bifikirbifikir

Kağıt Maske Önerileri: Kağıt Yüz Maskelerinin Faydaları ve 11 Soruda Kağıt Maske Kullanımı

Kağıt Maske Önerileri: Kağıt Yüz Maskelerinin Faydaları ve 11 Soruda Kağıt Maske Kullanımı
Kağıt maskeler, cilt bakım rutinlerinde sıklıkla kullanılan ve farklı cilt ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen ürünler. Bu nedenle piyasada envai çeşit ürün seçeneği mevcut. Hal böyle olunca, akıllara da bazı soruların takılması kaçınılmaz oluyor. Örneğin, kağıt maske kullanmak şart mı? Kağıt maskeler ne sıklıkla yapılmalı, cilt bakım rutininin hangi aşamasında kullanılmalı, ciltte ne kadar bekletilmeli? Ve elbette en önemlisi, kağıt maskeler gerçekten işe yarıyor mu?

Sizin için tüm bu soruları, hatta daha da fazlasını yanıtladığımız kapsamlı bir içerik hazırladık. Gelin; kullanımı tüm dünyada özellikle son yıllarda gitgide daha da çok artan kağıt maskeleri iyisiyle kötüsüyle birlikte değerlendirelim!

1. Kağıt Maskelerin Faydaları Nelerdir?

Kağıt maskeler ya da diğer isimleriyle kağıt yüz maskeleri, günlük cilt bakım rutinini destekleyici özelliğe sahip ürünler. Tek kullanımlık şekilde tasarlanan bu ürünler, özellikle seyahatlerde ya da cildinize ekstra nem veya besin desteği sağlamak istediğiniz anlarda size pratik alternatifler sunabiliyor. Kağıt maskelerin sırrı, içlerindeki nemlendirici, serum ya da esansın oldukça yoğun formda olması. İçlerindeki ürün konsantre formda olduğu için, cilde çok kısa sürede etkili bir bakım desteği sağlayabiliyorlar. Ancak bu destekten beklentiyi de sınırlı tutmak gerek.

Piyasada farklı cilt ihtiyaçlarına göre üretilmiş envai çeşit kağıt maske seçeneği görebilirsiniz. İşin aslı, bunlar içinde en hızlı etki görebileceğiniz ürünler, nemlendirici etkili kağıt maskeler. Çünkü bu tip ürünler cildinize anında yoğun bir nem desteği sağlayarak uygulama sonrasında neme doymuş, daha canlı ve yumuşak bir cilde kavuşmanıza yardımcı olabiliyor. Ancak leke, yağlanma, hassasiyet ve sivilce gibi cilt problemlerini tek kullanımlık bir maske yardımıyla gidermek; pek gerçekçi bir çözüm değil.

Bu tip problemleri giderebilmek için doğru cilt bakımı ürünlerinin düzenli şekilde cilde uygulanması gerekiyor. Kısacası, kağıt maskelerin cilt bakım rutininizde olmasının hiçbir sakıncası yok. Ama onlardan mucizevi etkiler beklememekte de yarar var. Eğer cildinize daha etkili bir nem desteği sağlamak, daha canlı bir cilt görünümüne kavuşmak ve günlük cilt bakım rutininizi daha güçlü hale getirmek istiyorsanız; cildinize uygun bir kağıt maskeyi belirli aralıklarla rutinize dahil edebilirsiniz. Ancak kağıt maske seçimi yaparken de dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var.

2. Kağıt Maske Nasıl Seçilir?

Bildiğiniz gibi, cilt bakım ürünleri seçerken ürünlerin içeriğine göz atmak oldukça önemli. Kağıt maskelerin (özellikle çok uygun fiyatlı olanların) bazıları da yüksek miktarda alkol ya da parfüm içerebiliyor. Eğer hassas bir cildiniz varsa, içeriğinde yoğun miktarda alkol veya parfüm barındıran ürünler cildinizde ciddi reaksiyonlara yol açabilir. Bu tip bileşenlerin, özellikle ürünün içerik listesinin ilk beş maddesinde yer almadığından emin olabilirsiniz. Çünkü içerik listelerinde yazan bileşenler, ürünün içindeki oranına göre sıralanır. Formülasyonda en çok kullanılan bileşen, en başa yazılır. Aynı şekilde, içeriğinde sülfat ve türevlerini barındıran ürünlerden de mümkün olduğunca uzak durmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu tip bileşenler de cildi kurutma riskini beraberinde getiriyor.

Cildinizin ekstra nem desteğine ihtiyaç duyduğunu hissettiğiniz anlarda, uyku öncesinde ya da seyahatlerde kullanmak adına dolabınızda nemlendirici ve canlandırıcı etkili kağıt maske seçenekleri bulundurabilirsiniz. Nemlendirici maskeleri doğrudan günlük cilt bakım rutinine dahil etmek, hem oldukça maliyetli hem de ekolojik açıdan yanlış bir karar olacaktır. Çünkü kağıt maskelerin plastik materyallerle ambalajlanması, çevreye de ciddi zararlar vermelerine vesile oluyor. Eğer kağıt maskeleri çok sık kullanmayı düşünüyorsanız bir ambalajın içinde birden fazla tek kullanımlık maske barındıran çoklu ürünleri tercih edebilir, böylece hem çevre hem de bütçe dostu ürünlere yönelebilirsiniz.

3. Kağıt Maske Nasıl Kullanılır?

Gelelim en çok merak edilen bir diğer soruyu yanıtlamaya: Kağıt maskeler nasıl kullanılır? Kağıt maskeler genellikle tekli ambalajların içinde ve kullanıma hazır şekilde satılıyor. Bu durumda ambalajı dikkatle kesip içinden çıkardığınız maskeyi gözleriniz ve burun delikleriniz açıkta kalacak şekilde yüzünüze yerleştirmeniz yeterli. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, yüzünüzde ekstra boşluk kalmaması. Çünkü maskenin kapatması gereken noktalarda açıklık kaldığı takdirde, maskeye yedirilmiş olan ürün buharlaşabiliyor. Bu durum da kullandığınız ürünün etkisini azaltıyor.

Ülkemizde çok yaygın şekilde satılmasa da, bazı kağıt maskeler farklı bir tasarıma sahip: Ürünün ambalajının içinden maske ayrı, serum ayrı çıkıyor. Bu durumda da önce serumu yüzünüze uygulayıp, daha sonra da maskeyi yüzünüze yerleştirmeniz gerekiyor. Eğer ilk kez kullanacağınız bir kağıt maskeyi denemeyi düşünüyorsanız mutlaka kullanım talimatlarına göz atmanızı tavsiye ederim. Bu sayede en doğru uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

4. Kağıt Maske Yaptıktan Sonra Yüz Yıkanır mı?

Nemlendirici ve canlandırıcı etkili yüz maskelerinin büyük çoğunluğu durulama gerektirmez. Ciltte belirli bir süre bekletildikten sonra maskenin çıkarılması yeterlidir. Ancak bu durum, her kağıt maske için geçerli değil. Piyasada içeriğinde kil veya kömür bulunan, cildi derinlemesine temizlemeye ve gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olan kağıt maskeler de bulunuyor. Bu tip ürünlerin ciltte bir süre bekletildikten sonra durulanması gerekiyor. Benzer bir durum, köpüren maskeler için de geçerli. Kısacası, kağıt maske uygulamasından sonra yüzünüzü yıkayıp yıkamamanız, hangi maske türünü tercih ettiğine bağlı olarak değişir. Bu sorunun cevabını da ürünün kullanım talimatlarına göz atarak görebilirsiniz.

5. Kağıt Maske Çeşitleri Nelerdir?

Az önce biraz söz ettik ama gelin, kağıt maske çeşitlerini detaylı olarak baştan sona inceleyelim. Piyasada günümüzde en çok kullanılan kağıt maske çeşitleri arasında mikrofiber, hidro jel, alüminyum, örgü ve köpüren maskeleri saymak mümkün. Bizim en sık karşılaştığımız kağıt maskeler, mikrofiber materyal kullanılarak üretiliyor. Son yıllarda hidro jel ürünler de epey yaygınlaştı. Hidro jel ürünlerin en önemli avantajı, ciltte daha uzun süre bekletilebilmeleri. Bu sayede cilt de daha uzun süre boyunca nem desteği alabiliyor.

Alüminyum maskeler, cildin havayla temasını mümkün olduğunca kesmeyi ve böylelikle maskenin içindeki ürünün buharlaşma riskini önlemek amacıyla geliştirilmiş. Maskenin cildinize temas etmeyen yüzeyinin alüminyumla kaplanmış olması, ürünün etkisini artırmaya yardımcı oluyor. Örgü maskeler ise genellikle pamuğun gerçekten örülerek bir maske formunu alması sonucunda hazırlanıyor. Bu yöntem maskenin çok daha fazla serum ya da esans emmesini sağladığı için, ürünlerin cildinize sağladığı bakım desteği de artıyor.

Kil ve kömür içerikli maskeleri genellikle siyah renkli olmaları sayesinde kolayca ayırt edebilirsiniz. Az önce de belirttiğimiz gibi, bu tip maskeler genellikle cildin ürettiği fazla sebumu emmek ve gözenekleri arındırmak gibi etkilere sahip oldukları için, karma ve yağlı ciltlere hitap ediyor. Köpüren maskelerin çalışma prensibi de benzer. Bu tip ürünlerin de çoğunlukla uygulama sonrasında ciltten durulanması gerekiyor.

6. Kağıt Maske Kaç Dakika Bekletilir?

Kağıt maskeler çoğunlukla ciltte 15-20 dakika aralığında bekletiliyor. Elbette bu aralık üründen ürüne değişebilir. Bu nedenle her koşulda ürünün kullanma talimatlarını yine de incelemek gerek. Ancak belirtilen bekleme süresini aşmak, cilt için faydadan çok zarar getiriyor. Başka bir deyişle, daha fazla etki görebilmek adına ürünü cildinizde daha çok bekletmek büyük bir yanlış. Çünkü maskedeki ürün kuruduktan sonra, bu kez cildinizden nem çekmeye başlıyor. Bu durum da cildinizin uygulama sonrasında daha da çok neme ihtiyaç duymasına yol açabiliyor.

7. Kağıt Maske Hangi Aşamada Kullanılır?

Bu sorunun cevabı da hangi türden kağıt maske kullandığınıza bağlı olarak değişiyor. Eğer nemlendirici etkili ve durulanmayan bir maske kullanıyorsanız; maskeyi cilt bakım rutininizin son aşamasına, yani nemlendirme aşamasına dahil edebilirsiniz. Yüzünüzü derinlemesine temizleyip arındırdıktan ve eğer kullanıyorsanız serum ya da tonik uyguladıktan sonra maske aşamasına geçebilirsiniz.

Eğer temizleyici etkili ve durulama gerektiren bir maske kullanıyorsanız, o halde maskeyi cilt temizliği aşamasına dahil etmelisiniz. Maskeyi duruladıktan sonra da günlük nemlendiricinizi kullanıp cilt bakım rutininizi sonlandırabilirsiniz.

8. Kağıt Maske Duştan Önce mi Sonra mı Uygulanmalı?

Kağıt maskeler belirli bir süre boyunca ciltte bekletildiği için, bu süreçte cildiniz zaten maskedeki ürünü emiyor. Bu nedenle aslında hem duştan önce hem de duştan sonra kullanılmalarında herhangi bir sakınca yok. Ancak elbette üründen maksimum etkiyi alabilmek adına, durulanmayan kağıt maskeleri duştan sonra, cildiniz hâlihazırda temizken uygulamanız daha doğru bir seçim. Keza duş sonrasında cildinizi nemlendirme ihtiyacınızı da bu şekilde karşılayabilirsiniz.

9. Kağıt Maskeler Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Başlarken de belirttiğimiz gibi, nemlendirici etkili kağıt maskeleri günlük şekilde kullanmak çevre ve bütçe açısından sakıncalı bir karar olabilir. Aslında bu tip ürünleri hangi sıklıkta kullanmanız gerektiğinin cevabını size cildiniz verecektir. Örneğin, eğer cildinizde çok sık kuruluk problemi yaşıyor ve günlük kullandığınız nemlendiricinin yetersiz kaldığını hissediyorsanız; maske kullanımını haftada birkaç kez şeklinde artırabilirsiniz. Ancak birçok kağıt maskenin genellikle haftada ya da on günde bir kullanılması tavsiye edilir.

Eğer asit, kil ya da kömür içerikli bir kağıt maske kullanıyorsanız, kullanım sıklığı konusunda çok daha dikkatli olmalısınız. Çünkü bu tip içeriklere gereğinden sık maruz kalmak, cildinizi yıpratabilir. Kullanım talimatlarına uymanın yanı sıra, eğer günlük cilt bakım rutininizde hâlihazırda asit içerikli bir ürün varsa, asit içerikli maskelerden uzak durmanızı öneririm. Çok sık ve yoğun miktarda asit içerikli ürüne maruz kalmak da ciltte ciddi hassasiyet problemlerine yol açabilir.

10. Kağıt Maske Buzdolabında Saklanır mı?

Eğer kullanım talimatlarında aksi belirtilmemişse, kağıt maskelerinizi buzdolabında saklamanın herhangi bir sakıncası yok. Özellikle göz çevresi için üretilen kağıt maskeleri buzdolabında sakladıktan sonra cilde uygulamak, bu bölgeye soğuk kompres uygulamanızı da sağladığı için göz altlarınızdaki şişkinlikleri gidermeye de yardımcı olabiliyor. Keza yaz aylarında cildinizi ferahlatmak için de buzdolabında saklanan kağıt maskeleri uygulamak etkili bir çözüm.

11. Kağıt Maskelerin Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

Her kozmetik ve dermokozmetik ürününde olduğu gibi, elbette kağıt maskelerin de bir raf ömrü var. Bu ömür bittikten sonra kağıt maskeleri kullanmak, cilt sağlığınız açısından önemli riskleri de beraberinde getirebilir. Bu nedenle satın aldığınız kağıt maskelerin son kullanma tarihlerine mutlaka göz atmalısınız. Bu tarih genellikle ürün ambalajının arka yüzeyinde, orta ya da alt kısımlarda yazar. Bu bilgiyi yazmak zorunlu olduğu için, ambalajı dikkatle incelediğiniz takdirde bulabileceğinizden hiç şüpheniz olmasın.

Ege Ertan Yazar
08.07.2022
İlgili İçerikler

Kağıt yüz maskeleri, cilt bakımınızı daha keyifli, eğlenceli ve güçlü etkili hale getirmek için gönül rahatlığıyla yardım alabilceğiniz bakım ürünleri...

Hem sosyal medyanın hayatımızda vazgeçilmez bir yere sahip olmasından hem de cilt bakım trendlerinin günden güne yaygınlaşmasından ötürü hayatımıza sık...

Günümüzde istenmeyen tüylerle bir süreliğine de olsa vedalaşmak için tercih edebileceğimiz belli başlı seçeneklerimiz mevcut. Özellikle son on ila on...

Cildimizi erken yaşlanma belirtilerinden cilt kanserine kadar uzanan birçok riskten korumak istiyorsak, onu yaz kış güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma...

Yaz geldi ve biz yavaş yavaş kış boyunca dolabın bir köşesinde unuttuğumuz güneş kremlerimizi hatırlamaya başladık. Birçoğumuzun eli güneş kremine...

Farklı cilt tiplerine uygun güneş kremi önerileri paylaştığımız serimize, bu kez karma ciltleri mercek altına alarak devam ediyoruz. Karma ciltler...

Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı cildimizi koruma altına almanın, ona yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden biri olduğunu artık biliyoruz. Ancak güneş...

Kuru bir cilde sahipseniz cildinizin zaman zaman gerilmesinden, ten makyajınızın da pul pul dökülmesinden ya da pürüzsüz görünmemesinden şikayetçi olabilirsiniz....

Hiç beklemediğimiz anlarda yüzümüzde beliriveren ve bazen yangılı/ağrılı şekilde de seyredebilen sivilceler gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Bu tip durumlarda hızlı...

Retinolün de içine dahil olduğu retinoid grubu, cilt bakımında kullanılan en güçlü içerikler arasında. Özellikle son yıllarda cilt bakım trendlerinde...

Her cildin nem desteğine ihtiyacı olsa da kuru ciltlerde nemsizlikten kaynaklı sorunlarla daha sık karşılaşıyor ve nem ihtiyacının diğer cilt...

Cildinizin dönem dönem kuruduğunu ve nem desteğine ihtiyaç duyduğunu hissediyorsanız, daha nemli ve pürüzsüz görünen bir cilde kavuşmak için vücut...

Göz çevresinde ve göz altlarında gözlemlenen en yaygın problemler arasında koyu halkaları, morlukları, şişlikleri, ince çizgileri ve kırışıklıkları sayabiliriz. Bu...

Kuru ya da hassas bir cildiniz varsa elinizin altında daima bir nemlendirici olmalı. Peki, ama hangisi? Cildinizin yoğun nem ihtiyacını...

İstenmeyen tüyler, oldukça uzun bir süredir bizi uğraştıran bir problem. Neyse ki güzellik ve kozmetik sektöründe yaşanan birtakım gelişmeler, istenmeyen...

Cilt bakımı rutinlerini oluştururken genellikle yüzümüze odaklanıyor ve vücudumuzun kalan bölgelerindeki cilt dokusunun da neme ihtiyaç duyduğunu gözden kaçırıyoruz. Oysa...

Her cildin kendini yenilemek, beslenmek ve gücünü korumak için neme ihtiyacı vardır. Ancak söz konusu kuru ciltler olduğunda, bu ihtiyacın...

Her cilt bir diğerinden farklı olduğu için bakım rutinleri de kişiden kişiye göre değişse de aslında her birimiz uyguladığımız rutinle...

Cildinizde yağlanmadan kaynaklanan parlamalar oluşmasından, gözenek görünümünden ve siyah noktalardan şikayetçi misiniz?Cildinizin zaman zaman makyajı kustuğunu ya da kullandığınız...

Kim demiş, “Makyaj yapmak kolay ve basit bir iştir!” diye? Makyaj tarzını çoktan belirlemiş ve profesyonelleşmiş kadınlar bile kimi zaman...

Kirlilik, eksik ya da yanlış uygulanan cilt bakımı, hormonal değişiklikler, mevsim geçişleri, stres, uykusuzluk, yetersiz beslenme… Tüm bu unsurlar cildimize...

Her daim pürüzsüz, sıkı, canlı ve sağlıklı görünen bir cilde kim sahip olmak istemez ki? Ancak cildimizin ihtiyaçlarını en iyi...

Güneş lekeleri, akne ve sivilce izleri, çiller… Genel olarak hiperpigmentasyon olarak adlandırılan ve birçok kişinin muzdarip olduğu cilt lekeleri, bazen...

Siyah noktalar ve komedonlar, en yaygın görülen cilt bakımı problemleri arasında. Bu probleme özellikle karma ve yağlı cilt tiplerinde rastlanıyor...

Rukiye Deniz, Yağlı Ciltler İçin En İyi Nemlendirici Krem Sence Hangisi şeklinde bi'şey sordu. Var mı bi'fikrin?

Benzer İçerikler

Göz çevresinde ve göz altlarında gözlemlenen en yaygın problemler arasında koyu halkaları, morlukları, şişlikleri, ince çizgileri ve kırışıklıkları sayabiliriz. Bu...

Her daim pürüzsüz, sıkı, canlı ve sağlıklı görünen bir cilde kim sahip olmak istemez ki? Ancak cildimizin ihtiyaçlarını en iyi...

Hiç beklemediğimiz anlarda yüzümüzde beliriveren ve bazen yangılı/ağrılı şekilde de seyredebilen sivilceler gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Bu tip durumlarda hızlı...

Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı cildimizi koruma altına almanın, ona yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden biri olduğunu artık biliyoruz. Ancak güneş...

Güneş lekeleri, akne ve sivilce izleri, çiller… Genel olarak hiperpigmentasyon olarak adlandırılan ve birçok kişinin muzdarip olduğu cilt lekeleri, bazen...