Kaliforniya Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinin, Berkeley şehrinde 1868 yılında kurulmuştur. Bir araştırma üniversitesi olarak kurulan okul dünyanın en prestijli okullarından biri olarak tanınmaktadır. Günümüzde on dört kolej ve okul, ayrıca üç yüz ellinin üzerinde derece programı sunan üniversite, yaklaşık 31.000 lisans ve 12.000 yüksek lisans öğrencisine eğitim vermektedir. Özellikle Berkeley, Matematik Bilimleri Araştırma Enstitüsü ve Uzay Bilimleri Laboratuvarı dahil olmak üzere dünyanın önde gelen araştırma enstitülerini bünyesinde barındırmaktadır. Bu kurumlarla ilişkili üç ulusal laboratuvar ( Berkeley, Livermore ve Los Alamos ) birçok bilimsel gelişmelerde önemli bir rol oynamıştır.
Kaliforniya Üniversitesi Berkeley mezunları, öğretim üyeleri ve araştırmacıları arasında, yüz on Nobel ödülü sahibi, yirmi beş Turing Ödülü sahibi, on dört Fields Madalyası sahibi, yirmi sekiz Wolf Ödülü sahibi, yüz üç MacArthur "Genius Grant" sahibi, otuz Pulitzer Ödülü sahibi, on dokuz Akademi Ödülü ve iki yüz yedi olimpiyat madalyası sahibi bulunmaktadır. Aynı zamanda bu okulda yetişmiş yedi farklı devlet başkanı bulunmaktadır.
1982 yılında Ulusal Bilim Vakfı'nın desteğini arkasına alan üç Berkeley matematikçisi - Shiing-Shen Chern, Calvin Moore ve Isadore M. Singer’ın talebi üzerine kampüste Matematik Bilimleri Araştırma Enstitüsü (MSRI) kurulmuştur. Dünyanın en saygın matematik enstitülerinden biri olan bu kurum, her yıl dünyanın dört bir yanından konuyla ilgili binlerce ziyaretçiyi misafir eden, ortak matematik araştırmaları için önde gelen bir merkez olarak kabul edilmektedir. Berkeley'in bünyesinde bulunan otuz iki kütüphanede on üç milyondan fazla kitap bulunur ve 12 dönümlük araziyi kaplayarak dünyanın en büyük kütüphane komplekslerinden birini oluşturur.