Tam bir dönem filmi olan Kapıcılar Kralı, 1976 yılında çekildi. Manidar bir tarih olan 1 Mayıs 1977 yılında, vizyona girdi. İşçi Bayramı’nda vizyona girmesi, filmin vermek istediği mesaj açısından oldukça önemliydi. Sokağın nabzını tutan ve insan ilişkilerini işleyen film, bir yandan da toplumda yeni yer eden, “kapıcı’’ mesleğindeki bir insanın yaşadığı zorlukları bizlere aktarıyor. Kara komedi diyebileceğimiz bir yapım olan Kapıcılar Kralı’nın senaryosunu, bu tarz konularda oldukça usta bir isim olan Umur Bugay yazdı. Yönetmenlik koltuğunda ise Yeşilçam’ın usta isimlerinden Zeki Ökten bulunuyor.
Filmin başrolünde, usta komedyen Kemal Sunal yer alıyor. Filmde, Kemal Sunal’a; Sevda Ferdağ, Bilge Zobu, Sevil Üstekin, Şevket Altuğ ve Can Kolukısa gibi Yeşilçam’ın usta isimleri eşlik ediyor. Film hem oyunculukların başarısı, hem de senaryonun topluma ayna tutması sebebiyle, seyirciyle bütünleşmeyi başarmıştı. Kapıcılar Kralı, 14. Antalya Film Festivali’nde, Zeki Ökten’e “En İyi Yönetmen’’, Kemal Sunal’a ise “En İyi Erkek Oyuncu’’ ödüllerini kazandırmıştır.
Anadolu’dan İstanbul’a göç dalgasının yoğun yaşandığı dönemde, ailesi ile birlikte daha iyi bir hayat kurma amacı ile İstanbul’a gelen Seyit (Kemal Sunal), büyük bir apartmanda kapıcılık yapmaya başlar. Karısı da evlere gündeliğe gitmektedir. Seyit özünde saf ve temiz bir insandır. Ancak, İstanbul’da böyle hayatta kalamayacağının farkına vardığı andan itibaren, bu saf görünüşünün altına kazandığı kurnazlığını gizler. Apartmanda dönen her şeyden haberi olan Seyit, aynı zamanda apartman içinde ufak tefek ticaretler de döndürmektedir. Yönetici ile sorunlar yaşamasına rağmen hep bir şekilde kendisini idare etmeye çalışır. Bir yandan da apartmandaki diğer sakinlerin isteklerini ve aralarında geçen hadiseleri ustalıkla halleder.
Birbirinden çok farklı karakterlere sahip apartman sakinleri ile Seyit arasında geçen olaylar, dönem Türkiyesi’ne adeta ışık tutar. Bu nedenle filmin verdiği mesaj ve alt metinler oldukça önemlidir. Aynı zamanda film, Umur Bugay’ın kafasında, bir dönemin en ünlü dizisi Bizimkiler’in fikrinin oluşmaya başladığı yapımdır.