Usta fotoğrafçı Nick Ut’un henüz yalnızca 21 yaşındayken çektiği Napalm Kızı adlı fotoğraf karesi, yıllardır Vietnam Savaşı’nın en önemli sembollerinden biri haline gelmiş durumda. Nick Ut, Vietnam Savaşı’nda görev almaya, savaşta muhabirlik yapan ağabeyi görev sırasında hayatını kaybedince karar vermiş. Böylece onun yerine geçmiş ve çok genç yaşta savaşın tam ortasında yer almış. Savaşta toplamda üç kez vurulduğunu, bu nedenle hâlen dönem dönem ağrılar çektiğini belirtiyor. Savaşın korkunç yüzünü gözler önüne seren bu kareyi de 1972 yılında, Amerikan uçaklarının Saygon’un kuzeyindeki bir bölgeye napalm bombaları attığı günde çekmiş.
Fotoğrafta, napalm bombalarının atılmasının ardından köylerinden kaçan çocukların yanmış vücutlarını ve yüzlerindeki korkunç dehşet ifadesini görüyoruz. Fotoğrafın tam ortasında çırılçıplak kaçan küçük kız, bu sırada dokuz yaşında olan Kim Phuc. Nick Ut, vücudu neredeyse tamamen yanmış olan küçük kızı gördüğünde on kare fotoğraf çektiğini, ardından elindeki tüm kameraları fırlatarak çocuğa yardım etmeye koştuğunu belirtiyor.
Bu fotoğraf sayesinde Vietnam Savaşı’nın sembolü haline gelen Phuc, köyünün bombalanmasının ardından bir seneyi aşkın süre boyunca hastanede tedavi görmüş. Vücudunun yarısından fazlası üçüncü derece yanık olduğu için dayanılmaz acılarla mücadele etmek zorunda kalmış. Nihayetinde, bir mucize gerçekleşmiş ve Phuc hayata tutunmayı başarmış. Bu fotoğraf, başta Amerikan kamuoyu olmak üzere tüm dünyayı ayağa kaldırmış. Vietnam’da neler olduğunun sorgulanmaya başlamasının, büyük ölçüde bu fotoğraf karesi sayesinde gerçekleştiğini söylemek mümkün. Ayrıca, Nick Ut’un, Napalm Kızı fotoğrafıyla 1973 yılında Pulitzer Ödülü’ne layık görüldüğünü de vurgulayalım.