Dünyanın dev ekonomilerinden ve süper güçlerinden biri olarak kabul edilen Rusya, ekonomik olarak belirli dönemlerde, zor zamanlar geçirmiş bir ülke olarak da biliniyor. Bu zor dönemlerin biri de şüphesiz 1998 krizi. 1998’de vuku bulan ve Rusya ile birlikte birçok komşu ülkeyi de derinden yaralayan ekonomik çöküşün temeli daha eski yıllara dayanıyor.
1990’ların başında, Sovyetler Birliği’nin dağılması neticesinde yeni bir ekonomik düzen arayışına giden Rusya, çareyi serbest piyasa ekonomisine geçişte buldu. Böylece, ülkede hızlı bir özelleştirme dalgası yaşandı. Fakat Rusya’nın idari ve yönetimsel yapısında bulunan çarpıklıklar bu özelleştirmelerin önüne ket vurdu ve özel sektörün gelişimini yavaşlattı. Sovyetler sonrası ilk olarak döviz kurunu serbest hale getiren Rusya, 1995 yılından itibaren ise “kur bandı” sistemini uygulamaya koydu. Aynı zamanda, bu dönemden 1998 yılına kadar ülke dış borçlanma yoluna gitti ve IMF’den borç aldı. Rusya ekonomisi, bu dönemde iyileşme gösterdi ve enflasyon oranları % 20 – 30’lara kadar geriledi. Batı ile ilişkiler ve ticaret gelişti. Hatta Batı kanadından Rus Ekonomisi için övgü dolu sözler yükselmeye başladı. Ruble – Dolar kur bandının da etkisiyle yükselen borsa da bu toparlanmada yapıcı unsur oldu. Fakat tüm bu olumlu gelişmeler devam ederken ödenmemiş borçlar da sürekli artış gösterdi ve 17 Ağustos 1998’de, o dönemdeki Asya Krizi’nin de etkisiyle Rusya büyük bir ekonomik çöküş yaşadı.
Asya’nın büyük ekonomilerinden Güney Kore’nin başlayan krizle birlikte yatırımlarını Rusya’dan çekmesi fitili ateşledi. Ardından Rusya’da hükümet görevi bırakmak zorunda kaldı ve Soros yanlısı yeni hükümet borçlarla mücadele etmeye karar verdi; ancak sonuç Rusya için daha da kötü olmaya başladı. Yaşanan başarısızlık, Rusya piyasasındaki yabancı yatırımcıyı zor durumda bıraktı ve yabancılar yatırımlarını hızla Rusya’dan çıkarmaya başladı. Bu satışlar sonrası Rus hükümetinin sermayesinde 19 milyar Amerikan Doları cari açık meydana geldi. Rusya’da patlak veren bu ekonomik yıkım, Rusya ile ticaret içinde olan Türkiye dahil pek çok ülkeyi derinden yaraladı.
Rusya’da Ruble, bir ay içinde üçte iki değer yitirdi. Enflasyon %85’lere kadar çıktı ve pek çok banka iflas etti. Bu kriz ülke tarihinin son yıllardaki en büyük ekonomik felaketi olarak kayıtlara geçti.