bifikirbifikir

İlk Türk Olimpiyatçıları: Olimpiyatlar’da İlklere İmza Atmış 10 Türk Olimpiyat Sporcusu

İlk Türk Olimpiyatçıları: Olimpiyatlar’da İlklere İmza Atmış 10 Türk Olimpiyat Sporcusu
Olimpiyat eski Yunan'da dört yılda bir yapılan yarışlara verilen addır. 1896 yılında başlayan uluslararası oyunlar da ismini buradan alıyor.

Yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti olarak ilk defa olimpiyatlara katılmamız 1924 yılında Paris oyunlarında gerçekleşiyor. Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin tanınması için olumlu bir fırsat olan bu katılım, genç cumhuriyetin spora olan olumlu bakışının da bir yansıması. İlk defa katıldığımız Paris Olimpiyatları’nda ülkemiz 40 sporcu ile temsil edilmiş. Atletizm, bisiklet, eskrim, futbol, güreş ve halter dallarında Türkiye’yi temsil eden sporcularımız herhangi bir madalya kazanamamış olsa da ülkemizi ilk defa temsil etme gururunu yaşamışlar

1936 yılına kadar madalya kazanan Türk sporcusu olmamış. Fakat sonraki yıllarda ülkemizin adını Olimpiyat tarihine yazdırmayı başaran pek çok sporcumuz var. Bu listede Olimpiyatlar'da ilk başarılara imza atmış ünlü sporcularımız hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz. 

1. Ahmet Kireççi - Madalya Kazanmış İlk Türk Sporcu

Olimpiyat tarihinin ilk madalyasını güreş dalında kazanan sporcumuz, bronz madalya ile ödüllendirilen Ahmet Kireççi’dir. Spora 17 yaşında boks ve atletizm dallarında başlamış Kireççi sakatlanınca İstanbul Kumkapı Güreş Kulübü'nde kayıt olmuş ve burada yetişmiştir.

Olimpiyat tarihinin ilk madalyasını güreş dalında kazanan sporcumuz, bronz madalya ile ödüllendirilen Ahmet Kireççi’dir. Spora 17 yaşında boks ve atletizm dallarında başlamış, antrenmanda sakatlanması üzerine atletizmi bırakıp İstanbul Kumkapı Güreş...

Ahmet Kireççi 1914 yılında Mersin'de doğmuş, yokluklar içinde büyüyerek ve duvar ustası babasına yardım ederek hayatını kazanmıştır. 1936 yılındaki Berlin Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanan güreşçi, uğur getirmesi için saçlarını sıfıra vurdurmuştur. İngilizce bilmediği için çevresindeki herkese "hello" diyen güreşçimiz, bu sempatik tavırları yüzünden dış basın tarafından “Mr. Hello” ünvanını almıştır. Kireççi soyadı cumhurbaşkanlığı tarafından Mersinli olarak değiştirilmiştir. Milli güreşçimiz 1949 yılında güreş kariyerini bırakmış ve 1979 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu vefat etmiştir.

2. Yaşar Erkan - Altın Madalya Kazanan İlk Türk Sporcu

Milli güreşçimiz olan Yaşar Erkan, olimpiyat tarihimizde ülkemize ilk defa altın madalya kazandıran sporcu olarak yerini alıyor. 1912 yılında Erzincan'da doğan Yaşar Erkan dört yaşındayken İstanbul'a gelmiş, Kumkapı Güreş Kulübü'nde güreşe başlayıp burada yetişmiştir. Babası ise ünlü pehlivan Ali Naçar’dır.

Millî güreşçimiz olan Yaşar Erkan, olimpiyat tarihimizde ülkemize ilk defa altın madalya kazandıran sporcu olarak yerini alıyor. 1912 yılında Erzincan'da doğan Yaşar Erkan dört yaşındayken İstanbul'a gelmiş, Kumkapı Güreş Kulübü'nde...

1933 yılında milli güreş takımına seçilmiş ve grekoromen dalında kendini göstermiştir. 1936 yılında Nazi Almanyası'nda düzenlenen olimpiyat oyunlarında 61 kiloda altın madalya alarak ülkemiz spor tarihine adını yazdırmayı başarmıştır. Başarısının ardından yaptığı konuşmada,"Hitler'in önünde şanlı bayrağımızı şeref direğine çektirmek ve ayakta güzel marşımızı dinletmek zevklerin en güzeli ve en büyük olanıdır" diyerek haklı gururunu Türkiye Cumhuriyeti ile paylaşmıştır. Mustafa Kemal Atatürk tarafından Naçar, çaresiz anlamına gelen soyadı Erkan (bir toplulukta ileri gelenler) olarak değiştirilmiştir. 1940 yılında güreşi bırakan Erkan, milli takım antrenörü olarak hizmet vermiştir. Yaşar Erkan 1986 yılında vefat etmiştir.

3. Ruhi Sarıalp - Güreş Haricinde Madalya Kazanan İlk Türk Sporcusu

Ruhi Sarıalp 1924 yılında Manisa'da doğmuştur. Atletizme Manisa Askeri Lisesi'nde başlamış ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nde devam etmiştir. Londra'da gerçekleştirilen 1948 yaz olimpiyatlarında, üç adım atlama dalında Türkiye'yi temsil etmiş ve bu dalda bronz madalya kazanan ilk sporcumuz olarak tarihe geçmiştir.

Ruhi Sarıalp 1924 yılında Manisa'da doğmuştur. Atletizme Manisa Askeri Lisesi'nde başlamış ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nde devam etmiştir. Londra'da gerçekleştirilen 1948 yaz olimpiyatlarında, üç adım atlama dalında Türkiye'yi temsil etmiş ve...

1951-1952 yılları arasında askerde olduğu için Ordu Milli Takımı'nda yer alan Sarıalp, Dünya Ordular Arası Atletizm Şampiyonası’nda hem 1951 hem de 1952 yılında iki altın madalya kazandırmıştır. 1952 yılından sonra Amerika’ya giderek 7 yıl orada kalmış ve Texas Üniversitesi'ni bitirmiştir. Yurda dönüşünde İTÜ Spor Bölümü'nde spor tarihi ve denizcilik dersleri vermiştir. Ünlü atletimiz 3 Mart 2001 tarihinde İzmir'de vefat etmiştir. 

4. Naim Süleymanoğlu - Güreş Haricinde İlk Altın Madalya Kazanan Türk Sporcusu

Naim Süleymanoğlu yakın geçmişte Türk sporuna damgasını vurmuş, rekorları alt üst etmiş, tüm dünyanın hayranlıkla izlediği haltercimizdir. Pek çok otoriteye göre Süleymanoğlu tüm zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilir. 1967 yılında Bulgaristan Ahatlı'da doğmuş, haltere 9 yaşında başlamıştır. 15 yaşında Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda iki altın madalya kazanmış ve diğer sene, henüz daha 16 yaşındayken rekor kırarak bir daha şampiyon olmuştur. Dünya halter tarihinde en genç dünya rekortmeni ünvanını almıştır.

Naim Süleymanoğlu yakın geçmişte Türk sporuna damgasını vurmuş, rekorları alt üst etmiş, tüm dünyanın hayranlıkla izlediği haltercimizdir. Pek çok otoriteye göre Süleymanoğlu tüm zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilir....

Ünlü sporcunun spor hayatı boyunca üç olimpiyat, 7 dünya şampiyonluğu ve 6 Avrupa şampiyonluğu bulunmaktadır. Naim Süleymanoğlu tam 46 kere dünya rekoru kırmıştır. 1984 yılında, silkme dalında ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçmiştir. Olimpiyatlarda ilk altın madalyasını 1988 Seul Olimpiyatları'nda kazanmıştır. Bu olimpiyatta 6 dünya 9 olimpiyat rekoru kırarak muhteşem bir zafere imza atmıştır. Türk spor tarihinde güreş dışında altın madalya kazanan ilk sporcu olarak da adını tarihe yazdırmıştır. Başarısıyla dikkat çeken sporcu 1984, 1985 ve 1986 yıllarında art arda yılın haltercisi seçilmiştir. Kitaplara konu olacak kadar parlak kariyere sahip haltercimiz 18 kasım 2017 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.

5. Taner Sağır - Madalya Kazanmış En Genç Sporcumuz

Taner Sağır 19 yaşında halter dalında altın madalya kazanarak Türk spor tarihine, "olimpiyat oyunlarında madalya kazanan en genç sporcumuz" olarak adını yazdırmıştır. 1985 yılında Bulgaristan Kırcaali'de doğan Taner Sağır daha 19 yaşında katıldığı olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanmayı başarmış ve ülkemizi gururlandırmıştır.

19 yaşında altın madalya kazanarak Türk spor tarihinde olimpiyat oyunlarında madalya kazanan en genç sporcumuz Taner Sağır'dır. 1985 yılında Bulgaristan Kırcaali'de doğan Taner Sağır daha 19 yaşında katıldığı olimpiyat oyunlarında...

2004 yılında Atina Yaz Olimpiyatları’nda, 77 kiloda olimpiyat rekoru kırarak kürsüye çıkmış, koparma, silkme ve toplamda en iyi dereceleri yaparak kendini tüm dünyaya göstermiştir. Taner Sağır, oyunlar tarihinde halter dalında en genç madalya kazanan sporcu ünvanına da sahiptir. 

6. Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni - Olimpiyatlarda Yarışan İlk Kadın Sporcularımız 

1936 yılında Berlin Olimpiyatları'nda eskrim dalında ülkemizi temsil eden, Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni Türkiye adına yarışan ilk kadın sporcularımızdır.

Halet Çambel’in asıl kariyeri arkeologluktur. Boğazköy'de stajyer olarak başladığı kazılara devam ederek Karatepe kalıntılarının ortaya çıkmasında ve Hitit dilinin çözülmesine yardımı büyüktür. 1916 yılında Berlin’de doğmuş, 1936 yılında Atatürk'ün özel isteği üzerine eskrim dalında Berlin Olimpiyatları’na katılmıştır. Sonuç olarak bir derece almamasına rağmen Türk kadınına rol model olması ile büyük yankı uyandırmıştır. Ünlü sporcu 2014 yılında vefat etmiştir.

1936 yılında Berlin Olimpiyatlarında eskrim dalında ülkemizi temsil eden, Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni Türkiye adına yarışan ilk kadın sporcularımızdır. Halet Çambel’in asıl kariyeri arkeologluktur. Boğazköy'de stajyer olarak başladığı...

Suat Fetgeri Aşeni 1916 yılında bir sporcunun kızı olarak dünyaya gelmiştir. Aşeni'nin babası Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün ve Türkiye İdman Cemiyeti’nin kurucularındandır. Babasının verdiği destek ve cesaret ile çok küçük yaşta spora başlayarak önceleri jimnastik sonraları eskrim ile spor hayatına devam etmiştir. İlk kadın eskrimci olduğu için rakipleri her zaman erkek olmuştur. Halet Çambel ile olimpiyatlara katılmış ve kısa sürede iyi arkadaş olmuşlardır. Olimpiyatlarda ilk turda Çek ve Amerikalı rakiplerini yenerek 2. tura yükselmiş ve ikinci turda İsviçre'li rakibine yenilerek elenmiştir. Türk kadınına örnek olan sporcumuz 1970 yılında vefat etmiştir.

1936 yılında Berlin Olimpiyatlarında eskrim dalında ülkemizi temsil eden, Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni Türkiye adına yarışan ilk kadın sporcularımızdır.Suat Fetgeri Aşeni 1916 yılında bir sporcunun kızı olarak...

7. Hülya Şenyurt - Madalya Kazanan İlk Kadın Sporcumuz

1992 yılında Barcelona Olimpiyatları’nda yer alan ve judo dalında 48 kiloda bronz madalya kazanan Hülya Şenyurt aynı zamanda madalya kazanan ilk Türk kadın sporcumuzdur.

1992 yılında Barcelona Olimpiyatları’nda yer alan ve judo dalında 48 kiloda bronz madalya kazanan Hülya Şenyurt aynı zaman madalya kazanan ilk Türk kadın sporcumuzdur.1973 yılında Ordu'da doğan Şenyurt, 1990...

1973 yılında Ordu'da doğan Şenyurt, 1990 yılında Finlandiya'da yapılan şampiyonada 48 kiloda Avrupa 2.si olmuştur. Daha sonra 1991 yılında Avrupa Gençler Şampiyonu olmuş ve bu başarılar onu 1992 yılındaki olimpiyat madalyasına taşımıştır. Ünlü sporcu, 1998 yılında spor hayatına son vererek, federasyonda teknik kurul üyeliği ve Ümit Milli Kadın Takım antrenörlüğü yapmıştır.

8. Nurcan Taylan - Olimpiyatlarda Altın Madalya Kazanan İlk Kadın Sporcumuz

Nurcan Taylan 2004 yılında 48 kiloda halterde altın madalya alarak, "olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk kadın sporcumuz" olmuştur. Dahası bu madalyayı kazanırken olimpiyat ve dünya rekoru kırmıştır.

Nurcan Taylan 2004 yılında 48 kiloda halterde altın madalya alarak, olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk kadın sporcumuz olmuştur. Dahası, bu madalyayı kazanırken olimpiyat ve dünya rekoru kırmıştır. 1983 yılında Ankara'da...

1983 yılında Ankara'da doğan Taylan, 11 yaşında antrenör Mehmet Üstündağ tarafından keşfedilmiş, macerasına Mamak'taki tek odalı gecekondudan başlayıp, hırsı ve azmi ile halterde adını duyurmayı başarmıştır. Zor zamanlardan geçerek kariyer edindiğini her seferinde vurgulayan Taylan, altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcumuz olmayı hak etmiştir. Sonraları çalkantılı geçen spor yaşamını doping cezası alarak zora sokmuş ve 2011 yılından geçerli olmak üzere 4 yıl yarışmalardan men edilmiştir. 

9. Derya Büyükuncu - Olimpiyatlara En Çok Katılan Türk Sporcusu

Yüzücü Derya Büyükuncu tam altı farklı olimpiyatta yarışarak bu alanda yer alan ilk ve tek sporcumuz olmayı başarmıştır. Sırtüstü ve kelebek dallarında yüzmüş olan sporcumuz bu ünvanını Lars Frölander ile birlikte paylaşmıştır.

Yüzücü Derya Büyükuncu tam altı farklı olimpiyatta yarışarak bu alanda yer alan ilk ve tek sporcumuz olmayı başarmıştır. Sırtüstü ve kelebek dallarında yüzmüş olan sporcumuz bu ünvanını Lars Frölander ile...

1976 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Derya Büyükuncu, yüzme dalında 27 yıl milli takıma hizmet eden tek Türk sporcu olarak tarihe geçmiştir. 1985-2012 yılları arasında 500 kez yüzme rekoru kırmış, 1994 yılında Amerika'da "yılın yüzücüsü" seçilmiş ve dünyaca ünlü "Swimming World" dergisine kapak olmuştur. Derya Büyükuncu 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 ve 2012 yıllarında altı kez olimpiyatlara katılmıştır.

10. Semra Aksu - Olimpiyatlarda Bayrağımızı Taşıyan İlk Kadın Sporcumuz

1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda, milli atletimiz Semra Aksu açılış töreninde bayrağımızı taşıyan ilk kadın sporcumuzdur. 1962 yılında İzmir'de doğan Semra Aksu, olimpiyatlarda iki defa Türkiye'yi temsil etmiştir.

1984 Los Angeles Olimpiyatlarında, milli atletimiz Semra Aksu açılış töreninde bayrağımızı taşıyan ilk kadın sporcumuzdur. 1962 yılında İzmir'de doğan Semra Aksu, olimpiyatlarda iki defa Türkiye'yi temsil etmiştir.Türk atletizmine büyük...

Türk atletizmine büyük katkıları olan Aksu, 2000 yılında Türkiye Atletizm Federasyonu başkanlığı görevini yürütmeye başlamıştır. Türk atletizminin tanınmış simalarından Aksu, katıldığı olimpiyat oyunlarında final şansı yakalayamasa da ülkesini başarı ile temsil etmiştir.

24.09.2021
İlgili İçerikler

En iri, en minyon, en yaşlı, en uzun... İnsanların ne olabileceklerinin, ne yapabileceklerinin ve nelere katlanabileceklerinin sınırlarını yakın bir zamanda...

1800’lerin sonlarında modern haliyle yeniden oynanmaya başlayan Olimpiyatlar dünya çapında en büyük ve en prestijli spor müsabakası haline geldi. Halihazırda...

8 Mart 1857 tarihinde New York’ta çalışan yüzlerce kadın işçinin eşit işe eşit ücret talebiyle yaktığı kıvılcım, bugün önyargıları yıkarak...

Benzer İçerikler

Spor, sağlıklı ve zinde bir yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri. Ancak modern yaşamın yoğun ve sürprizlerle dolu temposu, bazen günlük hareket...

Tenis tüm dünyada ilgiyle izlenen ve en çok seyirci çeken bireysel sporlardan bir tanesi. Özellikle, “açık dönem” olarak tabir edilen...

Tenis sporunun ülkemizdeki popülerliği son yıllarda artış göstermiş olsa da bu spor dalı uzun yıllardır dünyanın pek çok ülkesinde oldukça...

Futbol geçmişten günümüze, yeni kıta Amerika’yı hariç tutarsak, dünyada en çok sevilen ve takip edilen spor organizasyonu olma unvanını koruyor....

Başta geçen yılın Türkiye Süper Ligi şampiyonu; dahası o takımı tuttuk ya da tutmadık ve hep bildik ki hangi takımda...