bifikirbifikir
Kulak İçi Bluetooth Kulaklıklar

Kulak İçi Bluetooth Kulaklıklar

Kulak İçi Bluetooth Kulaklıklar

Jabra Elite 85t

Ses teknolojilerinde iddialı olan markalardan Jabra, Elite 85t modelinde yarı-açık bir tasarıma eşlik eden İleri...

Bose Sport Earbuds

Spor yaparken müzik keyfinizden mahrum kalmamak, bu esnada gelen aramaları kolayca yanıtlamak ve konforunuzdan ödün...

Bose QuietComfort Earbuds

Dünyanın en etkili gürültü önleme teknolojisini vaat eden Bose QuietComfort Earbuds, aynı zamanda konforlu bir...

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Ses teknolojilerinde öncü markalardan Sennheiser’in Momentum True Wireless 2 model kulak içi kulaklığı siyah ve...

Anker Soundcore Liberty Air 2 Pro

Anker’in Soundcore Liberty Air 2 Pro model kulaklıkları aktif gürültü önleme özelliğine sahip. Seyahat, dış...

AirPods 2. Nesil

2. Nesil AirPods, Apple ürünlerinden vazgeçmek istemeyenler için iyi bir seçenek.Apple tarafından geliştirilen H1...

Samsung Galaxy Buds 2

Aktif gürültü önleme özelliğine sahip Samsung Galaxy Buds 2, Samsung’un diğer kulakiçi kulaklık modellerine kıyasla...

Beats Fit Pro

Spor yaparken kullanabileceğiniz en yüksek performanslı ve başarılı bluetooth kulak içi kulaklık modellerinden biri olarak...

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3 kulaklıklar, Sony’nin kendi geliştirdiği QN1e işlemci sayesinde HD gürültü önleme teknolojisinin yanı sıra...

Edifier TWS 330NB

Aktif gürültü önleme özelliğine sahip Edifier TWS 330NB fiyat/performans ürünü diyebileceğimiz bir cihaz. Her bir...

TaoTronics SoundLiberty 53 Pro

Öncelikle TaoTronics SoundLiberty 53 Pro’nun bir fiyat/performans ürünü olduğunu söyleyelim. Aktif gürültü önleme özelliği bulunmayan...

Huawei Freebuds Pro

Huawei Freebuds Pro aktif gürültü önleme özelliği sayesinde dış gürültünün müzik zevkinizi bozmasını engelliyor. 11...

Jaybird X4 Kablosuz Kulak İçi Spor Kulaklık

Logitech’e ait Jaybird markasının ödüllü X serisine 2018 yılında katılan Jaybird X4, markanın doğrudan açık...

Sony WF-1000XM4 Kablosuz Kulak İçi Kulaklık

Kısaca ANC olarak adlandırılan Aktif Gürültü Önleme teknolojisi açısından en ön plana çıkan kulaklık modelleri...

Jabra Elite 7 Active

Spor antrenmanlarınız sırasında kulak içi kulaklıklarınızın kulağınızdan kayıp düşmesi ya da size bir süre sonra...

JBL’in sporcular için özel olarak tasarladığı bir kablosuz kulak içi kulaklık modeli olan Endurance Peak...

Daha Fazla Göster

Bluetooth Kulak İçi Kulaklıklar

Teknolojinin günden güne ilerlemesi bize gündelik hayatımızı kolaylaştıran ve birçok aktiviteyi daha pratik hale getirmemizi sağlayan yeni cihazlar ve buluşlar armağan ediyor. Yakın geçmişte yalnızca bir kablo aracılığıyla telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlara bağlanabilen kulaklıkların; artık kablosuz, diğer isimleriyle bluetooth bağlantılı versiyonları da mevcut. Bluetooth kulaklık modelleri ise kulak içi ve kulak üstü/çevresi olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılıyor. Her iki kategorinin de belli başlı farkları, avantajları ve dezavantajları mevcut. Kullanıcılar hem kulaklıkları kullanma alışkanlıklarına hem de yaşam tempolarına bağlı olarak kendilerine en uygun kategoriyi belirleyebiliyor. 

İş yerinde odaklanmak istediğinizde, toplu taşıma araçlarına bindiğinizde, araba kullanırken, ders çalışırken, spor yaparken ve daha birçok anda kullanabileceğiniz bluetooth kulak içi kulaklıklar; gerçekten de çok pratik cihazlar. Bu cihazların kablosuz özellikte olması sizi her kullanımda dolaşmış olan kabloyu açmak ve kulaklığın bağlı olduğu cihazı hep yanınızda taşımak gibi birçok dertten kurtarıyor. Bluetooth kulak içi kulaklıklar aracılığıyla video izlemek, telefonda konuşmak ve müzik ya da podcast dinlemek çok daha keyifli ve pratik bir deneyime dönüşüyor. Bluetooth kulak içi kulaklık modellerinin sunduğu gelişmiş ses performansı ve üstün özellikler de bu deneyimi daha da üst düzeye taşıyor. 

Peki, bluetooth kulak içi kulaklık nedir? Kulak içi kulaklık mı kulak üstü kulaklık mı? Kablosuz kulak içi kulaklık alırken nelere dikkat edilmeli? En iyi kablosuz kulaklık markaları hangileri? Kulak içi bluetooth kulaklık bataryası nasıl şarj edilir? Tüm bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını öğrenmek için, okumaya devam etmeniz yeterli. 

Bluetooth Kulak İçi Kulaklık Ne Demek?

Bluetooth kulak içi kulaklık ve kablosuz kulak içi kulaklık, aynı cihaz kategorisini tanımlayan terimler. Bu tip cihazların bir akıllı telefona, bilgisayara ya da tablete bağlanması için Lightning ya da jak girişli bir kabloya ihtiyacı olmuyor. Kablosuz kulak içi kulaklık modelleri Bluetooth bağlantısı olan cihazlar ile doğrudan bu bağlantı üzerinden erişim sağlayabiliyor. Ancak kablosuz kulak içi kulaklık modellerinin de iki farklı çeşidi var. Kablosuz kulak içi kulaklık modelleri kulağınızın içine yerleştireceğiniz silikon uçlar kullanılarak üretiliyor. Bu sayede kulaklık doğrudan kulak girişinize tutunuyor ve kulağınızın çevresini kaplayan herhangi bir yastık bulunmuyor. Kablosuz kulak üstü kulaklık modelleri ise kulakları tamamen kapatan yastıklarla tasarlanıyor. Bu modeller kullanıcıyı dış seslerden daha başarılı bir şekilde izole etmek ve en üstün ses performansını sunabilmek amacıyla geliştiriliyor. 

Ancak bu söylediğimizden, kulak üstü kulaklıkların kulak içi kulaklıklardan kesin bir şekilde daha üstün ses performansı sunduğu anlamı da çıkmasın. Teknolojinin günümüzde geldiği nokta itibarıyla, her iki tipte kulaklık modellerinin de birbirleriyle yarışabilecek niteliklere sahip olduğunu söylemek mümkün. Bu sebeple, aslında seçim tamamen kullanıcıların tercihlerine ve konfor anlayışlarına kalmış durumda. 

Aktif Gürültü Önleyici Kulak İçi Kulaklık Ne Demek?

Kablosuz kulak içi kulaklık modelleri arasında araştırma yaparken, özellikle de son yıllarda piyasaya sürülmüş modelleri inceliyorsanız, karşınıza “Aktif Gürültü Önleme Teknolojisi” terimi sıklıkla çıkacaktır. Kısaca ANC teknolojisi olarak da adlandırılan bu özellik, üst segment kablosuz kulaklık modelleri seçeneklerinin neredeyse tamamında mevcut. Peki, aktif gürültü önleyici kulak içi kulaklık ne anlama geliyor? 

Aktif Gürültü Önleme (ANC) özelliği, bulunduğunuz ortamda arka planda kalan ve gürültü olarak değerlendirebileceğimiz istenmeyen sesleri elektronik bir devreden yardım alarak azaltabiliyor. Örneğin, balkonda oturduğunuz sırada kulaklıklarınızı takıp ders çalıştığınızı hayal edelim. Evinizin bulunduğu sokak ya da caddeden gelen trafik sesleri, bu esnada sizin dikkatinizi dağıtacak bir unsur haline gelebilir. Eğer kulaklığınızın aktif gürültü önleme özelliği bulunuyorsa, bu özelliği devreye sokarak söz konusu gürültü seslerinden kendinizi izole edebilmeniz mümkün. Aktif gürültü önleme özellikli kablosuz kulak içi kulaklıklar, bu özellik sayesinde telefon görüşmeleriniz esnasında da karşı tarafa sesinizin çok daha net ve temiz bir şekilde iletilmesini sağlıyor. 

Peki, bulunduğumuz ortamdan gelen dış sesleri duymamak her zaman yararlı bir şey mi? Aslına bakarsanız, değil. Özellikle araba kullanırken, trafik olan bir bölgede yürürken ya da açık havada spor yaparken; çevrenizdeki sesleri duymanız aslında güvenliğiniz açısından son derece önemli. Kablosuz kulak içi kulaklık modelleri de bu sebeple, aktif gürültü önleme özelliğini opsiyonel bir şekilde sunuyor. Bu sebeple bu özelliği devre dışı bırakabiliyor ya da aktive edebiliyorsunuz. Böylelikle her koşulda güvenliğiniz önceliklendirilmiş oluyor. 

Kulak İçi Kulaklık mı Kulak Üstü mü?

Gelelim, kablosuz kulaklık modelleri arasında seçim yapmaya çalışan kullanıcıların aklına en çok takılan soruya: Kulak içi kulaklık mı kulak üstü mü? Başta da belirttiğimiz gibi, aslında bu sorunun cevabı tamamen size kalmış. Kablosuz kulak içi kulaklıklar daha küçük boyutlara sahip olmaları sebebiyle çok daha kolay taşınabiliyor. Portatif tasarımları sayesinde seyahatlerde ve benzeri durumlarda daha pratik çözümler sunuyorlar. Eğer kulağa tam oturan boyutta ve tasarımda tercih edilmedilerse, kulaktan düşme ya da uzun süreli kullanımlarda kulağı acıtma riskleri de var. Ancak kablosuz kulak içi kulaklık modellerinin birçoğu farklı boyutta kulaklık ucu ya da kancası seçenekleriyle birlikte sunulduğu için, her kullanıcı kendi kulağının şekline ve boyutuna en uygun kombinasyonu seçebiliyor. 

Kulak üstü kablosuz kulaklık modelleri de belli başlı avantajları ve dezavantajları olan cihazlar. Öncelikle, daha büyük boyutta olmaları sebebiyle kulak içi kulaklık modellerine kıyasla daha zor ve zahmetli bir şekilde taşındıklarını belirtmek gerek. Ancak bu cihazların kulağı tamamen saran yastıklarının olması, aktif gürültü önleme özelliğinin ve ses performansının da genellikle daha başarılı olmasını sağlıyor. Öte yandan, cihazların modeline bağlı olarak, kulak üstü kablosuz kulaklık modelleri de uzun süreli kullanımlarda kulağı ağrıtabiliyor ya da rahatsız edebiliyor. Kısacası, aslında iki kategoride yer alan cihazların da daha kalitelileri ve ergonomik olanları mevcut. 

Kablosuz Kulak İçi Kulaklık Özellikleri Ne Olmalı?

Kablosuz kulak içi kulaklık satın almadan önce, kulaklıkları genellikle hangi koşullarda ve ne amaçla kullanmayı düşündüğünüzü gözden geçirmeniz çok önemli. Çünkü piyasada farklı özelliklere ve avantajlara sahip envai çeşit kablosuz kulak içi kulaklık modeli bulunuyor. Dilerseniz, bluetooth kulak içi kulaklık modellerinde sıklıkla karşımıza çıkan bazı özelliklere daha yakında göz atalım. Bu sayede, seçim yapma sürecini biraz daha kolaylaştırabiliriz.

  • Suya, tere ve toza dayanıklı olma: Bazı kablosuz kulak içi kulaklık modelleri belirli sertifikalarla suya, toza ve tere karşı dayanıklılık özelliğine sahip. Sertifikanın türüne bağlı olarak, kulaklığın su geçirmezlik sınırı gibi değerleri de değişebiliyor. Söz konusu dayanıklılık, özellikle spor için kablosuz kulak içi kulaklık modeli arayanlar açısından oldukça önemli. Çünkü başta outdoor antrenmanlar olmak üzere, birçok egzersiz sırasında kulaklıklar suya, toza ya da tere maruz kalabiliyor. 
  • Aktif gürültü önleme: Aktif gürültü önleme özelliğinin ne anlama geldiğinden az önce söz etmiştik. Daha konsantre ve verimli bir dinleme deneyimi yaşamak istiyorsanız, bu özelliğe sahip kablosuz kulak içi kulaklık modelleri arasından seçim yapabilirsiniz. 
  • Sesli asistan: Bazı bluetooth kulak içi kulaklık modelleri, size sesli komut ya dokunma aracılığıyla sesli asistan özelliğine bağlanma imkanı sunuyor. Amazon Alexa ya da Google Assistant gibi yerleşik ses yardımcıları; arama yapma, hava durumunu öğrenme ya da alarm kurma gibi belli başlı eylemleri sesli komut vererek gerçekleştirmenizi sağlıyor. 
  • Mikrofon konumu ve kontrolü: Kablosuz kulak içi kulaklık modellerine dahili mikrofonun nasıl konumlandırıldığı ve kontrolleri, oldukça önemli. Örneğin, oyun için kablosuz kulak içi kulaklık modelleri arıyorsanız oyun içi konuşmalar yapmanıza olanak tanıyan boom monteli mikrofona sahip cihazlara göz atabilirsiniz. 
  • Ses hacmi sınırlama: Bazı kablosuz kulak içi kulaklık modelleri ses seviyesini kulak sağlığı açısından güvenli bir düzeyde tutma özelliğine sahip. Bu özellik hem çocuklar hem de gündelik hayatta çok sık kulaklık kullanan kişiler için güvenli olabiliyor. 
  • Pil ömrü: Kablosuz kulak içi kulaklık bataryası ve pil ömrü, cihazdan cihaza bir hayli farklılık gösterebiliyor. Bazı cihazlar tam şarjda 2-3 saat çalma performansı gösterirken, bu süre bazı cihazlarda 12 saati bile aşabiliyor. Eğer gündelik hayatta uzun süreli kulaklık kullanıyorsanız, pil ömrü yüksek cihazlar arasından seçim yapabilirsiniz. 
  • Ağırlık: Uzun süre boyunca kulaklık kullanmayı düşünen kullanıcıların dikkat etmesi gereken bir diğer unsur da kablosuz kulak içi kulaklık modellerinin ağırlığı olmalı. Bazı modellerde tek bir kulaklığın ağırlığı 5-6 grama kadar düşebiliyor. Bu da size uzun süreli kullanımlarda daha konforlu bir tecrübe sunuyor. 

Kablosuz Kulak İçi Kulaklık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm bu bilgilerden hareketle, kablosuz kulak içi kulaklık alırken dikkat edilmesi gerekenler listesini şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Kulaklığın tasarımının ses performansına olan etkisini mutlaka gözden geçirmelisiniz. 
  • Kulaklığı spesifik bir amaç için (spor, oyun, müzik dinleme, telefon görüşmesi yapma, vb.) daha sık kullanmayı düşünüyorsanız, doğrudan bu amaç doğrultusunda üretilmiş cihazlara göz atabilirsiniz. 
  • Cihazın kablosuz şarj desteği olup olmadığını gözden geçirebilirsiniz. 
  • Cihazın en güncel Bluetooth sürümünü kullandığından emin olabilirsiniz. 
  • Cihazın mikrofon tasarımının, telefon görüşmeleri esnasında sesinizi net ve temiz bir şekilde karşıya iletebilecek düzeyde olduğundan emin olabilirsiniz. 
  • Özellikle umumi alanlarda gürültüden uzak bir dinleme deneyimi yaşamak istiyorsanız, aktif gürültü önleme özellikli kulaklık modelleri arasından seçim yapabilirsiniz. 
  • Kablosuz kulak içi kulaklık modelinin sunduğu ses deneyimini kişiselleştirmek istiyorsanız, mobil uygulama senkronizasyonu bulunan modeller arasından tercih yapabilirsiniz. 
  • Cihazın pil ömrüne mutlaka göz atmalısınız. 
  • Cihazın farklı boyutta kulaklık ucu seçenekleri sunması, kulağınıza tam ve konforlu bir şekilde oturması olasılığını artırır. Bu konuda tereddüt yaşıyorsanız farklı kulaklık ucu seçenekleri sunan modeller arasından seçim yapabilirsiniz. 

En İyi Kablosuz Kulaklık Markaları

Piyasada her biri kullanıcılarına birbirinden gelişmiş modeller ve üstün özellikler sunan çok sayıda kulaklık markası bulunuyor. En iyi kablosuz kulaklık markaları listesi ise elbette kullanıcı deneyimlerine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Ancak genel anlamda baktığımızda özellikle; JBL kulak içi kulaklık, Sennheiser kulak içi kulaklık, Xiaomi kulak içi kulaklık, Apple kulak içi kulaklık, Bose kulak içi kulaklık, Beats kulak içi kulaklık ve Sony kulak içi kulaklık modellerinin ön plana çıktığını söylemek mümkün. Aktif gürültü önleme teknolojisi özelinde bakarsak, özellikle Bose ve Sony kulak içi kulaklık modellerinin ezeli bir rekabet içinde olduğunu görebiliyoruz. Piyasadaki en yüksek fiyatlı bluetooth kulak içi kulaklık modelleri ise genellikle Apple, Sennheiser, Bose, Beats ve Sony markalarının imzasını taşıyor. 

En İyi Kablosuz Kulak İçi Kulaklık Hangisi?

Elbette bu sorunun cevabı da kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor. Çünkü her kullanıcının kulaklığı kullanma alışkanlıkları ve bir bluetooth kulak içi kulaklık modelinden beklentileri farklı olabiliyor. Aynı şekilde, kulaklığı hangi amaçla kullandığınız da seçtiğiniz cihazdan memnun kalıp kalmayacağınızı belirleyen temel kriterlerden biri. Örneğin, spor için en iyi bluetooth kulak içi kulaklık modelleri rehberimize hemen göz atabilirsiniz. 

Kulak İçi Bluetooth Kulaklık Nasıl Şarj Edilir?

Bluetooth kulak içi kulaklık modellerinin birçoğu, size kulaklıkları şarj etme özelliğine de sahip bir kutuyla birlikte teslim edilir. Bu kutu hem kulaklıkları güvenli ve pratik bir şekilde taşımanıza hem de kullanmadığınız anlarda şarj edebilmenize olanak tanır. Başka bir deyişle, bluetooth kulak içi kulaklık modellerinin taşıma kutusunu bir tür portatif şarj istasyonu olarak tanımlamak mümkün. Özellikle son yıllarda piyasaya sürülen modellerin neredeyse tamamında, kulaklıkları şarj etmek için bu kutunun içine yerleştirmeniz yeterli. Modelden modele bağlı olarak, kutunun kulaklığı kaç kez şarj edebildiği bilgisi de değişiklik gösteriyor. Şarj kutusunu şarj etmek için ise onu kablosuz şarj ünitesine ya da doğrudan bir USB kablosuyla şarj adaptörüne bağlamanız gerekiyor. 

Kablosuz Kulak İçi Kulaklık Neden Düşüyor?

Eğer satın aldığınız kablosuz kulak içi kulaklık modeli kullanım esnasında kulağınızdan düşüyorsa, kulağınıza tam ve doğru şekilde oturmuyor demektir. Özellikle spor gibi hareket düzeyi yüksek eylemler esnasında bluetooth kulak içi kulaklık kullanıyor ve kulaklığın düşmesi problemini yaşıyorsanız, silikon uçlu modelleri tercih etmenizde yarar var. Bu modeller zaten genellikle farklı boyutta uç seçenekleriyle birlikte sunulduğu için, kulağınızın şekline ve boyutuna çok daha kolay ve sağlam bir şekilde uyum sağlayabiliyor. 

Kulak İçi Kulaklık Kulağımı Acıtıyor, Neden?

Gelelim akıllara takılan bir diğer soruyu daha yanıtlamaya: Kulak içi kulaklık kulağımı acıtıyor, neden? Bu sorunun birden fazla yanıtı olabilir. Kulaklığı tam olarak doğru pozisyonda takmamak, çok uzun süre boyunca hiç çıkarmadan kullanmak, kulağın boyutuna uygun formdaki kulaklık ucunu seçmemek, kulak içinde tahriş ve benzeri bir sorun olması ya da kulaklığın kulağa büyük gelmesi gibi problemler dolayısıyla bu sorunla karşılaşıyor olabilirsiniz. Eğer kulağınızda tahriş ve benzeri bir problem olmadığı halde kulaklığınız her kullanımda kulağınızı acıtıyorsa, kullandığınız modeli değiştirmenizi tavsiye ederiz. 

Kulak İçi Bluetooth Kulaklık Ne Kadar Sürede Şarj Olur? 

Bluetooth kulak içi kulaklık modellerinin şarj olma süresi de modelden modele çok farklılık gösterebiliyor. Bazı modellerin tam şarja ulaşması 1-2 saat sürerken, bazıları için bu süreç daha da uzun olabiliyor. Bluetooth kulaklığın tam şarja ulaştığını, genellikle şarj kutusu üzerinde bulunan ışıklı göstergeden anlayabiliyoruz. Birçok kablosuz kulak içi kulaklık modelinin de şarj durumunu bağlı olduğu telefon ya da bilgisayar aracılığıyla veya doğrudan şarj kutusu üzerinden görmek mümkün. Birçok modelde, acil durumlar ve vakit kısıtlılığı yaşanan anlar için bir hızlı şarj özelliği de bulunuyor. Bu özellik sayesinde cihazı 5-10 dakika şarj ederek ortalama 1 saate kadar süren çalma süresi kazanabiliyorsunuz.

  • Kablosuz kulak içi kulaklık alırken kulaklığı hangi amaçla kullanmayı düşündüğünüzü göz önünde bulundurmalısınız. Eğer spor, telefon görüşmesi ya da müzik dinleme gibi spesifik bir eylemi çok daha sık yapıyorsanız; doğrudan bu eylemler için tasarlanmış modellere göz atmak daha doğru olabilir. Bunun yanı sıra; kablosuz kulak içi kulaklık satın almadan önce cihazın pil ömrüne, kablosuz şarj desteğinin olup olmadığına, uygulama senkronizasyonuna, ses performansına, tasarım özelliklerine ve dayanıklılık sertifikasına mutlaka göz atmanızı öneririz.

  • Her kablosuz kulak içi kulaklık modelinin şarj olma süresi bir diğerinden farklı olabilir. Bu süre, cihazın batarya özelliklerine ve pil ömrüne bağlı olarak farklılık gösteriyor. Piyasadaki popüler modeller düşünüldüğünde, bu sürenin genellikle 1-3 saat arasında değiştiğini söylemek mümkün.

  • Her kullanıcının bir kulak içi kablosuz kulaklıktan beklentileri farklı olduğu için, genel geçer bir “en iyiler” listesi yapmak pek mümkün değil. Ancak genel anlamda kullanıcı yorumlarını göz önünde bulundurursak en sevilen kablosuz kulak içi kulaklık modellerinin; Sony, Apple, Jabra, Bose, Beats, Sennheiser, Bang & Olufsen, JBL, Huawei ve Samsung gibi markaların imzasını taşıdığını söyleyebiliriz.

İlgili İçerikler

Artık akıllanmış olan cep telefonlarımız cebimizden çok elimizde vakit geçiriyor. Yolda, işte, sporda, yemek yaparken… Her daim bir şekilde ilgilendiğimiz...

Teknolojinin günden güne ilerlemesiyle hayatımıza giren bluetooth kulaklık modelleri, kablosuz tasarımları sayesinde gündelik hayatımızı epey kolaylaştırıyor. Özellikle söz konusu spor...

Popüler İçerikler
Spor İçin En İyi Bluetooth Kulak İçi Kulaklıklar: En İyi 10 Kablosuz Kulak İçi Kulaklık Modeli Kulak İçi Bluetooth Kulaklıklar
Spor İçin En İyi Bluetooth Kulak İçi Kulaklıklar: En İyi 10 Kablosuz Kulak İçi Kulaklık Modeli

Teknolojinin günden güne ilerlemesiyle hayatımıza giren bluetooth kulaklık modelleri, kablosuz...