Türk sinemasında en önemli siyasi hicivlerden denilince akla ilk gelen film, kuşkusuz ki Zübük’ten başkası değildir. Siyasi unsurları kara komedi ile birleştirip servis eden yapım, ülkemizde her dönemden parçalar barındırması ile halen güncel bir eleştiri filmi olmayı başarıyor. Türkiye’nin önemli fikir adamlarından ve yazarlarından Aziz Nesin’in aynı isimli romanından uyarlanan film, 1980 yılında vizyona girdi. Vizyona girdiği yıl açısından bile oldukça cesur sayılabilecek yapımın senaristliğini Atıf Yılmaz, yönetmenliğini ise Kartal Tibet üstlenmiştir. Yapımcı koltuğunda Türker İnanoğlu’nun oturduğu Zübük’ün müzikleri ise ünlü sanatçı Esin Engin’ e aittir. Toplum ve siyaset ilişkisinin çarpıklığını üstün bir komedi duruşu ile aktaran film, tüm sinema çevrelerinden tam puan almıştır.
Filmin başrolünde usta oyuncu Kemal Sunal var. Kemal Sunal’a bu filmde birçok önemli isim eşlik ediyor. Oldukça geniş bir kadroya sahip filmde; Nevra Serezli, Bülent Kayabaş, Kadir Savun, Osman Alyanak, Metin Serezli, Ali Şen, Şemsi İnkaya ve Bilge Zobu gibi sinemamızın çok değerli isimleri bulunuyor.
Katiplikten başlayarak rüşvet alan ve ahlaksız bir adam olan İbrahim Zübükzade (Kemal Sunal), mesleğinden ihraç edildikten sonra siyasete girmiş ve hızlıca yükselmiş birisidir. Hiçbir vaadini yerine getirmeyen ahlaksız bir adam olsa da halk kendisini desteklemektedir. Cevval bir gazeteci olan Yaşar (Metin Serezli), Zübükzade’nin hikayesini yazı dizisi yapmak ister ve köyde kendisini takip etmeye başlar.
İbrahim Zübükzade, katiplikten atıldıktan sonra iktidar partisine yanaşır ve yalakalık ile önemli bir noktaya gelir. Kendisini belediye başkanı seçtirecek kadar yükselir. Bir yandan da muhalefet partisinden Kadir Ağa (Kadir Savun)’nın kızı ile birliktedir. Yaman bir kadın olan Yektane (Nevra Serezli), Zübükzade’yi kendisi ile evlenmeye ikna eder. Bu süreçte tüm halkı birbirine düşürmeyi başaran İbrahim Zübükzade, halkı belediye başkanı olması için neredeyse kendisine yalvartır. Tüm hayatı yalanlar ve aldatmacayla dolu Zübük, gazeteci Yaşar’a olayları öyle bir aktarır ki neredeyse dürüst bir siyasetçi olduğuna inandırır ve kendisini acındırır. Ancak İbrahim Zübükzade son numarasını gazeteci Yaşar için saklamıştır.