Yalnızca 19. yüzyılın değil tüm zamanların en önemli düşünürlerinden Friedrich Nietzche, 1844 yılında Prusya Krallığı topraklarında dünyaya geldi. Babası rahipti, bu nedenle din ağırlıklı bir ortamda büyüdü. Nietzche, okul hayatında da çok başarılı bir çocuktu. Öyle ki, zekası onu doğduğu kasabanın dışına erken yaşlarda çıkardı. Özel okulda ortaöğretimini tamamladıktan sonra kasabadan ayrılarak müzik, sanat ve edebiyat üzerine eğitim aldı. Nietzche, okulda ne kadar zeki bir çocuksa sosyal olarak o kadar da aykırıydı. Bu farklı tavrı hocaları tarafından her zaman hoş karşılanmıyordu. Nietzche’nin bazı ‘’uygunsuz’’ davranışları okul birinciliğini kaybetmesine sebep oldu.
Nietzche, mezuniyetinin ardından Bonn Üniversitesi’nde teoloji ve dil bilimi üzerine çalışmalar yaptı. Felsefeye yönelmeden önce sanat ve edebiyat eleştirileri yayınlıyordu. Aynı zamanda dil üzerine yazılmış eserleri inceliyordu. Nietzche’nin filoloji alanında yayımladığı ilk eserleri bu dönemde ortaya çıktı. Yine bu dönemde, ünlü düşünür tamamen dini inancını yitirdi. Bu düşünce onu bayağı farklılaştırdı. Akabinde Arthur Schopenhauer’in eserlerini inceleme altına aldı. Bu çalışma, Nietzche’nin felsefeye kaymasında ve bu alanda devam istemesine neden oldu.
Nietzche, yalnızca 24 yaşında Basel Üniversitesi’nden filoloji alanında profesörlük teklifi aldı. Tam da bu alandan vazgeçmek üzereyken gelen cazip teklifi geri çeviremedi. Çünkü bu esnada doktorasını bile bitirmemişti. Basel’den gelen teklifi kabul etti ve tarihin en genç profesörlerinden biri oldu. İsviçre’ye taşındığında ise Prusya vatandaşlığından çıkarak devletsiz bir insan olarak yaşama kararı aldı.
Nietzche için akademik kariyer iyi gitmedi. İşi bıraktı ve İsviçre Alpleri’ne yerleşti. Burada, ‘’Trajedinin Doğuşu’’, ‘’İnsan Pek İnsanca’’, ‘’Böyle Buyurdu Zerdüşt’’ ve ‘’Ahlakın Soykütüğü’’ gibi çok önemli eserlerini kaleme aldı.
Nietzche’nin felsefesi neredeyse herkesten çok farklıydı. En çok akıl hocam dediği Arthur Schopenhauer’den etkilendi. Ancak onu da yeri geldiğinde eleştirmekten asla kaçmadı. Nietzche, bu eserleri yazdıktan sonra akıl ve ruh sağlığında problemler yaşadı. Hayatı istediği gibi gitmedi. Yalnızca 44 yaşında zihinsel çöküşü gerçekleşti.
Ancak onun öğretileri ve felsefesi kendinden sonraki kuşaklar için ilham kaynağı oldu. Büyük kitleler Friedrich Nietzche’nin aktardıklarını takip ettiler. Ölümünden sonra kıymeti çok daha fazla anlaşıldı. Tarihin en önemli düşünürlerinden Nietzche, Nihilizm akımının fikir babası oldu. Daha birçok alanda etkileri gün geçtikçe daha çok açığa çıktı ve çıkmaya devam ediyor.
Akıl sağlığını yitirdikten yalnızca 11 yıl sonra hayat mücadelesini kaybeden Nietzche, 1900 yılında aramızdan ayrıldı.