Resesyon, belli bir bölge ya da ülkede gayri safi yurt içi hasılanın yavaş veya negative büyümesini ifade eden makroekonomik bir terimdir. Resesyon için ekonomistlerin kabul görmüş iki farklı tanımı da mevcuttur. Bu tanımlardan ilkine göre, bir ülke normal büyüme trendinin yani uzun vadeli büyüme oranının altında büyüyor ve atık kapasitesi varsa o ülkenin resesyonda olduğu kabul edilir Ancak bir ülkenin “büyüme trendini” net şekilde kanıtlamak zor olabilir. İkinci tanıma göre bir ülkenin iki çeyrek üst üste gayri safi yurt içi hasılasında negative büyüme yaşaması o ülkenin resesyonda olduğunu gösterir.
Resesyonun Ekonomik Etkileri Nedir?
Resesyon yaşanan dönemlerde genellikle yüksek işsizlik de görülür. Resesyonun etkileri, istihdam, reel gelir, sanayi üretimi, toptan ve perakende satışlarda hissedilir. Ekonomide yapısal değişiklikler meydana gelebilir. Zamana ayak uydurmakta zorlanan şirketler, endüstriler ya da teknolojiler piyasadan silinebilir, büyük ölçekli mali ve/veya parasal politika destekleri uygulanabilir. Böyle politikaların uygulandığı durumlarda işletmeler için kurallar yeniden yazılır. İşsizlik ve ekonomik çalkantı dönemi beklenenden uzun sürerse sosyal ve siyasi kargaşalara sebep olabilir.
Neden Resesyon Yaşanır?
Bir ülkenin neden ve nasıl uzun vadeli büyüme trendinin altında kalıp belli bir süreyle resesyona girdiğini açıklamaya çalışan ekonomik teoriler mevcuttur. Bu teoriler reel ekonomik faktörler, finansal faktörler ve psikolojik faktörler olmak üzere 3 ana başlıkta incelemek mümkün.
Bazı ekonomistler endüstrilerdeki reel değişiklikler ve yapısal farklılıkların resesyonu en iyi açıklayan şey olduğuna inanmaktadır. Örneğin jeopolitik bir kriz petrol fiyatlarında ani bir sıçrayışa sebep olabilir ve bu fiyat artışı bir çok endüstriyi etkileyebilir.Benzer şekilde piyasaya yeni bir teknolojinin gelmesiyle halihazırda var olan ancak çağa ayak uyduramayan teknolojiler piyasadan silinebilir ve geniş kitlelerce hissedilen bir resesyona sebep olabilir. 2020 Yılında hayatımıza giren Kovik-19 pandemi ise birlikte dünyanın hemen hemen her yerinde yaşanan karantinalar ve ekonomilerin kapanması sebebi ile sayısız ülkede resesyon yaşanmıştır.