bifikirbifikir

George Wilhelm Friedrich Hegel

George Wilhelm Friedrich Hegel

Dünya tarihine damga vurmuş isimlerden George Wilhelm Friedrich Hegel, 27 Ağustos 1770’te Almanya’da dünyaya geldi. Babası orta dereceli bir memur olan Hegel, içinde bulunduğu imkanları iyi değerlendirdi. İlköğrenimini tamamladıktan sonra 1788 yılındai Tubingen Üniversitesi’nde felsefe, hukuk, filoloji ve teoloji alanlarında eğitim gördü. Okulda iyi bir öğrenci olmasına karşın felsefeye olan yatkınlığı ve ilgisi pek anlaşılamadı. Ancak Hegel’in en büyük tutkusu hep felsefe oldu. Okuldan 1793 yılında mezun olduktan sonra Jena’ya giderek burada bir süre felsefe dersleri verdi. 1800’lerin başında Napolyon şehri harabeye çevirince mecburen oradan ayrıldı. Almanya’nın farklı kentlerinde üniversite hocalığı yaptı. Hegel, bu süreçte felsefi çalışmalarına hiç durmadan devam etti.

Hegel’in ortaya koyduğu öğretiler felsefede çığır açtı. Karl Marx’tan tutun Friedrich Nietzche’ye kadar birçok ünlü düşünür onun fikirlerinden etkilendi. Hegel’in fikirleri ya çok benimsendi ya da ağır eleştirilere maruz kaldı. Filozoflar Hegel özelinde, iki farklı cepheye ayrıldılar. Onun felsefe dünyasında yarattığı etkiyi bugüne dek başka hiç kimse yaratamadı.

Berlin ve Heidelberg Üniversite’lerinde hocalık yaptığı dönemde yazdığı eserleri Avrupa’daki felsefi akımları etkiledi ve 19. yüzyıl felsefesini şekillendirdi. Özellikle ‘’Mantık Bilimi’’ ve ‘’Felsefe Ansiklopedisi’’ eserleri büyük yankı uyandırdı.

Avrupa’da düşünce dünyasına damga vuran, filozofların kutuplaşmasına neden olan ve Alman İdealizmi diye adlandırılan akımın kurucusu kabul edilen George Wilhelm Friedrich Hegel, 19. yüzyılın gördüğü en önemli düşünürlerden ve bilim insanlarından biri olarak anılır. Hegel’in felsefesi diyalektik mantık olarak adlandırılır. En çok etkilendiği filozof Kant olmasına rağmen onun fikirlerini yetersiz bulan Hegel, Kant’ı birçok eserinde eleştirir. Kant ile Hegel’in düştüğü ayrılık Avrupa’da felsefenin gelişimine çok büyük katkı sağlamıştır.

Ömrünün son döneminde Berlin’de yaşayan Hegel, o dönemde patlak veren kolera salgınından etkilenen insanlardan biri oldu. Bir türlü hastalıktan kurtulamayan ünlü filozof, 1831 yılında hayata veda etti.

İlgili İçerikler

Modern insanın ortaya çıkışı ile felsefenin doğuşu hemen hemen aynı döneme dayanır. İnsan, fiziki evrimini tamamlarken düşünsel açıdan da kendini...

0

(0)

Benzer Şeyler

Dila Kent, asıl adıyla Dila Bozkaya, son yıllarda Youtube başta olmak üzere sosyal mecralarda fenomen...

Anadolu halk şiirinin ve tasavvuf felsefesinin en önemli isimlerinden Yunus Emre’nin hayatına ilişkin bilgiler halen...

Aslında, iki başarılı sinema ve dizi oyuncusu olan Fırat Albayram ile Ceyda Kasabalı, özel hayatlarında...