bifikirbifikir
Beyaz Eşyalar

Beyaz Eşyalar

Beyaz Eşyalar

Hoover HLEH10A2TCEX-17 Solo Isı Pompalı Kurutma Makinesi

Hoover’ın HLEH10A2TCEX-17 kodlu solo ısı pompalı kurutma makinesi modeli, 10 kg kapasiteli bir cihaz. Cihazın...

Bosch WTW85410TR Serie 6 8 KG Isı Pompalı Kurutma Makinesi

Bosch WT85410TR Serie 6 Isı Pompalı Kurutma Makinesi, 8 kg kapasiteli ve A++ enerji sınıfına...

Siemens iQ500 SN25EI01CT Bulaşık Makinesi

Alman teknoloji devi Siemens beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri alanında dünyanın lider markaları arasında...

Siemens WT45W410TR iQ500 8 KG Isı Pompalı Kurutma Makinesi

Çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra efor ve zaman harcamadan kurutmak, bir yandan da maksimum enerji tasarrufu sağlamak...

Samsung DV90TA040AE/AH 9 KG Kurutma Makinesi

Samsung DV90TA040AE/AH 9 KG Kurutma Makinesi ile çamaşırlarınızı zahmetsizce kurutmak ve her uygulamada mükemmel sonuçlar...

Bosch SMS4IMW60T Bulaşık Makinesi

Bosch beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri söz konusu olduğunda dünyada akla gelen ilk markalardan...

Bosch SMS6ECI81T Bulaşık Makinesi

Alman devi Bosch teknolojinin pek çok alanında olduğu gibi beyaz eşya ve ev elektroniği alanında...

Hoover HFDN 1L360OW-17 Bulaşık Makinesi

Geçmişte Amerikalı bir marka olan Hoover önce İtalyan ortaklığı ile Türkiye pazarında yer alamaya başladı....

Uzakdoğu menşeli LG markası bilişim ve teknolojinin pek çok alanında olduğu gibi beyaz eşya alanında...

Alman teknoloji devi Bosch uzun yıllardır beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri alanında faaliyet gösteriyor....

Türkiye’nin dünyaya mal olmuş markalarından biri olan Arçelik uzun yıllardır beyaz eşya ve elektrikli ev...

Yoluna çok uzun yıllar önce Almanya’da başlayan ve Avrupa’nın dev elektronik markalarından biri haline gelen...

Mutfak ürünleri, beyaz eşya ve özellikle ankastre ürünler ile uzun yıllardır sektörün dev markalarından biri...

Yoluna yerli bir marka olarak çıkan Profilo beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri alanında büyük...

Beko ülkemizi başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada başarıyla temsil eden markalardan bir tanesi. Türkiye’nin...

Hotpoint tüm dünyada, beyaz eşya alanında adını duyurmuş markalardan bir tanesi. Hotpoint zaman zaman yüksek...

Daha Fazla Göster

Beyaz Eşyalar

Beyaz eşyalar özellikle günümüzde evlerimizin ve iş yerlerimizin yeri dolmaz, demirbaş ürünleri oldu. 20. yüzyıl itibari ile hayatımıza giren bu cihazlar pek çok işimizi oldukça kolay hale getirdiği için artık onlardan ayrılmamız pek mümkün değil gibi görünüyor. Beyaz eşyalar insanların konforunu artıran, refah seviyesini yukarıya çeken ve hayatlarını kolaylaştıran bir ürün grubu olarak ön plana çıkıyor.

Bu ürünler beyaz eşyalar olarak adlandırılsa da artık günümüzde farklı renklerde “beyaz eşya” görmeye alıştık. Bunda gelişen teknoloji ile birlikte değişen hayat tarzının da etkisi büyük. Aynı zamanda geçmişte dar bir ürün grubu olan beyaz eşyalar günümüzde oldukça çeşitlendi ve farklı kategorilere ayrıldı. Artık evimizde pek çok farklı beyaz eşya ürünü bulmak mümkün diyebiliriz.

Beyaz eşya grubu içerisinde hangi ürünler olduğunu kısaca sayacak olursak buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın ve ocak gibi evlerin vazgeçilmez parçalarının başı çektiğini görüyoruz. Yine bu gruba kurutma makineleri,  davlumbaz, aspiratör gibi ürünler de dahil edilebilir.

Beyaz Eşya Çeşitleri

Buzdolabı: Buzdolabı kısaca, teknik olarak gaz sıkıştırma prensibi ile çalışan, gıda ürünlerinin soğutularak uzun süre dayanıklı hale gelmesini sağlayan bir sistem olarak tanımlanabilir. Bu soğutma makineleri günümüzde neredeyse her evde bulunuyor.

Derin Dondurucu: Buzdolabından türevlenen ve buzdolaplarından daha sonra hayatımıza giren derin dondurucu cihazları da buzdolabı ile aynı prensipte çalışıyor. Bu cihazların buzdolaplarından tek farkı ise gıdaları daha uzun ömürlü saklamak için sıcakları çok daha düşük derecelere düşürmesi diyebiliriz.

Çamaşır Makinesi: Çamaşır makinesi adından da anlaşılacağı üzere kıyafetlerimizi, ev tekstil ürünlerimizi ve buna benzer ürünleri yıkamak için kullanılan bir beyaz eşya ürünü. Çamaşır makineleri aynı zamanda buzdolabından sonra en çok satılan beyaz eşya olma özelliğini de uzun süredir korumaya devam ediyor.

Kurutma Makinesi: Nasıl derin dondurucu buzdolabı türevi bir cihazsa kurutma makinesi de çamaşır makinesinden türevlenen bir cihaz diyebiliriz. Çamaşır makinesi ile ters prensipte çalışan kurutma makinesi ıslak çamaşırların kısa sürede kurumasını sağlıyor. 

Bulaşık Makinesi: Bulaşık makineleri de temelde çamaşır makinesi gibi çalışan ve tabak, kaşık, bardak, çatal vs. gibi daha çok mutfağımızda kullanılan ekipmanların temizlenmesine aracılık eden bir beyaz eşya ürünü. Bulaşık makinesi aynı zamanda, günümüzde en çok talep gören beyaz eşyalardan biri olmayı da sürdürüyor.

Fırın: Evlerin, restoranların ve farklı alanlarda faaliyet gösteren iş yerlerinin en vazgeçilmez elemanlarından olan fırın ısı vasıtası ile yiyecekleri pişirmemizi sağlıyor. Günümüzde teknolojisi çok gelişen fırınlar, pişirme dışında daha birçok fonksiyona sahip olabiliyor.

Ocak: Doğalgaz, elektrik ya da tüp gaz gibi yakıtlar ile yiyecekleri pişirmemizi sağlayan ve genelde birden fazla göze (pişirme ünitesi) sahip olan ocaklar uzun yıllardır mutfakların vazgeçilmez ekipmanları arasında yer alıyor.

Ankastre Set: Özellikle son dönemde popüler olan ankastre setler mutfaklarda daha az yer kaplayan fırın, ocak ve davlumbaz üçlüsünden oluşuyor. Daha şık ve sofistike bir görüntüye sahip ankastre ürünler tüketiciler tarafından oldukça beğeniliyor. Ayrıca ankastre bulaşık makinesi de bu sete dahil edilebiliyor.

Su Sebili: İçme sularının sıcak veya soğuk şekilde muhafaza edilmesini sağlayan su sebili ürünleri son yıllarda en çok rağbet gören beyaz eşyalar arasında yer alıyor.

Davlumbaz – Aspritatör: Genel olarak ocaklardan çıkan kötü kokuları ve dumanı çekip, bacaya iletmek ve mutfakların daha kokusuz ve temiz kalmasını sağlayan aspiratör ve davlumbaz ürünleri vazgeçilmez beyaz eşyalar arasında yer alıyor.

Popüler Beyaz Eşya Markaları

Arçelik: %100 yerli sermaye olan ve Türkiye’de üretim yapan Arçelik markası köklü geçmişiyle beyaz eşya konusunda tüketicilere güven veriyor. Markanın ürün gamının çok çeşitli olması da tüketicilerin Arçelik’i tercih etmesini sağlıyor.

Beko: Türkiye’nin en köklü beyaz eşya ve ev elektroniği markalarından olan Beko, Arçelik ile birlikte Koç Gurubu bünyesinde faaliyet gösteriyor. Beko markalı ürünler yurtiçinde satıldığı gibi başta Avrupa olmak üzere pek çok yurtdışı pazarda da yoğun şekilde satılıyor.

Bosch: Üstün Alman teknolojisinin en önemli temsilcilerinden olan Bosch markası beyaz eşya ve ev elektroniği dışında daha birçok alanda da faaliyet gösteriyor. Otomobil yedek parçasından sağlık ürünlerine kadar pek çok alanda uzman olan Bosch kalitesi ve dayanıklı ürünleri ile ön plana çıkıyor.

Electrolux: İsveç’te doğan bir beyaz eşya markası olan Electrolux uzun yıllardır Avrupa’nın zirvesinde yer alan birkaç şirketten bir tanesi olmayı sürdürüyor. Electrolux ürünleri ülkemizde de oldukça fazla talep görüyor.

Grundig: Alman topraklarında doğan ve televizyon, ses cihazları, beyaz eşya gibi ürün grupları ile ünlenen Grundig artık bir Türk markası olarak yoluna devam ediyor. Koç Grubu tarafından satın alınan Grundig, Beko ve Arçelik gibi markalar ile birlikte üretiliyor.

Hoover: ABD’de kurulan ve daha sonra İtalyan sermayesi kontrolü altına geçen Hoover markası bugünlerde ise Çinli işadamlarının yönetiminde bulunuyor. Beyaz eşya ve ev elektroniği alanında dünyaca ünlü markalardan olan Hoover Türkiye’de de üretim yapıyor.

Hotpoint: ABD topraklarında doğan ve zaman içinde edindiği Avrupalı ortaklar vasıtası ile Avrupa’ya açılan Hotpoint markası uzun yıllardır beyaz eşya konusunda iddialı konumunu koruyor. Hotpoint ürünleri ülkemizde de satılıyor.

LG: Güney Koreli teknoloji devi LG yalnızca bir beyaz eşya markası değil. Teknolojinin her alanında faaliyet gösteren LG dünyanın en büyük ve popüler şirketleri arasında yer alıyor. Kaliteli ve yüksek segment ürünleri ile adından söz ettiren marka beyaz eşya konusunda da oldukça başarılı görünüyor.

Miele: Köklü bir beyaz eşya ve ev elektroniği markası olan Miele daha çok premium segmentteki ürünleri ile tanınıyor. Genellikle yüksek fiyat etiketi taşıyan Miele ürünleri çok uzun ömürleri ve kaliteleri ile dikkat çekiyor. Miele ürünleri özellikle Avrupa’da büyük rağbet görüyor.

Profilo: Geçmişte İstanbul’da kurulan ve uzun süre bir Türk markası olarak faaliyet gösteren Profilo, bir süredir Almanya’nın köklü şirketlerinden olan Bosch bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’nin halen en popüler beyaz eşya markalarından olan Profilo geniş ürün gamı ve yaygın servis ağı ile dikkat çekiyor.

Regal: Zorlu Holding bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Regal beyaz eşya ve ev elektroniği alanında ülkemizin lider markalarından olan Vestel’in ikincil markası olarak biliniyor. Regal markalı ürünler özellikle Türkiye’de oldukça rağbet görüyor.

Samsung: Bilişim ve teknolojide dünyanın öncü markalarından olan Samsung beyaz eşya ve ev elektroniği alanında da dünya devlerinden biri olmayı başarıyor. Samsung markalı beyaz eşyalar kaliteleri ve teknolojik donanımları ile dikkat çekiyor. 

Siemens: Üstün Alman teknolojisini temsil eden markalardan biri de Siemens. Beyaz eşya ve ev elektroniğinin yanında pek çok alanda faaliyet gösteren şirket uzun ömürlü ve kaliteli ürünleri ile ön plana çıkıyor. Siemens markalı ürünler daha çok Avrupa pazarında talep görüyor.

Teka: Çok köklü bir maziye sahi olan Teka daha çok ankastre mutfak ürünleri ve beyaz eşyalar ile tanınan bir marka. Profesyonellere ve premium sınıf tüketicilere hitap eden Teka’nın ürünleri ülkemizde de satılıyor.

Uğur: Yerli üreticilerimizden olan Uğur çok mütevazı bir atölyeden yola çıkan girişimciler tarafından bu günlere kadar getirilen bir marka olarak dikkat çekiyor. Uğur markası daha çok soğutma sistemleri üzerine ürünleri ile tanınıyor.

Vestel: %100 yerli üretim markalarımızdan biri olan Vestel uzun yıllardır hem Türkiye’deki hem de yurtdışındaki tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Zorlu Grup bünyesinde faaliyet gösteren marka televizyondan beyaz eşyaya kadar birçok üründe uzmanlaşmış durumda.

Beyaz Eşya Kampanyaları

Beyaz eşya kampanyaları özellikle Türkiye gibi ortalama gelirin düşük olduğu ülkelerde, ihtiyaçlara göre iyi bir ürün satın alabilmeyi oldukça kolaylaştırıyor. Türkiye’de özellikle yaz aylarında düğünlerin artması, taşınma ve yeni ev kurma durumlarının fazlalaşması nedeniyle neredeyse tüm beyaz eşya markaları çeşitli kampanyalar düzenliyor. Beyaz eşya kampanyaları yılsonu ile yılbaşı dönemlerinde de sıklıkla aktif hale geliyor. Yine, teknoloji mağazaları veya bayiler de markalardan bağımsız dönemlik düzenledikleri kampanyalar ile kullanıcılara daha uygun fiyatlara ürün tedarik edebiliyor.

Beyaz eşya kampanyaları yalnızca Türkiye’de değil dünyanın pek çok farklı noktasında uygulanıyor. Genellikle beyaz eşyalarda belli oranlarda indirime giden firmalar kullanıcılara maddi olarak büyük bir kolaylık sağlamış oluyor. Beyaz eşya kampanyaları bazen sadece fiyat indirimi ile sınırlı kalmıyor. Birçok teknoloji mağazası, internet sitesi, beyaz eşya markası veya beyaz eşya bayisi ürünlerin yanında hatırı sayılır hediyeler veriyor. Bu hediyeler arasında küçük ev aletlerinden televizyonlara kadar pek çok farklı kategoriye rastlamak mümkün.

Özellikle ülkemizde durmadan artan beyaz eşya fiyatları göz önüne alındığında bu tarz kampanyaları takip etmek ve hedeflenen ürünleri kampanyalardan almak, kullanıcıya oldukça önemli bir ücret avantajı sağlıyor.

Beyaz eşya kampanyaları genel olarak tüm beyaz eşya gruplarını kapsayacak şekilde düzenleniyor. Fakat, genellikle yeni çıkan ve o sezonun popüler ürünlerinde kampanya bulmak çok kolay olmuyor. Bu tarz ürünlerde nadiren beyaz eşya kampanyaları görüyoruz. Şirketler ve mağazalar, kampanya politikalarını sürekli güncelliyorlar ve piyasa dinamiklerine göre hareket ediyorlar. Bu sebeple kullanıcıların güncel beyaz eşya kampanyaları hakkında çıkan haberleri sıkı şekilde takip etmesi gerekiyor. Güncel kampanyaların takip edilmesi, uygun koşullarda iyi bir ürün satın almayı kolaylaştırıyor.

Beyaz Eşya Enerji Sınıflandırmaları

Beyaz eşya ürünlerinde enerji sınıflandırmaları harflendirme metoduna göre yapılıyor. Bu harfler elektronik bir aletin enerji verimliliği konusunda hangi klasmanda olduğunu ifade ediyor. Bu ölçeklendirme sistemi beyaz eşyanın enerji tüketimi konusunda son tüketiciye bilgi verirken çevreye olan etkilerini de gözler önüne seriyor.

Enerji verimliliği gösterge çizelgeleri 2021 yılında yeni bir sisteme geçti. Daha önce D harfine kadar yapılan sınıflandırma değiştirilerek G sınıfına kadar genişletildi ve A+, A++ gibi ifadeler çizelgeden çıkarıldı. Bu harfler Avrupa Birliği Standartları’na uygun bir şekilde düzenlenen enerji aralıklarını ifade ediyor. Bir beyaz eşya satın alırken bu etiketlerden ürünün tüketim miktarını kolayca öğrenmek mümkün.  Güncel enerji sınıflaması ise şu şekilde:

A Enerji Sınıfı: A enerji sınıfı en yüksek verimliliğe sahip kategoriyi temsil ediyor. Bu etiketi taşıyan beyaz eşyalar ve diğer elektronik cihazların verimlilik endeksi 41 veya altında olmak zorunda.

B Enerji Sınıfı: İkinci sırada B enerji sınıfı geliyor. Bu etiketi bulunduran ürünler A sınıfı ürünler kadar enerji verimliliği yüksek olmasa da diğer geriye kalanların çok önünde değerler taşıyor. B enerji sınıfı ürünler maksimum 51 verimlilik endeksine kadar sıralanıyor.

C Enerji Sınıfı: Enerji tasarrufu sağlama konusunda en yüksek potansiyelli üçüncü grup ise C enerji sınıfı. Bu gruptaki ürünlerin enerji verimlilik indeksi maksimum 64 olmak zorunda.

D Enerji Sınıfı: Dördüncü sırada yer alan D enerji sınıfı içerisinde bulunan ürünlerin ise maksimum 80 verimlilik endeksine kadar bir değerde olmaları gerekiyor. Bunun üzerine çıkan ürünler daha alt sınıflara kayıyor.

E Enerji Sınıfı: Enerji verimlilik endeksi 100 ila 80 arasında olan ürünleri kapsayan E enerji sınıfı, enerji çizelgesinin verimlilik adına son başarılı sınıfı denebilir. Bu sınıfın altında kalan aralık ise genellikle enerji açısından verimsiz ürünleri barındırıyor.

F Enerji Sınıfı: Altıncı sırada yer alan F enerji sınıfı bünyesinde enerji verimliliği çok düşük ürünleri barındırıyor. Verimlilik indeksi 125 altında kalan ürünler F sınıfında değerlendiriliyor.

G Enerji Sınıfı: verimlilik indeksi 125 üzeri her ürün, son enerji basamağı olan G enerji sınıfı kapsamında bulunuyor. Buradaki ürünler maalesef faturaların kabarmasına ve ciddi enerji yetmezliği yaşanmasına neden olabilecek kapasite.

Beyaz Eşya Servis ve Yedek Parça Hizmetleri

Beyaz eşya satın alırken en çok merak edilen konulardan bir tanesi de kesinlikle beyaz eşya servis ve yedek parça hizmetleri oluyor. Tüketiciler aldıkları ürünün herhangi bir arıza durumunda hızla ve kaliteli şekilde tamir edilmesini arzuluyor. Aynı zamanda bu ürünlerin teknik servis ve yedek parça hizmetlerine kolaylıkla ulaşmak istiyor. Yaşadığı ilde, ilçede ya da herhangi bir yerleşim yerinde aldığı beyaz eşya ürününün servisinin ve yedek parça sağlayıcısının olması tüketicinin ilk dikkat ettiği hususlardan biri oluyor. Yine uzun garanti süreleri, ücretsiz servis bakım, onarım gibi hizmetlerin veriliyor olması da tüketicilerin dikkatinden kaçmıyor. Ürünleri satın alacak son tüketici cebinden daha az para çıkması için haklı olarak bu hususlara dikkat ediyor.

Tüketici yedek parça konusunda ise servis hizmeti gibi her şeyin lokal olmasını beklemiyor. Beyaz eşya yedek parçaları kolay ulaşılabilir ve uygun fiyatlı olduğu sürece tüketicinin ürünün hangi kanaldan geldiğiyle ilgili bir sorunu olmuyor. Kısacası ürünün internetten, markanın üretim merkezinden ya da farklı bir satıcıdan gelmesi fark etmiyor. Önemli husus yedek parçanın kolay bulunabilir ve uygun fiyatlı olması diyebiliriz.

Beyaz eşya yedek parçası ve servis hizmetleri konusunda sıkıntı çekmemek için bilinen, tanınan ve hizmet kalitesi yüksek markaları tercih etmek her zaman tüketicinin faydasına oluyor.

  • Buzdolapları, derin dondurucular, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, kurutma makineleri, su sebilleri, ocaklar, fırınlar, davlumbaz çeşitleri, aspiratörler, çav ve kahve makinesi gibi birçok ürün beyaz eşya çeşitleri arasında yer alıyor. Beyaz eşya grubu ürünlerin sayısı ve modelleri yıllara ve üreticilerin tasarrufuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Yani bir ürün belirli süre sonra piyasadan kalkarken yerine farklı bir ürün bu gruba dahil edilebiliyor.

  • Beyaz eşya alırken veya beyaz eşya seçimi yaparken öncelikle; * Garanti kapsamı detaylı, garanti süresi uzun, teknik servis desteği iyi ve ürün kalitesi yüksek markaları seçmeye, * Az enerji tüketen, çevreye daha az zarar veren ve buna rağmen fiyat – kalite oranı makul markaları tercih etmeye, * İhtiyacınıza, evinize veya iş yerinize uygun boyutlarda ve özelliklerde cihazları satın almaya özen gösterin.

  • Öncelikle spot beyaz eşya nedir sorusuna bakacak olursak; spot beyaz eşyalar aslında sıfır beyaz eşyalar ile aynı. Spot beyaz eşyalar piyasada bilinenin aksine ikinci el beyaz eşya ya da defolu beyaz eşya değil. Tıpkı sıfır beyaz eşyalar gibi kapalı kutu ve garantisi henüz başlamamış şekilde satılıyor. Sıfır beyaz eşyalar ile spot beyaz eşyalar arasındaki temel fark spot malların üreticinin veya toptancının elden çıkarmak istediği ürünler olmasından kaynaklanıyor. Üretici elinde çok miktarda kalan ya da gözden düşmek üzere olan ürünleri daha makul fiyatlar ve aracılar vasıtası ile piyasaya sürüyor. Bu ürünlere spot beyaz eşyalar deniyor. Revizyonlu beyaz eşyalar ise fabrikadan çıkmadan bir tamir işlemi görmüş ürünleri niteliyor. Yani ürün fabrikadan çıkmadan arızalanmış veya bir şekilde hasar görmüş durumdaysa hemen tamir edilerek revizyonlu ürün statüsünde piyasaya sürülüyor. Bu ürünler üretimin yapıldığı fabrikada tamir gördüğü ve bayi ağına katılmadığı için 2 yıl garanti kapsamında oluyor. Ayrıca beyaz eşya kurulumunu yapacak servisin ürünü kullanıcıya çalışır şekilde teslim etmesi gerekiyor.

  • Öncelikle beyaz eşya üzerindeki lekenin hangi türden bir leke olduğunu tespit etmekle işe başlamak gerekiyor. Eğer beyaz eşyalar üzerindeki lekeler eskimeye bağlı veya kullanılmamaya bağlı sararmalar ise bu lekeler elma sirkesi ile kolaylıkla çıkarılabiliyor. Beyaz eşyaların içinde ya da dışında oluşan günlük kirlerin neden olduğu lekeler ise beyaz eşyalara uygun kimyasal temizleyiciler ya da limon, sirke gibi doğal ürünlerin bileşimi ile temizlenebilir. Son olarak ise genellikle sıfır beyaz eşyaların dışında olan ya da taşınma gibi durumlarda ürünün paketlenmesi nedeniyle beyaz eşyaların üzerinde oluşan bant ve yapışkan lekeleri de sıcak su ve sabun karışımı ile kolayca temizlenebilir.

  • Televizyonlar aslında teknik olarak beyaz eşyalar grubuna dahil edilmiyor. Tabii ki bazı öznel tanımlamalarda televizyonlar da beyaz eşyalar içinde sayılıyor olsa da aslın bu ürünler “kahverengi eşya” denen gruba giriyor. Kahverengi eşyalarda bilgisayar, cep telefonu gibi ürünler de yer alıyor. Bu ürünlerin ÖTV oranları beyaz eşyalar ile aynı olduğu için bazen bu grup içinde değerlendirildiği de oluyor.

İlgili İçerikler