Türk halk müziğinin en sevilen seslerinden ve en ünlü simalarından Belkıs Akkale, 1952 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. Aslen Malatyalı bir ailenin çocuğu olan Belkıs Akkale, müzik ile erken yaşlarda tanıştı. Henüz çocukluk çağlarında sesiyle dikkat çeken Akkale, Türk halk müziğine yatkınlığıyla ilgi odağı haline geldi. İlkokul eğitiminin ardından, yaklaşık 7 yıl kadar Sadi Yaver Ataman gibi önemli bir değerden dersler alan Akkale, bu dönemde Adnan Ataman ile de beraber çalıştı.
Sahne hayatına 22 yaşındayken adım atan Türk halk müziğinin yıldız ismi, bu sırada TRT Ankara Radyosu’ndan Mustafa Geceyatmaz’ın dikkatini çekti. Geceyatmaz, Akkale’yi Ankara Radyosu’na davet etti. Yaklaşık 6 – 7 yıl kadar kurum dışı sanatçı olarak TRT’ye destek veren Akkale, 1980 yılında TRT’ye kadrolu olarak dahil oldu. 1982 yılında, “Dadey” isimli bir albüm çıkaran ünlü sanatçı, TRT’den ayrılarak bireysel olarak çalışma kararı aldı. Kariyerinin dördüncü solo çalışması olan “Dadey” albümü, Belkıs Akkale’yi Türkiye çapında tanınan bir Türk halk müziği sanatçısı haline getirdi. Belkıs Akkale, aktif müzik kariyerinde yirminin üzerinde albüme ve pek çok 45’liğe imza attı. Türkiye’nin en popüler ve en sevilen halk müziği sanatçılarından biri olmayı başardı. Albüm çalışmalarının yanı sıra 9 sinema filminde boy gösteren Akkale, yurtiçi ve yurtdışında ününü artırdı. Halk arasında “Türkü Bacı” lakabıyla anılmaya başladı.
1990 yılına gelindiğine, Belkıs Akkale, Kültür Bakanlığı’nda “Devlet Solist Sanatçısı” olarak görev almaya başladı. Türk halk müziğinin gelmiş geçmiş en değerli isimlerinden biri olarak anılan usta sanatçı, kariyeri boyunca pek çok ödülün de sahibi oldu.