Felsefe tarihinin ve dünya politika tarihinin en büyük figürlerinden olarak görülen Friedrich Engels, 1820 yılında Purusya’da dünyaya geldi. Rus etkisi altında kalan Alman topraklarında büyümesi onun fikirlerinin şekillenmesinde büyük yer tuttu. Ünlü Alman filozof, rahat bir çocukluk geçirdi. Babası’nın şimdiki adı ile Wuppertal şehrinde büyük tekstil fabrikaları vardı. Aynı zamanda Birleşik Krallık bünyesinde de fabrikaları bulunuyordu. Engels, saygın ve varlıklı bir aile içerisinde büyüdü.
İlköğrenimine Wuppertal’da başlayan Engels, liseye de burada devam etti. Babası katı bir ticaret insanıydı. Genç Friedrich ile fikir ayrılıkları yaşıyorlardı. Bunun üzerine liseyi bitirmesine bir yıl kala, babası Friedrich Engels’i okuldan aldı. Zengin bir arkadaşının yanına Bremen’e gönderdi. Engels, burada ticaret ile ilgilenmek zorunda kaldı. Ancak olumsuz gibi görünen durum Engels için avantaja döndü. Bremen’de eğitimine devam etme şansı da buldu. Aynı zamanda Bremen’in kültür ve sanat camiası ile tanışma fırsatı buldu. Engels, çevresini genişletince çeşitli gazetelerde yazılar yazmaya başladı.
Engels, 1841 yılında, gönüllü askerlik görevini tamamlamak için Berlin’e gitti. Berlin’de bir yandan askeri eğitim alırken bir yandan da Berlin Üniversitesi’nde felsefe derslerine katıldı. Burada felsefesi ve düşünceleri yavaş yavaş oturmaya başladı. ‘’Genç Hegelciler’’in arasına katıldı. Yine bu dönemde gazetelerde politik eleştiri yazıları yazdı. Bunun üzerine babası onu Manchester’a gönderme kararı aldı. Engels, Manchester macerasına başlamak için çıktığı yolda tüm hayatını kökünden değiştirecek Karl Marx ile tanıştı.
Marx ile Engels, fikirsel olarak birbirleri ile aynı düzlemde olduklarını fark ettiler. Hayatlarının geri kalanını beraber kapitalizme mücadele ederek geçirdiler. Engels, Marx’ı İngiltere’ye götürdü. Burada komünizm, sosyalizm gibi konular üzerine fikirsel ve eylemsel olarak birlikte çalıştılar. Mücadele ettiler. Engels, büyük bir Marksist ve komünist bir öndere dönüştü. Hayatının geri kalan bütününde insan ve işçi hakları için mücadele etti. Onun fikirleri ve öğretileri büyük kitleleri derinden etkiledi.
Hayatının sonuna kadar bilim ve felsefe ile uğraşmaya devam eden Engels, yeni bir makale yazarken 1895 yılında hayata veda etti. Makalesi masasında yarım kalmış şekilde bulundu.