Şampuan
Neredeyse istisnasız herkesin saç bakımı rutininin bir parçası olan şampuan, açık ara en çok kullanılan saç bakım ürünü. Saç maskesi, saç serumu ve saç bakım kremi gibi diğer birçok bakım ürününün kullanım tercihi kişiden kişiye göre değişiyor. Ancak her birimiz saçlarımızı düzenli olarak kir ve yağ kalıntılarından arındırmak için mutlaka bir şampuan kullanıyoruz. Tam da bu ihtiyaçtan dolayı, piyasada bulunan şampuan çeşitleri de oldukça fazla. Şampuan markaları farklı beklentilere, saç tiplerine, saç sağlığı problemlerine ve bütçe aralıklarına hitap edebilmek için onlarca, hatta yüzlerce farklı çeşitte şampuan geliştiriyor. Hal böyle olunca akıllara da “En iyi şampuan hangisi?” ya da “Hangi şampuanlar zararlı?” gibi sorular da gelebiliyor.
Bir mağazaya ya da e-ticaret sitesine girip baktığınızda, karşınıza çıkacak seçenekler sizin de bir an için kafanızı karıştırabilir. Mor şampuan, tuzsuz şampuan, kuru şampuan, sülfatsız şampuan, saç dökülmesine karşı şampuan, yağlı saçlara uygun şampuan… Bunlar, karşınızda görebileceğiniz şampuan çeşitleri seçeneklerinden yalnızca birkaçı. Peki, biz tam olarak hangi şampuanı tercih etmeliyiz? Başka bir deyişle, şampuan nasıl seçilir? Tüm bu soruların yanıtlarını öğrenmek ve şampuan çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için, okumaya devam etmeniz yeterli.
Şampuan Nasıl Seçilir?
Şampuan seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken başlıca unsur, saçınızın yapısı ve ihtiyaçları olmalı. Tıpkı cildimiz gibi, saçlarımız da kendi ihtiyaçlarını bize bazı sinyaller göndererek anlatabiliyor. Ayrıca, yine cilt tiplerinde olduğu gibi, saçların yapısı da kişiden kişiye göre değişiyor. Kuru, yağlı, yıpranmış, boyalı, dökülmeye meyilli ya da elektriklenen saçlar için farklı farklı şampuanlar kullanmak gerekebiliyor. Saç derisinin yapısı ve hassasiyetleri de şampuan seçimi açısından oldukça belirleyici bir unsur. Kısacası, şampuan seçiminin saçların yapısına ve ihtiyaçlarına uygun ürünler arasında yapılması gerekiyor.
En İyi Şampuan Markaları
Piyasada o kadar çok kozmetik ve saç bakımı markası var ki, şampuan seçimi yaparken hangi markayı tercih edeceğinize karar verememeniz de oldukça doğal. Öte yandan, en iyi şampuanlar listesi de kişiden kişiye göre değişebiliyor, çünkü bir şampuanın bir kullanıcıda gösterdiği olumlu etkiler bir diğer kullanıcıda aynı şekilde seyretmeyebiliyor. Bu sebeple en iyi şampuan markaları da kolay kolay genellenemez. Ancak ürünlerinin büyük çoğunluğu geniş bir kullanıcı kitlesinden tam not almayı başarmış ve kaliteli ürünler geliştirmek konusunda rüştünü ispatlamış olan markaların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Elidor: Ülkemizde en çok satan şampuanlar arasında yer alan Elidor şampuan çeşitleri hem uygun fiyatlı olmaları hem de farklı saç tiplerine hitap etmeleri sebebiyle çok seviliyor.
- Clear: Clear şampuan çeşitleri özellikle erkek şampuan seçenekleri sunduğu için çok sık tercih ediliyor.
- DP: Kuaför salonlarında da sıklıkla karşımıza çıkan DP şampuan çeşitleri profesyonel saç bakımını eve taşımak isteyenler için ideal.
- Bioxcin: Saç dökülmesine karşı şampuan dendiğinde akla ilk gelen ürünler arasında Bioxcin şampuan çeşitleri de yer alıyor.
- Gliss: Schwarzkopf’a ait bir marka olan Gliss şampuan seçeneklerinin yanı sıra, saç bakım kremi ve saç maskesi çeşitleriyle de oldukça popüler.
- Bioblas: Özellikle sarımsaklı şampuan dendiğinde akla ilk gelen markalar arasında olan Bioblas da çok popüler. Bioblas şampuan çeşitleri saç dökülmesine karşı şampuan arayanlara hitap ediyor.
- L’Oréal Paris: Dünyanın önde gelen kozmetik devlerinden biri olan L’Oréal Paris’in şampuanları Professionnel ya da Elseve şampuan serisinde yer alıyor.
- OGX: Sülfatsız şampuan dendiğinde akla ilk gelen markalardan biri OGX. OGX şampuan çeşitleri farklı saç tiplerine ve sorunlarına hitap eden seriler içinde yer alıyor.
- Kérastase: Kérastase şampuan çeşitleri de oldukça kaliteli ürünlerden oluşuyor. Farklı saç tiplerine ve sorunlarına yönelik olarak geliştiriliyorlar.
- Yves Rocher: Yves Rocher şampuan çeşitleri arasında ağırlıklı olarak bitkisel kaynaklı içeriklerden oluşan ürünler yer alıyor. Sülfatsız şampuan seçenekleri de oldukça fazla.
- Pantene: Ülkemizde en çok satan saç bakım markalarından biri olan Pantene şampuan çeşitlerini uygun fiyatlar eşliğinde piyasaya sürüyor.
- Ashley Joy: Aslı Şen tarafından kurulan Ashley Joy, kısa sürede önemli başarılara ulaşmış yerli bir marka. Ashley Joy şampuan çeşitlerinin içeriği büyük oranda bitkilerden ve doğal bileşenlerden oluşuyor.
- Head & Shoulders: Kepek şampuanı dendiğinde de akla gelen ilk marka, kesinlikle Head & Shoulders. Head & Shoulders şampuan çeşitleri tüm dünyada ciddi satış rakamlarına ulaşıyor.
- Herbal Essences: Sülfatsız şampuan markalarından bir diğeri olan Herbal Essences de popülerliğini gitgide artırıyor. Herbal Essences şampuan çeşitlerinin formüllerinde büyük oranda bitkisel bazlı içerikler yer alıyor.
Mor Şampuan Ne İşe Yarar?
Gelelim, saçların yapısına ve ihtiyaçlarına göre ayrılan şampuan çeşitlerinin yanı sıra, spesifik türlerden söz etmeye: Bunlardan ilki, mor şampuan. Öncelikle, “Mor şampuan ne işe yarar?” sorusunu yanıtlayarak başlayalım. Mor şampuan gri, platin, beyaz ve küllü sarı gibi açık tonda boyanmış saçlarda istenmeyen kızıl yansımalar oluşmasını önlemek için kullanılan bir ürün. Çünkü saçları bu kadar açık tonlara boyayabilmek için, onlara birtakım açıcı kimyasallar uygulamak gerekiyor. Açıcı kimyasal bileşenler de saçların yapısına etki ederek onların pigmentlerinde değişimlere yol açıyor. Saç tellerinde mavi, sarı ve kırmızı olmak üzere üç farklı pigment mevcut. Mavi pigmentler açıcı kimyasallara maruz kaldıklarında hızla solarken, kırmızı ve sarı pigmentler daha dayanıklı. Bu sebeple siz saçlarınızı açık tonlara boyattıktan bir süre sonra, onlarda kırmızı veya turuncu tonlarda yansımalar gözlemlemeye başlayabiliyorsunuz. İşte, mor şampuan tam da bu problemi ortadan kaldırmaya yarıyor.
Çocukken gördüğümüz renk paletlerinden belki hatırlarsınız: Her rengin bir de zıt rengi mevcut. Bir rengi nötralize etmenin en basit ve temel yolu da onun üzerine zıt rengini uygulamak. Açık tonlara boyanmış saçlardaki istenmeyen yansımalar genellikle turuncu renkli olduğu için, turuncunun zıt rengini kullanmanız gerekiyor. Bu sebeple mor şampuan kullanmak işe yarıyor. Çünkü turuncunun zıt rengi, mor. Silver şampuan olarak da adlandırılabilen mor şampuanlar saçlardaki yumuşak, soğuk ve küllü tonları korumaya yardımcı oluyor.
Mor Şampuan Nasıl Kullanılır?
“Mor şampuan nasıl kullanılır?” sorusunun yanıtı üründen ürüne değişiklik gösterebilse de genellikle bu tip ürünlerin haftada bir ya da iki kez kullanılması tavsiye ediliyor. Kalan diğer günlerde normalde kullandığınız şampuanı kullanmaya devam edebilirsiniz. Mor şampuan kullananlar genellikle en az iki üç haftalık düzenli kullanımdan sonra gözle görülür sonuçlar almaya başladıklarını belirtiyor. Mor şampuan kullanırken yoğun mor pigmentlerin ellerinize ya da vücudunuza bulaşmasından endişelenmenize de gerek yok. Başta bu şekilde görünse de, söz konusu mor renk durulandığı takdirde kolayca saçtan ve ciltten akıyor.
En İyi Mor Şampuan Hangisi?
Piyasada birçok farklı şampuan markası tarafından geliştirilen mor şampuan seçeneği olduğu için, ilk etapta hangi markayı tercih edeceğiniz konusunda kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz. Bu konuda size yol gösterebilecek temel unsurlardan biri, mor şampuan kullananlar tarafından yapılan yorumlar ve verilen puanlar olabilir. Ayrıca, sizin için hazırladığımız En İyi Mor Şampuanlar rehberine göz atarak da son zamanlarda piyasada en çok ilgi gören mor şampuan çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Dilerseniz, fikir olması adına birkaç ürün seçeneğinden de söz edelim.
- Aveda Blonde Revival Mor Şampuan: Vegan bir formüle sahip olan Aveda mor şampuan parabben, sülfat, silikon, mineral yağ, sentetik koku ya da vazelin içermiyor. Formülündeki besleyici yağlar sayesinde saça besin ve nem desteği de kazandırıyor.
- Kérastase Blond Absolu Bain Ultra-Violet Şampuan: En iyi mor şampuan seçenekleri arasında gösterilen Kerastase mor şampuan hyalüronik asit, Edelweiss çiçeği ve mor pigmentler içeriyor. Saça antioksidan ve nem desteği de sağlıyor.
- L’Oréal Paris Elseve Color Vive Turunculaşma Karşıtı Mor Şampuan: Elseve mor şampuan mor pigmentlerin yanı sıra, UV filtresi de içeren bir ürün. Bu sayede saçları güneşin zararlı ışınlarına karşı da koruyor.
- Gliss Blonde Perfector Onarıcı Mor Şampuan: Yaban mersini ve peptit içeren Gliss mor şampuan saçtaki istenmeyen yansımaları nötralize etmenin yanı sıra, saç tellerine parlaklık kazandırılmasına da yardımcı oluyor.
Daha fazla mor şampuan tavsiye ve önerileri almak isterseniz, sizin için hazırladığımız rehbere göz atmanız yeterli.
Kuru Şampuan Ne İşe Yarar?
En çok merak edilen şampuan çeşitlerinden bir diğeri de kuru şampuan. Özellikle modern yaşamın yoğun temposu göz önünde bulundurulduğunda, kuru şampuan kullanmak gerçekten de hayat kolaylaştırabiliyor. Sağladığı bu kolaylığı açıklayabilmek için, öncelikle “Saç hangi sıklıkla yıkanmalı?” sorusunu yanıtlamakta fayda var. Özellikle yağlı saç tipine sahip kişiler saçlarını bir gün önce ya da gün içinde yıkamış olsalar bile, akşama doğru saçlarının yağlandığını, hacim kaybettiğini ve ağırlaşmış görünmeye başladığını fark edebiliyor. Bu can sıkıcı durumun sebebi ise saç derisinin normalden fazla sebum üretmesi. Esasen sebum, saç köklerini ve saç tellerini beslemek için salgılanan doğal bir yağ. Ancak normalden fazla üretildiği takdirde saç derisinde birikerek saçların ağırlaşmış ya da kirli görünmesine yol açabiliyor.
Yağlı saç tipine sahip kişiler bu sorunu çözmek için saçlarını normalden daha sık yıkama ihtiyacı duyuyor olsalar da aslında bu büyük bir yanlış. Çünkü saçları her gün ya da günde birkaç kez yıkamak, saç derisinin kaybettiği sebumu telafi etmek için daha da fazla sebum üretme eğilimine geçmesine yol açıyor. Bu durumda da saçlarınızı ne kadar sık yıkarsanız, o kadar fazla yağlandıklarını gözlemliyorsunuz. İşte, tam da bu noktada imdadımıza kuru şampuan çeşitleri yetişiyor.
Kuru şampuan, içerisinde bulunan sebum emici maddeler sayesinde saç derisindeki fazla sebumu emen ve bu sayede saçların yeniden hacimli ve temiz görünmesini sağlayan bir ürün. Elbette kalıcı bir çözüm oluşturmuyor fakat saç yıkama sıklığını sağlıklı bir aralığa çekmenize yardımcı olabiliyor. Bunun yanı sıra, saçlarınızı yıkamak için yeterli vaktiniz olmadığı günlerde ya da saçlarınıza hoş bir koku ve tazelenmiş bir görünüm kazandırmak istediğiniz anlarda da gönül rahatlığıyla kuru şampuan kullanabilirsiniz. Kuru şampuan çeşitlerini çantanıza atarak gün boyu yanınızda taşıyabilir ve dilediğiniz her anda saçlarınızı az önce yıkanmış gibi bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
Kuru Şampuan Nasıl Kullanılır?
“Kuru şampuan nasıl kullanılır?” sorusunun yanıtı da oldukça basit. Kuru şampuanı saç diplerinize yaklaşık 20-30 santimetre mesafeden tutarak püskürtmeniz ve ardından saç diplerinize eşit şekilde dağıtmanız yeterli. Dağıtma işlemini saçlarınızı tarayarak ya da parmak uçlarınızla saç diplerinize masaj yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Eğer saçlarınız gürse, ürünü saç diplerinize püskürtmeden önce saçlarınızı tutamlara ayırmak da işinizi kolaylaştırabilir. Ardından saçlarınızı dilediğinizce şekillendirebilir ve onların tazelenmiş görünümünün keyfini çıkarabilirsiniz. İşte, bu kadar kolay!
En İyi Kuru Şampuan Hangisi?
En iyi kuru şampuan tercihi kişiden kişiye göre değişebiliyor çünkü herkesin saç tipi ve ideal bir kuru şampuandan beklentileri farklı. Ancak son zamanlarda piyasada en çok ilgi gören kuru şampuan çeşitlerini birkaç örnekle şu şekilde sıralayabiliriz:
- Isana Professional Kuru Şampuan: Isana kuru şampuan çeşitleri hem uygun fiyatlı hem de UV filtreli oldukları için sıklıkla tercih ediliyor.
- Aveda Shampowder Kuru Şampuan: %100 vegan formüllü Aveda kuru şampuan bitki bazlı pudralar kullanılarak geliştirilmiş. İçerisinde tapyoka nişastası ve montmorillonite kili bulunuyor.
- Batiste Original Kuru Şampuan: Batiste kuru şampuan çeşitlerinin birbirlerinden tek farkı kokuları. Her biri oldukça başarılı sonuçlar veriyor.
- Urban Care It’s So High Kuru Şampuan: Urban Care kuru şampuan serisinin en sevilen üyelerinden biri, It’s So High. Bu serideki kuru şampuanlar yalnızca kokuları bakımından birbirlerinden ayrılıyor.
Daha fazla kuru şampuan önerisi almak için, sizin için hazırladığımız En İyi Kuru Şampuanlar rehberine göz atmayı unutmayın.
Sülfatsız Şampuan Ne İşe Yarar?
Sülfat, SLS ya da Sodyum Lauryl Sülfat olarak adlandırılan bileşen birçok farklı şampuan türünün formülünde yer alıyor. Hatta şampuanların suyla buluştuğunda köpürmesinin sebebi de aslında sülfat içermeleri. Ancak özellikle hassas bir saç derisine ya da kuru/yıpranmış saçlara sahip olan kişilerde, sülfat içerikli şampuanlar olumsuz sonuçlar verebiliyor. Sülfatsız şampuan çeşitleri saçtaki doğal nemin ve yağın korunmasına destek olduğu için, daha yumuşak ve hassas bir temizlik işlemi gerçekleştiriyorlar. Boyalı saçlara sahip kişiler de saçlarının hem parlaklığını hem de rengini korumak için tercihini sülfatsız şampuan seçeneklerinden yana kullanabiliyor. Sülfatsız şampuan halk arasında tuzsuz şampuan ismiyle de biliniyor.