Türk halk müziğinin duayen isimlerinden Muharrem Ertaş, 1913 senesinde, Kırşehir’in Yağmurlubüyükoba köyünde dünyaya geldi. Ailesi abdallık geleneğinden gelen Muharrem Ertaş, bu kültürün içerisinde büyüdü. Babası Zurnacı Kara Ahmet olarak nam salan, yerelde ünlü bir müzisyen olunca Muharrem Ertaş’ın sanatla ve müzikle tanışması erken yaşlarda oldu. Dayıları Bulduk Usta ve Yusuf Usta ise onun bağlama çalmadaki yeteneğini ortaya çıkaran ilk ustaları oldular. Çok küçük yaşlarda babasıyla birlikte düğünlerde saz çalmaya ve köçeklik yapmaya başlayan Muharrem Ertaş, İç Anadolu’nun geleneksel kültürünü çok daha iyi tanımaya başladı. Onun sanattaki duruşunda ve halk müziğindeki icrasında, bu kültürün derin izlerine rastlamak mümkün.
Muharrem Ertaş, derin bir kültürün önemli temsilcilerinden biri olmanın yanında çok güçlü bir sese sahip olmasıyla bilinen bir isim. Usta sanatçı, sesinin geniş desibel aralığı, ses rengi ve tınısıyla kendine has bir üslup yaratmayı başardı. Bozlak okumadaki yetkinliği ve deyişlere getirdiği yeni soluk onun ön plana çıkmasını sağladı. Muharrem Ertaş, bozlak tarzında gelmiş geçmiş en büyük icracı olarak kabul ediliyor.
Muharrem Ertaş, sanat hayatında kırkın üzerinde albüm çalışmasına imza attı ve bozlak tarzı halk müziğinin tüm Türkiye’de tanınmasını sağladı. Büyük usta, büyüleyici sesi ile tüm yurtta bozlak ve deyişlerin sevilmesini, ilgi görmesini sağladı. Bunun yanında, abdallık geleneğini insanlara anlattı ve tanıttı. Bir nevi kültür elçisi görevi yaptı.
Büyük usta Muharrem Ertaş, müziğimize ve Anadolu folkloruna yetiştirdiği çıraklar ile de katkı verdi. Türk halk müziğinin en önemli isimlerinden birkaçı onun açtığı yoldan ilerledi. Oğlu Neşet Ertaş, Çekiç Ali ve Hacı Taşan, Muharrem Ertaş’ın yetiştirdiği büyük sanatçılar olarak biliniyor.
Türk halk müziğinin “ekol” isimlerinden Muharrem Ertaş, 3 Aralık 1984 tarihinde, 71 yaşında aramızdan ayrıldı.