Stefan Zweig imzalı uzun öykülerden, yani novella’lardan biri olan Geçmişe Yolculuk’un yazar tarafından 1920’li yıllarda kaleme alındığı tahmin ediliyor. Ancak bu eser Zweig’ın intiharından uzun yıllar sonra, ancak 1970’li yıllarda gün yüzüne çıkarılabilmiş. Bu sebeple yazarın Satranç, Olağanüstü Bir Gece, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu ve Bir Kadının Yaşamından 24 Saat gibi uzun öykülerine kıyasla biraz daha gölgede kaldığını söylemek mümkün.
Geçmişe Yolculuk’un güncel baskısı ülkemizde Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Koridor Yayınları ve Tekin Yayınevi gibi yayınevleri tarafından gerçekleştiriliyor. Fakat yayınevlerinin baskıları arasında bazı farklar var. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın baskısı, yalnızca Geçmişe Yolculuk öyküsünü içeriyor. Koridor Yayıncılık etiketli baskıda ise bu öyküye Ormanın Üzerindeki Yıldız isimli öykü de eşlik ediyor. Bu nedenle baskıların sayfa sayıları da birbirinden farklı. Geçmişe Yolculuk isimli öykü tek başına 56 sayfa uzunluğunda.
Geçmişe Yolculuk, sınırlara ve değişen koşullara meydan okuyan tutkulu bir aşkın hikayesi. Üstelik, yasak bir aşkın. Birbirlerine aşık bir çiftin arasına önce dev bir okyanus, ardından da bir dünya savaşı giriyor. Mecburen dokuz yıllık bir kesintiye uğrayan bu aşk, seneler sonra çiftin karşılaşmasıyla tekrar alevleniyor. Ancak geçen dokuz yıl her ikisinin de yaşamında köklü değişikliklere yol açtığı için, kavuşmaları önlerinde uzanan geleceğin bir hayli belirsiz olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu esnada geçmişten gelen gölgeler de sürekli aralarında engeller oluştursa da aşk doludizgin yaşanmaya devam ediyor.