Rus sinema tarihinin en ünlü yönetmenlerinden Andrei Tarkovski, 4 Nisan 1932’de SSCB’de dünyaya geldi. Ünlü şair Arseniy Tarkovski’nin oğlu olan Andrei, bu sebepten sanat ile iç içe büyüdü. Sovyet Film Akademisi’ne girmeden önce müzik ve sanat eğitimi aldı. Andrei, Akademi’de ise saygınlığıyla bilinen yönetmen Mikhail Romm’un öğrencisi oldu. Romm, Tarkovski’nin sanata bakışı ve işleyişi üzerinde en çok etkisi olan figürlerin başında gelir. Dahi yönetmen, filmlerindeki şiirselliği babasından, entelektüel bakış açısını ise Romm’dan almıştır.
Tarkovski, ilk uzun metraj filmi İvan’ın Çocukluğu (1962) ile Venedik Film Festivali’nde ödül aldı. İkinci filmi Andrey Rublev (1969), Sovyetler tarafından yasaklandı. Ve bu nedenle festival sürecinde kasıtlı müdahalelerle film ekarte edilmeye çalışıldı. Buna rağmen Cannes Film Festivali’nde ödül aldı. Ardından yaptığı Solaris (1972) bilimkurgu alanında efsaneleşti. Ayna (1975) ile tekrar resmi anlamda yasaklara takıldı. Daha sonra, en kült filmi Stalker (1979)’u yaptı. Bu filmden sonra Sovyet topraklarından sürgün edildi. Sürgünde yaptığı ve son filmi olan Kurban (1986) ile Cannes Film Festivali’nde dört ödül birden aldı ve takdir topladı. Bu filmin yapımında İsveç’te kendisine sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden biri olan Ingmar Bergman’ın ekibi yardım etmiştir.
Andrei Tarkovski, erken yaşta başlayan sağlık sorunlarına daha fazla direnemedi ve akciğer kanseri sebebiyle ödüller aldığı filminin yayınlandığı sene olan 1986’da, Paris’te hayatını kaybetti. Sinema’nın en önemli isimleri arasına adını yazdıran Tarkovski birçok yönetmen için idol ve rol model olmuştur. Daha uzun yaşayabilse, neler yapabileceği de hala konuşulur.