Faiz, bugünlerde ekonomi bilimi ile ilgisi olan olmayan herkesin gündelik hayatında konuştuğu konulardan bir tanesi haline geldi. O yüzden gelin faiz nedir, ne değildir diye birlikte bakalım.
En basit ifadeyle faiz, başka birisinin parasını (veya tüketici malı, taşıt ve emlak gibi varlıklarını) kullanmanın maliyetidir. Faiz oranı, borcu veren kişi ve/veya kurumun, o borç yükünün altına giren (borçlanan) kişi ve/veya kurumdan tahsil ettiği miktardır. Faiz oranı, anaparanın belli bir yüzdesi şeklinde ve genellikle yıllık bazda hesaplanarak ifade edilir. Yani faiz, bir kredi (borç) ya da mevduat bakiyesinin belli bir yüzdesidir ve o paranın kullanım hakkı için düzenli aralıklarla paranın sahibine ödenir. Elde edilecek ya da ödenecek faiz belirlenirken faiz oranı, ödünç verilen paranın (borç) miktarı ve geri ödemenin süresi dikkate alınır.
Bireysel ya da kurumsal müşteriler bir ev almak, bir projeyi fonlamak veya eğitim masraflarını karşılamak için borçlanır. Borcun geri ödemesi, faiz de ödeneceği için borç alınan anaparadan faiz oranı kadar fazla olacaktır. Ufak bir hesaplama ile anlatmak gerekirse; 10.000 $ tutarında bir krediyi %6 faizle aldığınızda, bu borcun geri ödemesi toplamda 10.600 $ olacaktır. Ödemeler önceden belirlenen aralıklarla topluca ya da periyodik olacak şekilde (örneğin her ay veya her çeyrekte) yapılır.
Benzer şekilde tasarrufunuzu değerlendirmek için paranızı mevduat hesabına yatırdığınız takdirde, faiz alan taraf siz olabilirsiniz. Yani, 10.000 $ tutarında bir bakiyeyi %6 faiz alacak şekilde mevduat hesabına yatırırsanız, vade süresinin sonunda elinize geçen para toplamda 10.600 $ olacaktır. Bu şekilde hem anaparanızı korumuş hem de faizi siz almış olursunuz.