Bilgi teknolojisi denilince aklınıza ne geliyor? Bill Gates! Peki, kaç insanın adı çalıştığı sektöründeki bir terim ile eş anlamlıymış gibi kullanılıyordur ki?
Bill Gates, hayatında ilk defa 13 yaşındayken okulda bir bilgisayar gördü. Başlarda bu bilgisayarı kullanmak için para veriyordu. Parası bittiğinde ise bilgisayarı hacklemeye karar verdi. İşte bilgi teknolojileri alanında yenilikçi bir kariyere doğru giden yol bu şekilde başladı.
Washington eyaletinin Seattle şehrinde üst orta sınıf bir ailede büyüyen Bill Gates’in annesiyle çok yakın bir ilişkisi vardı. Küçük yaşlardan itibaren işletme ve girişimcilik alanlarında hünerli olduğuna dair işaretler vermeye başladı. 15 yaşında girdiğinde arkadaşı Paul Allen ile birlikte bir iş kurdu. O zamanlar, bu işin yalnızca 5 yıl sonra dünyadaki işletme ve hatta iletişim şeklini değiştireceğini henüz bilmiyorlardı. 1975 yılında Gates ve Allen, Microsoft’u kurarak sahip oldukları her şeyi bu yeni girişime adadılar. Gates’in olağanüstü vizyonu, agresif iş stratejisi ve rakipsiz iş ahlakı, Microsoft’u dünyanın en büyük teknoloji şirketi haline getirdi. Bu süreçte inanılmaz büyüklükte bir servetin sahibi oldu. 1981 yılında Gates ve Allen Microsoft’u büyütmeye karar verdi. O zamana kadar 128 çalışan ile 16 milyon dolar gelir elde etmiş olan şirket yalnızca iki yıl içerisinde küresel bir yapı haline geldi. Ancak, Gates’in dünyaya damga vuran hamlesi 1985 yılında gerçekleşti ve Microsoft, Windows’u piyasaya sürdü.
Gates, yirmi yılı aşkın süredir dünyanın en zengin insanları arasında yer alıyor. Hatta, 2016’da Forbes’un dünyanın en zengin insanları listesinde zirveye yerleşti. Ancak, bu zenginliğin arkasında büyük bir fedakarlık da var. Gates, Microsoft’u kurmak ve giderek daha rekabetçi bir hal alan pazar içerisindeki liderliğini korumak amacıyla yorulmadan çalıştı. Teknoloji danışmanı olarak aktif çalışmalarına devam etmek için 2014 yılında şirket başkanlığı görevini bıraktı.
Şu an Microsoft, yılda yaklaşık 100 milyar dolar gelir elde ediyor ve dünya çapında 120 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ancak, Gates’in tek mirası Microsoft değil. Kendini hayır işlerine de adayan Bill Gates ve eşi Melinda Gates, sağlık hizmetlerini iyileştirmek ve dünyadaki aşırı yoksulluğu azaltmak amacıyla kullanılmak üzere 44 milyar dolarlık bir bağış fonuna sahip. Bu fon, dünyadaki benzer diğer fonlarla karşılaştırıldığında büyük bir fark ile en yüksek meblağlı özel vakıf fonu olma özelliğini taşıyor. Bill Gates, cömertliğinin ve ahlaki karakterinin bir göstergesi olarak 2013 yılından bu yana vakfa kişisel olarak 28 milyar dolar bağışladı.
Bilgisayar sektörünün kralı hâline gelen Bill Gates, eşi benzeri olmayan servet elde etmeyi başardı Bu serveti onu zaman içerisinde hayırseverlik işleriyle ilgilenen bir kişi hâline getirdi. Karısı Melinda ile birlikte küresel sağlık çalışmalarını finanse ederek Bill & Melinda Gates Vakfı’nı kurdu. Hayırseverlik çalışmalarına daha çok vakit ayırmak için Microsoft’un yönetim kurulu başkanı oldu ve şirkette fiziken bulunmamayı tercih etti. Tüm bu çalışmaları ve topluma olan yardımları sayesinde 2016 yılında Cumhurbaşkanlığı Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi. Günümüz teknolojilerinin bu hâle gelmesinde en büyük paya sahip olan isimlerden olan Bill Gates, başarı hikayesine hâlâ devam etmektedir.