bifikirbifikir

Lombak Mizah Dergisi

Lombak Mizah Dergisi

Yeni nesil mizah dergileri içinde kendine ait bir tarzı yakalamayı amaçlayan Limon, Leman, L-Manyak gibi dergilerde çalışanların kurduğu bir başka dergi de Lombak’tır. 2001 yılında imtiyaz sahibi, yazı işleri müdürü ve editörlük görevini de üstlenen Bahadır Baruter tarafından kurulmuştur. Lombak aslında Bahadır Baruter’in çizmiş olduğu karakterlerin yayınlandığı dergi içindeki bir bölümdür. Baruter 1990 yılında Limon dergisinde bulunduğu dönemde Kemal Kenan Ergen’in esprilerini kullanarak Lombak köşesini çizmeye başlamıştır. Kısa zamanda çok sevilen ve popüler olan Lombak, sonrasında Ömer Pınar ve Fatih Solmaz’ın esprilerinden yararlanmıştır. Lombak L-Manyak dergisinin içeriğini ve tarzını devam ettirmiştir.

Popüler olmayı başaran Kötü Kedi Şerafettin, Kunteper Canavarı, Zavallı Polat, Lombak Şehitleri, Prifesör Lepistes gibi serileri yayınlamaya devam edem Lombak başarılı satış rakamları yakalamıştır. Sonraki dönemde bütün dergilerin başına gelen kopuşlar Lombak’ta da kendini göstermeye başlayınca, derginin içinde bulunan dört sayfalık Kemik bölümü ayrı bir dergi olarak Lombak’tan kopmuştur. Lombak çalışanları aynı anda Kemik dergisinde eserlerini yayınlamaya başlarlar. Bu durum her iki dergiye de yaramamış ve ikisi de 2009 yılında yayın hayatına veda etmiştir. Tarz olarak birbirinin devamı olan ve aynı yazar, çizer grubunun hayat verdiği dergilerde çok sık meydana gelen bu kopuşlar Türk mizahında uzun soluklu bir dergi oluşumuna engel olmuştur. Bu bağlamda Lombak da bu kopuşlardan etkilenmiş ve sonrasında yayınlanan Penguen dergisinde bir köşe olarak hayatına devam etmiştir.

İlgili İçerikler

Karikatür ve mizah dergilerinin tarihimizdeki yeri 1800’lü yılların ortalarına dayanıyor. İlk olarak Osmanlı Devleti zamanında ortaya çıkan mizah dergileri okuyucuların...

0

(0)

Benzer Şeyler
İnce Memed

İnce Memed, edebiyatımızın usta ismi Yaşar Kemal’in tartışmasız en ünlü eseri. 1955 ile 1987 arasında...

Gırgır kadar olmasa da bir döneme adını yazdırmayı başarmış bir popüler mizah dergisi olan Fırt,...

Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın tüm eserlerinde resmettiği Ege hikayelerini bir araya toplayan eserlerinden bir tanesi de...