bifikirbifikir

Aşık Mahzuni Şerif

Aşık Mahzuni Şerif

Türk halk müziğinin efsanelerinden Aşık Mahzuni Şerif, 17 Kasım 1939’da dünyaya geldi. Nüfustaki adı Şerif Cırık olan usta müzik adamı, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Berçenek köyünde doğdu. Mahzuni Şerif, çocukluk çağlarında, bir süre Kur’an – ı Kerim eğitimi aldı. Berçenek köyüne ilkokul gelince, geç de olsa okul eğitimini tamamlayarak mezun oldu. Bu süreçte müziğe ilgi duymaya başlayan Mahzuni Şerif, bağlamaya ve Anadolu ezgilerine amcası Aşık Fezai sayesinde aşık oldu. Alevi – Bektaşi kültürünün yoğun olduğu bir coğrafyada büyüyen Mahzuni Şerif, sanatının şekillenmesinde bu kültürün etkisini yoğun bir şekilde hissetti.

İlkokul eğitimi ardından eğitimine askeri okulda devam etme kararı alan Mahzuni Şerif, Mersin Astsubay Okulu’na kaydoldu. 1959 yılında okulu bitirerek mesleğinde uzmanlaşmak için Ankara Ordonat Tekniker Okulu’nda eğitim almaya başladı. Fakat bu süreçte siyasi görüşleri nedeniyle okuldan ayrıldı ve bir daha geri dönmedi. 1961 yılında, askerlik mesleğine dönmek isteyen Mahzuni, Kuleli Askeri Lisesi’ne kaydolsa da maddi imkansızlıklardan ötürü okula devam edemedi. Usta müzisyen bu süreçten sonra tamamen müziğe yöneldi.

1960’lı yıllarda kendine has tarzı ve Alevi – Bektaşi ozanların deyişlerini seslendirmesiyle ünlenen Mahzuni Şerif, bağlama çalmadaki ustalığıyla da dikkat çekti. 1964 yılında ilk plağını çıkaran büyük usta, o dönemde büyük beğeni topladı. Mahzuni Şerif, Fikret Oytam, Nesimi Çimen, Kul Ahmet, Aşık Daimi gibi pek çok halk ozanı ile bir araya gelerek Aşıklar Derneği’ni kurdu. Aşık Mahzuni Şerif olarak anılması da bu dönemden sonra oldu.

1970’li yıllara geldiğimizde sanatının zirvesine çıkan Mahzuni Şerif, bu dönemde siyasi görüşlerinin sıkıntısını çekti. Siyasi içerikli halk müziği eserleri ile gündeme gelen büyük usta, devletin yasaklamalarına maruz kaldı. 8 yıl boyunca yurtdışı yasağı ve sahneye çıkma yasağı aldı. Birkaç kez, kısa sürelerle hapis yattı. Bu süreçte müzikten uzak kalmayan Aşık Mahzuni Şerif, halk müziği üzerine çalışmaya devam etti.

Halk Ozanları Federasyonu tarafından dünyanın yaşayan en büyük üç ozanından biri olarak gösterilen Mahzuni Şerif, bu geleneğin bilinen son temsilcilerinden oldu. 2002 yılında, tedavi gördüğü Almanya’nın Köln kentinde vefat eden Aşık Mahzuni Şerif, vasiyeti üzerine Nevşehir’in Hacı Bektaş ilçesine defnedildi.

Büyük usta ardında, 450’nin üzerinde plak ve 50’yi aşkın kaset bıraktı. Türk halk müziğinin en önemli isimleri arasına adını yazdırdı.

İlgili İçerikler

Türk halk müziği, halkın ortak kültürü ve coğrafyanın ortak mirasından şekillenen bir müzik türü olarak tanımlanabilir. Yüzyıllar boyunca, bağlama başta...

0

(0)

Benzer Şeyler

Türk müzik tarihinin en önemli gruplarından biri olan İpucu Beşlisi, 1976 yılında kuruldu. Grubun ömrü...

Rap müzik dünyasında Hidra mahlası ile tanınan ve asıl ismi Fatih Uslu olan ünlü sanatçı,...

Hayko Cepkin, heavy metal, death metal ve Anadolu rock karışımı müzik tarzıyla kendine has kitlesi...