Cevat Fehmi Başkut’un “Buzlar Çözülmeden’’ isimli tiyatro oyunundan uyarlama olan Deli Deli Küpeli filmi, 1986 yılında izleyici ile buluştu. Film, taşıdığı komedi unsurlarının yanı sıra politik göndermeleri ile de dikkat çekmeyi başarmıştır. Özellikle toplumsal yozlaşmaya ve devlet yapısındaki sorunları eleştiren film sinemamızın önemli yapımları arasında yer alır. Sinema çevrelerinde, Deli Deli Küpeli’nin tipik bir 12 Eylül filmi özellikleri taşıdığını iddia eden bir kesim de vardır. Yapımcılığını Memduh Ün’ün üstlendiği filmin, senaristi ise Osman F. Seden’dir. Yönetmen koltuğunda ise ünlü isim Kartal Tibet’i görüyoruz. Filmin orijinal müzikleri ise usta müzisyen Cahit Berkay’a ait.
Filmin başrolünde Kemal Sunal yer alıyor. Usta oyuncuya; Melike Zobu, Yavuzer Çetinkaya, Yaman Okay, Reha Yurdakul, İhsan Yüce ve Sırrı Elitaş gibi sinemamızın emektar oyuncuları eşlik ediyor. Özellikle Yavuzer Çetinkaya tarafından canlandırılan “Deli Hakim’’ rolü hafızalarımızda yer etmeyi başarmıştır. Kemal Sunal’ın etkili oyunculuğuna hepimiz zaten aşinayız.
Akıl hastanesinden kaçan iki hastanın hikayesinden şekil alan filmde; kışın en sert olduğu dönemde firar eden iki kafadar, zorlu şartlar altında bir kasabaya kadar ilerleyebilirler. Ne tesadüftür ki, kasaba yeni kaymakamını ve hakimini beklemektedir. Ulaşım ve iletişim sorununun had safhada olduğu yıllarda, gelecek devlet yetkilerinin kim olduğu pek bilinmemektedir. Bu fırsattan yararlanan iki kafadar kendilerini hakim ve kaymakam olarak tanıtırlar ve makama yerleşirler. Zaman geçtikçe kasabada dönen hile, hurda ve adaletsizlikten rahatsız olan kaymakam, halktan topladığı destek ile tefeci, karaborsacı ve siyasetçilere savaş açar. İki grup arasında geçen mücadele ve olaylar kahkahalara neden olurken bir yandan da derin mesajlar içermektedir.