Bilgisayar eğlence veya e-posta için değil, ciddi bir sayı krizi çözme ihtiyacından doğdu. 1880'e gelindiğinde, ABD nüfusu o kadar büyümüştü ki, ABD Nüfus Sayımı sonuçlarını tablo haline getirmek yedi yıldan fazla sürdü. Hükümet, bu işi halletmek için daha hızlı bir yol aradı ve tüm odaları kaplayan delikli kart tabanlı bilgisayarlar ortaya çıktı.
Aslında bildiğimiz ilk bilgisayar Antikythera mekanizmasıydı ve MÖ 200 – MÖ 70 yılları arasında kullanılıyordu. Elle çalışan mekanik bir cihaz olan bu bilgisayarlar arkeologlar tarafından tutulmaları ve diğer astronomik olayları hesaplaması için kullanıldığına inanılıyordu. Fakat asıl günümüzdeki bilgisayarların ortaya çıkmasını sağlayan cihazı ilk kez bulan kişi İngiliz bir bilge olan Charles Babbage’dı. 1822'den 1871'deki ölümüne kadar, 3 bilgisayar tasarladı, ancak finansman yetersizliği nedeniyle hiçbirini hayata geçirmeyi başaramadı.
1942 yılında üretilen Atanasoff - Berry Bilgisayarı “ABC” ilk otomatik, elektronik dijital bilgisayardı. Ancak, modern bilgisayarların sahip olduğu birçok işlevinden yoksundu. 1945 yılında üretilen ENIAC isimli dev bilgisayar tamamen yeniden programlanabilirdi ve bu nedenle karmaşık sorunları rahatlıkla çözebiliyordu. Böylece günümüzdeki teknolojinin en güçlü adımı atılmış oldu. Zamanla birçok mucit tarafından geliştirilmeye ve güncellenmeye devam ederek bugünkü hâlini almayı başardı ve her geçen gün de gelişmeye devam ediyor. Unutmamak gerekir ki, bugün sahip olduğumuz akıllı telefonlarımızda ilk bilgisayar modellerinde olduğundan daha fazla bilgi işlem gücü taşıyoruz.