bifikirbifikir

İkinci El Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İkinci El Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Türkiye’de geçmişten bu yana sıfır otomobil almak hep pahalı bir tercih oldu. Durum böyle olunca, ikinci el otomobil almak, ülkenin genetiğine işleyen bir kültür haline geldi. Özellikle bugünlerde, daha da artan sıfır araç fiyatları ve araç temininde yaşanan daralma, ikinci el otomobillere olan rağbeti daha da artırıyor. İyi değerlendirerek ve doğru bir seçim yaparak alınan ikinci el otomobiller kullanıcılara büyük avantajlar sağlıyor; ancak hasarlı veya hor kullanılmış araçları almak kullanıcılar için irili ufaklı pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu nedenle, ikinci el araç alırken oldukça dikkatli olmak ve otomobilden anlamak gerekiyor. Eğer alıcı taraf otomobilden anlamıyorsa, bir ustadan ya da ekspertiz servisinden yardım alması en doğru karar olacaktır.

Alıcı taraf demişken, alım ve satım tarafında milyonlarca insan kocaman bir pazar oluşturuyor. Pazar büyüdükçe, satışta olan araç sirkülasyonu artıyor ve bu artış beraberinde belli riskler getiriyor. Bu yazımızda, bu risklerin neler olduğuna ve ikinci el otomobil alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinmeye çalışacağız.

1. Doğru Aracı Seçtiğinden Emin Olmak

İkinci el otomobil olsun sıfır otomobil olsun fark etmeksizin, kullanıcıların bütçeleri dahilinde kendileri adına en uygun aracı seçmeleri, bu yola çıkarken ilk dikkat edilmesi gereken hususların başında geliyor. Kullanıcılar öncelikle aracı ne amaçla kullanacağını, ne sıklıkla ve hangi şartlarda kullanacağını gözden geçirmeliler. Alacakları aracın artılarını ve eksilerini bir kenara yazarak, şartlar üzerinden bir analiz yapmak en doğru hareket olacaktır.

İkinci el araca yönelen kullanıcıların alacakları aracı iyi tanımaları ve analiz etmeleri de gerekiyor. Örneğin yakıt tüketimi düşük bir araç arayışında olan bir kullanıcının, bazı ekstra donanım özelliklerini göz ardı etmesi gerekebilir ya da otomatik bir otomobil arayışında olan bir kullanıcı ise, yakıt tüketimini görmezden gelmek zorunda kalabilir. Bu detayların hangilerinin kendisine uygun olduğuna net bir şekilde karar vermesi, sağlıklı bir otomobil seçimi yapması için oldukça önemli bir adım olacaktır.

2. Fiyat ve Masraf Analizi Yapmak

Hangi marka ve model araç alacağına karar veren kullanıcıların ilk yapması gerekenlerden biri, bu marka ve modeldeki satıştaki diğer araçların piyasada hangi fiyat bandında satıldığını araştırmak olmalı. Bu araştırma, araç alacak kişinin hem araç hakkında bütçe ayarlaması yapmasını hem de araç alırken haddinden fazla bir ödeme yapmamasını sağlar. Bu araştırmanın bir diğer faydası da otomobilin fiziksel durumu hakkında kullanıcıya bilgi vermesi olacaktır. Şöyle ki, fiyatı emsallerine göre çok ucuz bir aracın fiziki bir problemi olma ihtimali her zaman daha yüksektir. Tabii ki her düşük fiyatlı otomobil sorunludur diyemeyiz; ancak yine de bu ihtimal de her zaman düşünülmesi gereken bir detay olarak bir köşeye yazılmalı.

İkinci el araç alırken aracın fiyat bedeli ve alım – satım masrafları dışında ekstra masraflar çıkacağını da unutmamak gerek. Aracı alacak kullanıcıların bu masrafların artmaması adına satışı üzerlerine almadan önce aracı detaylı şekilde bir incelemeye tabii tutmaları en doğru karar olacaktır. Yine de, ikinci el otomobil alırken ufak tefek masraflardan kaçmanın zor olduğunu söylemeden geçmeyelim.

3. Tercih Edilen Marka ve Model İçin Pazar Araştırması ve Sorgulama Yapmak

İlk iki basamağı atlayan kullanıcılar için sıra geldi üçüncü basamağa. Zaten araç için fiyat araştırması yapmış ve satın alacağı araca kesinlikle karar vermiş olanlar, üçüncü olarak bu marka ve modeldeki otomobiller arasından en sağlam ve güvenilir olanları tespit ederek yola devam etmeliler. Bu işlem, şehir dışındaki veya uzaktaki otomobiller için internetten bir ön eleme yapmak olabilir. Yakındaki otomobiller için ise, gidip görmek ve satıcı ile yüz yüze görüşmek en doğru yol gibi görünüyor. Tabii ki uzaktaki bir otomobili sadece internetten araştırarak almaktan bahsetmiyoruz. Bu bir ön filtreleme metodu olmalı. Daha sonraki basamakta satıcıdan telefon veya mesaj aracılığı ile bilgi alınmalı, eğer araç tüm kriterlere uygun görünüyorsa, uzakta da olsa gidilip bizzat görülmeli.

Satıcı ile telefonda veya yüz yüzyüze yapılan görüşmelerin hepsinde satıcıya akla gelen tüm sorular sorulmalı. Aracı neden satmak istediği, ağır kazası olup olmadığı ve aracın kaçıncı sahibi olduğu gibi kritik sorular asla atlanmamalı. Ayrıca araç yakından incelenirken, gözle görülür bir kusur olup olmadığı ve aracın temel noktalarında sorun olup olmadığı kesinlikle kontrol edilmeli. Bu işlem, kullanıcılara ilk etapta detaylı bir fikir verecektir.

4. Tramer Kaydı ve Kilometre Sorgulamak

İkinci el otomobil alırken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de, aracın hasar kaydı olup olmadığı ve bu hasarın ne denli büyük olduğudur. Bunu öğrenmenin en kolay yolu ise SMS yolu ile TRAMER kaydını sorgulamak. Aracın şasi veya plaka numarasını 5664’e mesaj atarak, söz konusu araca sahip geçmiş hasar ve kaza kayıtlarına ulaşmak mümkün. Sorgulamayı şasi numarasından yapmak ise bizce en sağlıklı olanı diyebiliriz. Aracın plakası zaman içinde değişmiş veya plakada bir hata olabilir. Bu durumda, yanılgıya düşmemek için en iyi yöntem, şasi numarasından sorgulamak yapmaktır. 5664 numaralı telefondan yapılan sorgulamalarda belirli bir ücret kesintisi olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Bazı otomobil kullanıcıları, araçlarının uğradığı hasarı gizlemek veya aracı hasar kayıtlı duruma düşürmemek için bazı masrafları kendi ceplerinden karşılayabiliyor. Bu durumu TRAMER sorgusu ile anlamak mümkün değil. Zira bu kayda yalnızca sigorta ve kasko gibi resmi organlar tarafından karşılanan işlemler giriyor. Aracın hasar durumunun tamamını kavramak ve daha detaylı bir inceleme yapmak için ise ekspertiz yaptırmak en doğru seçim olacaktır.

Otomobilin kilometre ölçümünü kontrol etmek için ise TüvTürk muayene kayıtlarına bakmak gerekiyor. Servis kayıtlarında yazan rakam, son muayene sürecinde aracın bulunduğu kilometreyi göstertiyor; ancak pek çok aracın kilometresinde hata veya oynama olduğunu da unutmamak gerek. Özellikle eski model araçların kilometrelerinde genellikle bu sorun ile karşılaşılıyor.

5. Aracın Resmi Evraklarını İncelemek

Eski ve kullanılmış bir otomobil almak, küçük riskler almayı da beraberinde getiriyor. Bu riskleri en aza indirmek için alınan önlemler ve dikkat edilmesi gereken hususlar arasında, otomobilin resmi evraklarını incelemek de var. Aracın MTV ve trafik para cezası (TPC) borcunun olup olmadığını, aracın üzerinde yapılandırılmış vergi borcu, banka, kurum veya şahıslara ait haciz işlemi uygulanıp uygulanmadığına son derece dikkat etmek gerek. Tüm bu sorgulamaları ve işlemleri internet üzerinden yapmak mümkün. Vergi dairesinden ödenecek borçları interaktif vergi dairesi web sitesi üzerinden, haciz ve diğer durumları ise ruhsat sahibinin e-devlet hesabı üzerinden öğrenmek ve bu durumları netleştirmek oldukça basit.

Bu işlemleri yapmak ve gerekli bilgiyi elde etmek, noterde karşılaşılma ihtimali olan kötü sürprizleri ortadan kaldıracaktır.

6. Araç ile Test Sürüşüne Çıkmak

Yukarıdaki basamakları tamamladıktan sonra, sıra geliyor araç ile küçük bir test sürüşüne çıkmaya. Otomobili alacak kişinin satıcı ile birlikte aracı ufak bir tura çıkarması, o anda gözle görülecek sorunların tespit edilmesine ve aracın sürüş konforu, güvenlik, yol tutuş gibi özelliklerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Özellikle aracı satan kişi ile bu turu yapmak, o anda hızlıca araç ile ilgili geri bildirim yapmayı ve eksiklerin fiyattan düşürülmesi gibi anlaşmaların yapılmasının kapısını aralayacaktır.

Aracın donanım ve mekanik parçalarında ufak gibi görünen sorunların ileride veya çok yakın zamanda yüksek maliyetler çıkarma ihtimali asla atlanmamalı ve görünen sorunların hiç biri göz ardı edilmemelidir. Sonuç olarak, maliyetli bir alışveriş yaparken ince detaylara dikkat etmek her zaman önemlidir.

7. Oto Ekspertiz Yaptırmak

Alınacak otomobil ile ilgili her inceleme ve kontrol sağlandıktan sonra, sıra geliyor uzman bir göze danışmaya. Geçmiş dönemde, bu uzman göz alternatiflerinin başında tecrübeli ustalar geliyordu. Aracı alacak kişi noterde işlemi yapmadan önce bir ustaya aracı gösterir ve son kararı orada verirdi. Bu gelenek günümüzde de devam ediyor ve eğer etrafta güvenilir bir usta varsa, ona gitmek ve aracı göstermek genel olarak başarılı sonuç verecektir. Usta yoksa ya da daha stabil bir rapor elde edilmek isteniyorsa başvurulacak yöntem, günümüzde oldukça popüler hale gelen oto ekspertiz.

Güvenilir, akredite bir ekspertiz firmasında yapılacak ölçümler ve tespitler raporlanacak ve bu raporlar, kullanıcılara araç hakkında en nihai sonucu verecektir. Stabil ve güvenilir bir inceleme için ekspertiz sonuçları yeterli olacaktır. Otomobilin test sonuçları beklenen gibi geldiyse, artık noter yolunu tutmanın ve pazarlığa tutuşmanın vakti geldi demektir.

8. Pazarlık Yapmak

İkinci el otomobil alacak kullanıcıların beğendikleri aracı almadan önce son bir pazarlık yapmaları hem ülkemizin ticari geleneklerine uygun bir yöntem hem de alıcıya biraz olsun tasarruf ettirebilme ihtimali olan bir durum. Satıcı taraf araçta pazarlık payı olmadığını veya pazarlık payının az olduğunu söylüyor olsa bile, satıcıyı kırmadan ve çok ısrarcı olmadan yine de pazarlık yapmayı denemek iyi bir fırsat yaratabilir. Alıcıya aracı almaya gitmeden önce pazarlık stratejisini ve pazarlık repliklerini hazırlamasını tavsiye ediyoruz.

06.07.2022
İlgili İçerikler

Spor otomobillerin ortaya çıkışı sanılanın aksine yeni dönemlere değil, otomobil üretiminin ilk yıllarına kadar dayanıyor. 1900’lü yılların başında ulaşım amacı...

Türkiye şartlarına en uygun SUV hangisi, kişisel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır. Ancak, Türkiye'de yaygın olarak tercih edilen SUV modelleri...

A segmenti otomobiller genellikle şehir içi seyahatlerde kullanılmak üzere üretilen, bu şartlara göre donanım özelliklerine sahip olan mini şehir arabaları...

Alman devi BMW otomotiv tarihinin en popüler ve en prestijli markalarından bir tanesi. BMW aynı zamanda otomobil, motosiklet gibi çeşitli...

Hepimizin bildiği üzere, otomobil dünyası tam bir derya deniz. Ucu bucağı olmayan bu dünyada, belirli tanımlamalar yapmak ve kategorize etme...

Ülkemizde B-SUV ya da B segment crossover otomobiller olarak tanımlanan araç grubuna ilgi her geçen gün artıyor. B-SUV modellerine olan...

Hafif ticari araçlar grubunun, pick-up araçlar ile birlikte hususi otomobil sınıfına en yakın kanadı olarak tanımlanabilecek minivan grubu uzun yıllardır...

Günümüzde havada, denizde veya karada ulaşımı sağlayan pek çok motorlu araç mevcut. Fakat ne uçaklar, ne devasa gemiler ne de...

SUV otomobiller arasında C-SUV segmenti her geçen gün popülerliğini biraz daha artırıyor. Kompakt crossover, kompakt SUV olarak da tanımlanan bu...

Mercedes C serisi otomobilleri Alman otomotiv devinin E serisi otomobilleri ile birlikte en popüler ürün grubunu oluşturuyor diyebiliriz. Genellikle premium...

Mercedes E serisi Alman otomotiv devinin geçmişten günümüze kadar varlığını koruyan ve en özel otomobillerini içerisinde barındıran ürün gruplarından biri...

Alman otomotiv devi Audi diğer tüm dev üreticiler gibi bazı özel otomobil serileri ile karşımıza çıkıyor. Bu serilerden en popüleri...

E segmenti olarak adlandırılan otomobil grubu Euro NCAP (Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Platformu) kurallarına göre belli standartları taşıyan araçları bünyesinde...

Audi yalnızca kurulduğu topraklar olan Almanya’nın değil tüm dünyanın en prestijli otomotiv markalarından bir tanesi konumunda yer alıyor. Resmi olarak...

1910 yılında İtalya’da kurulan Alfa Romeo dünyanın en prestijli otomobil üreticileri arasında yer alıyor. Genellikle tasarım harikası ve yüksek performanslı...

50 yılında İspanya’da kurulan Seat o dönemlerde İspanya devletinin desteğiyle büyümeye çalışan mütevazı bir otomobil üreticisi olarak tanınıyordu. İspanyol markası...

Dünyanın en ünlü otomotiv firmalarından Mercedes uzun yıllardır, her dönemde zirvede olmayı başarıyor. Başarı, kalite ve prestij söz konusu olduğunda...

DS, aslında Fransız otomotiv devi Citroen’in alt şirketi olarak 2009 yılında kuruldu. Citroen’in lüks ve premium kalitede otomobiller üretmek hedefiyle...

Subaru otomotiv sektöründe, her dönem dünyanın en prestijli markalarından biri olmayı başardı. 1953 yılında kurulan Subaru uzun yıllar sektörde yer...

Kia, belki de Güney Kore’nin en popüler ve en büyük otomobil üreticisi değil; ancak Kia Kore’nin en köklü otomobil markası...

Land Rover, dünyanın en prestijli arazi aracı ve SUV otomobil markalarından biri olarak adından söz ettiriyor. Hatta Land Rover Amerikan...

Japonya topraklarında doğan Toyota bugün dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden biri konumunda. Markanın bu başarısında satış stratejileri kadar ürün kalitesinin...

2017 yılında Fransız PSA Group bünyesine dahil olan ve faaliyetlerini bu çatı altında sürdüren Opel markasının tarihi ise çok daha...

1922 yılında İngiltere’de kurulan Jaguar, 1931 yılında otomobil üretimine başladı. O dönemden başlayarak uzun yıllar boyunca İngiltere’nin ve hatta dünyanın...

Dünyanın en köklü otomobil ve motor üreticilerinden Ford 1903 yılında, “Yeni Kıta” olarak kabul gören ABD topraklarında doğdu. O döneme...

Lexus, geçmişten günümüze her dönemde dünyanın en prestijli ve lüks otomobillerini üreten markalardan biri olarak anılıyor. 1989 yılında kurulan Lexus’un...

Bugün dünya devi Fransız Renault bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Dacia’nın kuruluş hikayesi 1960’lı yıllara kadar dayanıyor. Romanya hükümetinin desteği ile kurulan...

O zamanki Çekoslovakya topraklarında doğan Skoda 1895 yılından bugüne varlığını devam ettiriyor. Geçmişte Çeklerin mütevazı bir otomobil markası olan Skoda...

Fransız otomotiv devi Peugeot ülkesinin en köklü markalarından biri olmanın yanında dünyanın da en köklü otomotiv markaları arasında yer alıyor....

100 yılı aşan köklü tarihi ve otomobil, ticari araç ve ağır vasıtalarda dahi inanılmaz ustalığı ile Renault tüm dünyanın en...

Almanya’da 1938 yılında kurulan ve “halkın otomobili” olarak adından söz ettiren Volkswagen günümüzün en büyük otomotiv devlerinden biri. Almanya’da doğan...

Tesla 2003 yılında ABD’de “Tesla Motors” adıyla kuruldu. Elektrikli otomobil piyasasında farklı ve güçlü araçları ile adından söz ettiren Tesla...

Popüler otomotiv şirketlerinden biri olan Volvo 1927 yılında İsveç’te kuruldu. O zamana kadar otomotiv sektöründe adı pek duyulmayan bir ülke...

BMW markası yalnızca Avrupa veya kurulduğu ülke olan Almanya’nın en büyük markalarından biri değil. BMW uzun yıllardır tüm dünyanın en...

II. Dünya Savaşı’nın hemen sonrasında, 1948 yılında yerle yeksan durumda olan Japonya’da Honda adında bir şirket kuruldu. Ülkenin kalkınması, insanların...

Nissan dünyanın en köklü otomotiv firmalarından bir tanesi. Nissan’ın Japonya topraklarındaki doğuş hikayesi 1900’lü yılların başına kadar dayanıyor. Otomotiv devi...

İtalya’nın dev otomotiv şirketi FIAT Türkiye pazarında çok uzun yıllardır yer alıyor. 1899 yılından beri otomobil üretimi yapan FIAT bugün...

İngiliz kökenli bir otomotiv markası olan MG günümüzde tüm operasyonlarını Çinli şirketlere devretmiş durumda. Yani artık MG’ye bir Çin markası...

D segmenti otomobiller “Euro N-CAP” Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programı’na değerlendirme göre geniş aile arabası ya da lüks aile aracı...

Fransızların en ünlü ve en başarılı otomotiv markalarından biri olan Citroen ya da Fransızca yazılışı ile Citroën 1919 yılında kuruldu....

Büyük dehalar tarafından üretilen ve hayatı kolaylaştıran icatlar olmasaydı, hayatımızın şu anda nasıl olacağını hayal edebiliyor musunuz? Belki de düşüncelerimizi...

Ulaşım, seyahat özgürlüğü veya eğlence alanında olsun hiç fark etmeksizin otomobiller uzun yıllardır hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Kara yolu...

2022 yılının sona ermesiyle pek çok alanda yılın istatistikleri ardı ardına açıklanmaya başladı. Otomotiv sektörü açısından son derece önemli olan...

1947 yılında, II. Dünya Savaşı sonrasında Güney Kore ekonomisini güçlendirmek adında kurulan Hyundai 1967 yılına geldiğimizde ise bir motor ve...

Elektrikli otomobiller bugünün en önemli teknolojilerinden biri. Ancak, şarj konusu ve şehir içi performansları hakkında endişeleriniz olabilir. Bu endişelerinizi giderecek...

Elektrikli otomobiller, son yıllarda otomotiv endüstrisinde giderek daha fazla popülerlik kazanan ve geleneksel içten yanmalı motorlu araçlara alternatif bir seçenek...

%100 elektrikli ve tamamen çevreci otomobillerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Aynı zamanda bu artışın hızı da gayet yüksek diyebiliriz. Bunun...

Daha çok ailelere hitap eden ve ilk etapta küçük aile otomobillerini bünyesinde barındıran C segmenti, günümüzde yanına yeni yoldaşlar eklemiş...

Pickup kamyonetler, işletmeler için yük taşımacılığı, zorlu arazi koşullarında çalışma kapasitesi ve günlük kullanım için geniş iç mekan gibi çeşitli...

D-SUV ya da D segmenti SUV otomobillere geçmeden önce D segmenti otomobillerin Avrupa’nın en büyük araç sınıfı olduğunu söyleyerek söze...

1997 yılında Çin’de kurulan Chery 1999 yılında ilk kez otomobil üretimine başladı. Takvim yaprakları 2001 yılını işaret ettiğinde ise Chery...

Koleksiyon meraklılarının eşsiz bir parçaya biçeceği değerin ucu bucağı yok. Nadir bulunan ve oldukça önemli bir manevi değere sahip olan...

Klasik arabaları muhteşem yapan şey, insanlar için kaçması imkansız olan bir sona, ölüme direnmiş olmalarıdır. Yoksa, bugünkü arabalar daha hızlı,...

Benzer İçerikler

D-SUV ya da D segmenti SUV otomobillere geçmeden önce D segmenti otomobillerin Avrupa’nın en büyük araç sınıfı olduğunu söyleyerek söze...

Türkiye şartlarına en uygun SUV hangisi, kişisel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır. Ancak, Türkiye'de yaygın olarak tercih edilen SUV modelleri...

Daha çok ailelere hitap eden ve ilk etapta küçük aile otomobillerini bünyesinde barındıran C segmenti, günümüzde yanına yeni yoldaşlar eklemiş...

Elektrikli otomobiller, son yıllarda otomotiv endüstrisinde giderek daha fazla popülerlik kazanan ve geleneksel içten yanmalı motorlu araçlara alternatif bir seçenek...

Günümüzde havada, denizde veya karada ulaşımı sağlayan pek çok motorlu araç mevcut. Fakat ne uçaklar, ne devasa gemiler ne de...