bifikirbifikir
MUBI

MUBI

MUBI Hakkında

Yayın hayatına 2007 yılında başlayan MUBI, günümüzde ülkemizde de geniş bir abone kitlesine sahip olan bir dijital yayın platformu. Dünya çapında on milyon aboneyi geçen platform, Efe Çakarel tarafından ilk olarak The Auteurs adıyla kuruldu. 2010 yılında günümüzdeki ismini alan şirket kürasyon sistemini uygulayarak yayın hayatını sürdürüyor. Bu sistem doğrultusunda platforma her gün yeni yapımlar eklenirken, bazıları da belirli bir süre sonucunda erişime kapanıyor. MUBI’deki belgesellerin, animasyonların ve filmlerin bazılarının ise telif hakkı uzun süreliğine alınmış durumda. Bu yapımlar çok daha uzun süre erişime açık kalabiliyor. 

Bengalce, Almanca, Hintçe, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Endonezce, Malayca ve Felemenkçe gibi birçok farklı dil seçeneğiyle kullanılabilen MUBI’nin merkezi, İngiltere’nin başkenti Londra’da. Dağıtımcı ve yapımcı misyonları da bulunan şirket, 2022 yılında çatısının altına merkezi Almanya’da bulunan The Match Factory’i de dahil etti. Dönem dönem ünlü yönetmenlerin imzasını taşıyan filmlerin dağıtımcılığını ve/veya yapımcılığını da üstlenmeyi sürdürüyor. MUBI, tıpkı Netflix ve BluTV gibi platformlarda olduğu gibi, aylık veya yıllık abonelik sistemiyle çalışıyor. Aylık ya da yıllık abonelik sistemine ücret karşılığında üye olduğunuz takdirde, söz konusu süre boyunca platformda erişime açık olan tüm içerikleri izleyebiliyorsunuz. 

MUBI’yi diğer dijital platformlardan ayıran en önemli özellik, kütüphanesinde ağırlıklı olarak arthouse olarak da adlandırılan sanat filmlerine yer vermesi. Uluslararası festivaller takip edilerek oluşturulan özenli seçkileriyle ön plana çıkan platform, koleksiyonları ve toplu gösterimleriyle de takdir toplamayı başarıyor. MUBI’ye ait Notebook’ta ise düzenli olarak hem klasik hem de çağdaş sinema dünyasına ilişki eleştiriler, haberler ve röportajlar yayınlanıyor. MUBI kullanıcıları platformdaki yapımları puanlayabiliyor ve hatta bu puanlar doğrultusunda The MUBI Top 1000 isimli liste düzenli olarak güncelleniyor.

Yorumlar
Bifikir
BifikirYönetici
06.12.2023 - 20:09
Sinemanın en önemli isimlerinden Ingmar Bergman’ın 1966 yapımı filmi Persona, 7 ayrı ödüle layık görülmüştür. Sinema tarihinin başyapıtları denince akla ilk gelen filmlerden biri olmasının yanı sıra, psikolojik drama alanında da öncü bir filmdir.

Başrollerde Bibi Andersson ve Liv Ullmann’ın oynadığı filmin konusu, bir hemşirenin konuşmayı reddeden ve herhangi bir psikolojik rahatsızlığı olmamasına rağmen çevresiyle iletişimi tamamen kesmiş bir aktristin bakımını üstlenmesiyle başlayan derin bir hikayeye dayanır.

Çoğu çevrelerde Bibi Andersson’un hemşire rolü, sinema tarihine geçen bir performans olarak nitelendirilir. Bergman’ın filmin senaryosunu başrol oyuncularının bir fotoğrafına bakarak hastanede yazdığı söylenir. Persona çekim teknikleri, ikili diyaloglar ve kurgusu ile izleyenleri kendisine hayran bırakan bir filmdir.
* Bu yorum Persona için yapılmıştır.
Bifikir
BifikirYönetici
06.12.2023 - 19:46
İzleyicilerle ilk olarak 2013 yılında buluşan Hindistan Fransa ortak yapımı Dabba, Türkçe ismiyle Sefer Tası, Ritesh Batra’nın yazıp yönettiği bir film. Filmin başrol oyuncusu koltuğunda oturan Irrfan Khan, aynı zamanda Ritesh Batra’yla birikte yürütücü yapımcılık görevini de üstleniyor. Oyuncu kadrosunda her biri başarılı performanslarla boy gösteren Nitrat Kaur, Nawazuddin Sıddiqui ve Lillete Dubey gibi isimler de var. Max Richter’in müziklerini dinlediğimiz filmin görüntü yönetmeni koltuğunda is Michael Simmonds oturuyor. 1 saat 45 dakika uzunluğundaki Sefer Tası, modern kent yaşamının bireyleri yalnızlığa iten tanıdık atmosferi içinde rastlantı eseri karşılaşan iki yalnız karakterin öyküsünü anlatıyor.

Dabba sözcüğü, Hintçede sefer tası demek. Mumbai’nin hâlen yaşayan geleneklerinden biri çerçevesinde, 5000 dabba dağıtıcısı bir topluluk oluşturmuş. Sefer tası dağıtıcılığı toplumda genellikle babadan oğula geçen bir meslek olarak devam ediyor. Sefer tası dağıtıcıları her sabah kadınların evde pişirdikleri sıcak yemekleri, onların eşlerinin iş yerlerine götürüyorlar. Akşam olduğunda da boş kapları yeniden eve getiriyorlar. Bir asırı aşkın süredir bu sayede, çalışan erkekler iş yerlerinde ev yemeği yiyebiliyor. Harvard Üniversitesi tarafından bu geleneğe ilişkin yapılmış olan araştırmaya göre, dağıtıcılar mesleklerinde o kadar başarılı ki, ortalama sekiz milyon sefer tasından yalnızca bir tanesi hata sonucunda yanlış adrese teslim ediliyor. İşte, Sefer Tası da yanlış adrese giden bir sefer tasını konu alıyor.

Filmde, sefer tası teslimatında kırk yılın başı yaşanan bir hata sonucunda emeklilik için gün sayan Saajan ile genç bir ev hanımı arasında başlayan duygusal ilişkiyi izliyoruz. Sefer taslarına gizledikleri notlarla bu ilişkiyi günden güne güçlendiren karakterler bize son derece ince ruhlu ve nahif bir öykü anlatıyor. Yakın dönemde Hindistan sinemasından çıkan en başarılı örneklerden biri olarak görülen Sefer Tası, 2023 yılı itibarıyla MUBI üzerinden izlenebiliyor.
* Bu yorum Sefer Tası (Dabba) için yapılmıştır.
9,3

(13)

Popüler Şeyler
Yakın (Close)

2022 yapımı Yakın, orijinal ismiyle Close, Lukas Dhont’un yönettiği ve senaryosunu Angelo Tijssens ile birlikte...

Düşkün Melekler (Duo Luo Tian Shi)

1994 yapımı yüksek bütçeli Zamanın Külleri (Dung Che Sai Duk) ile ismini oldukça geniş kitlelere...

Hizmetçi (The Handmaiden)

Orijinal ismi “Ah-ga-ssi” olan The Handmaiden, 2016 yılının en çok ses getiren Güney Kore yapımı...

Cléo Beşten Yediye (Cléo De 5 A 7)

Fransız Yeni Dalgasının öncü isimlerinden olan Agnés Varda, hem filmleri hem de belgeselleriyle tüm dünyada...

Lars von Trier ve Thomas Vinterberg tarafından 1995 yılında başlatılan avangart film hareketi Dogma 95,...

MUBI Ürünleri

Hizmetçi (The Handmaiden)

Orijinal ismi “Ah-ga-ssi” olan The Handmaiden, 2016 yılının en çok ses getiren Güney Kore yapımı...

Körkütük (Druk)

2021 yılında düzenlenen Akademi Ödülleri’nde Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar ödülünün sahibi olan...

Büyük Özgürlük (Große Freiheit)

İsmi Türkçeye Büyük Özgürlük olarak çevrilen Große Freiheit, 2021 yapımı bir Sebastian Meise filmi. Sebastian...

Toplayıcılar (Les Glaneurs Et La Glaneuse)

İsmi Türkçeye Toplayıcılar olarak çevrilen Les Glaneurs Et La Glaneuse, ünlü Fransız yönetmen Agnés Varda...

Yakın (Close)

2022 yapımı Yakın, orijinal ismiyle Close, Lukas Dhont’un yönettiği ve senaryosunu Angelo Tijssens ile birlikte...

Leyla’nın Kardeşleri (Baradaran-e Leila)

2022 yılında düzenlenen Cannes Film Festivali’nde bir sürprizle ana yarışmaya seçilen Leyla’nın Kardeşleri (İngilizce ismiyle...

Kabakçığın Hayatı (Ma Vie De Courgette)

2023 yılı itibarıyla ülkemizde Mubi aracılığıyla izlenebilen Kabakçığın Hayatı, prömiyerini 2017 yılında düzenlenen Cannes Film...

Mutlu Beraberlik (Happy Together)

Sinema tarihinde gelmiş geçmiş en etkileyici ve unutulmaz kuir aşk hikayelerinden biri olarak nitelendirilen Mutlu...

Cléo Beşten Yediye (Cléo De 5 A 7)

Fransız Yeni Dalgasının öncü isimlerinden olan Agnés Varda, hem filmleri hem de belgeselleriyle tüm dünyada...

2023 yılında ülkemizde MUBI aracılığıyla izlenebilen Aftersun, Türkçe ismiyle Güneş Sonrası, yönetmen Charlotte Wells’in ilk...

1984 yılında düzenlenen Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye, FIPRESCI ve Ekümenik Jüri Ödülü olmak üzere...

2023 yılı itibarıyla ülkemizde MUBI aracılığıyla izlenebilen Les Plages D’Agnés, Türkçe ismiyle Agnés’in Plajları, ilk...

Prömiyeri 2022 yılında düzenlenen Berlin Film Festivali’nde gerçekleştirilen Aşk, Mark ve Ölüm Cem Kaya’nın imzasını...

Kült filmi Zamanın Külleri (Dung Che Sai Duk) ile ismini tüm dünyaya duyurmuş olan Wong...

Sefer Tası (Dabba)

Özgün adı Dabba olan, Sefer Tası (The Lunchbox) 2013 yılında vizyona girmiş olan dram ve...

Sinema tarihinin İsveçli aykırı yönetmeni Ingmar Bergman’ın başyapıtlarından biri olarak görülen Persona, 1966 yılında izleyicilerle...

Daha Fazla Göster