeleri sıkabileceğini, cihazın Watt gücü ve bıçak kalitesi belirler. Yüksek Watt gücüne ve keskin bıçaklara sahip bir ürünle elmadan havuca, ananastan üzüme, mangodan kiraza, kividen armuta kadar birçok farklı meyve türünü sıkabilirsiniz. Slow juicer modelleriyle yeşil yapraklı sebzeleri ve ot türlerini sıkmanız da mümkün olabilir.

İlgili İçerikler

Eğer meyve suyu, detoks içeceği ve sebze suyu karışımı gibi içecekleri tüketmekten hoşlanıyorsanız muhtemelen bugüne dek bir katı meyve sıkacağı...

Taze sıkılmış, katkı ya da koruyucu maddesi içermeyen, bol vitaminli meyve ve sebze suları tüketmeyi seviyorsanız elinizin altında mutlaka bir...

Popüler İçerikler
En İyi Yavaş Sıkım Meyve Sıkıcılar: 9 Slow Juicer Tavsiyesi Katı Meyve Sıkacakları
En İyi Yavaş Sıkım Meyve Sıkıcılar: 9 Slow Juicer Tavsiyesi

Eğer meyve suyu, detoks içeceği ve sebze suyu karışımı gibi...