bifikirbifikir

Barış Manço

Barış Manço

Türk müzik tarihinin en önemli değerlerinden Barış Manço, 1943 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İsmail Hakkı Manço ile Türk sanat müziği sanatçılarından Rikkat Manço (Uyanık)’nun ikinci çocukları olarak hayata gözlerini açan Barış Manço, sanat kökenli bir ailede büyümenin etkisini küçük yaşlarından itibaren hissetmeye başladı. Ancak annesi ile babası henüz Barış Manço 3 – 4 yaşlarındayken ayrıldılar. Bu nedenle babasının yanında, Kadıköy Moda civarında büyüyen Manço, ilköğrenimini de burada tamamladı. Daha sonra ülkemizin köklü okullarından Galatasaray Lisesi’ne devam eden usta sanatçı, babasının ölümünden sonra Şişli Terakki Lisesi’ne geçti. Barış Manço hem Galatasaray hem de Şişli Terakki’de müzik ile hep içli dışlı oldu. İlk müzik grubunu 1958’de Galatasaray Lisesi’nde okurken kurdu. İlk bestesi de aynı dönem ‘’Dream Girl’’ adıyla geldi.

Lise sonrasında, 1962 yılında dahil olduğu Harmoniler grubu ile ilk 45’liğini çıkaran sanatçı, İngilizce sözlü iki eserin altına imza atarak tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu çıkışın ardından Belçika’da yaşayan ağabeyinin yanına giden Barış Manço, orada güzel sanatlar alanında eğitim aldı. Yurtdışında kaldığı sürece müzik çalışmalarına hız kesmeden devam eden Manço, 1964 yılında bir İngilizce iki Fransızca sözlü şarkıdan oluşan albümünü Paris’te yayınladı. 1967 yılında, Kaygısızlar grubu ile ortak çalışmalar yapmaya başlayan usta sanatçı bu grupla birlikte büyük hitlere imza attı. ‘’Ağlama Değmez Hayat’’ albümü Altın Plak kazanırken Kaygısızlar ülkemizin müzik gündemine oturdu. Kaygısızlar ve Manço yurtdışında hedefledikleri işlerin sekteye uğraması sonucu yollarını ayırdılar ve usta müzisyen 1970 yılında Türkiye’ye döndü.

1970’te gelir gelmez çıkardığı ‘’Dağlar Dağlar’’ albümü Manço’ya Platin Plak ödülünü getirdi ve büyük satış rakamları yakaladı. Barış Manço, artık tüm Türkiye’nin tanıdığı bir sesti. Bu başarının ardından ülkemizin ünlü gruplarından Moğollar ile kısa süre çalışan Manço, bu dönemi de başarıyla geçirdi. Moğollar ile yollarını ayırdıktan sonra ise bir Anadolu rock efsanesine dönüşecek Kurtalan Ekspres grubunun kurulmasını sağladı.

Kurtalan Ekspres ve Barış Manço usta sanatçının vefatına kadar hiç ayrılmadan birlikte çalıştılar. Bu dönemde yurtiçi ve yurtdışında yayımlanan onlarca albüme ve yüzlerce şarkıya beraber imza attılar.

Barış Manço yalnızca şarkıları ile değil kültür elçiliği ile de ülkemizin en sevilen figürlerinden birisi oldu. Türkiye’yi dünyaya tanıtan kişilerin başını çekti. Televizyonda yaptığı programlar ile bir nefsin ufkunu açtı. Bir yandan da efsane şarkılarını sevenlerine armağan etmeye devam etti.

1 Şubat 1999 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu 56 gibi erken bir yaşta aramızdan ayrılan Barış Manço, geride ölümsüz eserler ve büyük bir kültür mirası bıraktı.

İlgili İçerikler

ABD’de doğan rap müzik, öyle bir ivme yakaladı ki günümüzde tüm dünyada sevilerek dinleniyor. Bu müziğin en güçlü temsil edildiği...

Döneme damgasını vuran şarkıları, dansları ve kostümleri ile adeta kalbimize taht kurmayı başaran ve üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin...

Ünlü müzisyenlerin 27 yaşında gerçekleşen zamansız ölümleri tesadüf olabilir ama bu gerçekten de trajik bir tesadüf. 27’ler kulübü mitolojisi, 1970'lerde...

En popüler sanat dallarından biri olan müzik, uzun yıllardır hayatımızın nerdeyse ayrılmaz bir parçası konumunda. İnsan duygularını ve düşüncelerini aktarmak...

0

(0)

Benzer Şeyler

Şüphesiz ki Türkiye’nin büyük bir kısmını rap müzik ile buluşturan grup Cartel’dir. Cartel’in bu nedenle,...

Ceza

Rap müzikle ilgisi olsun olmasın birçok insan Ceza’nın ismini en az bir kere duymuştur. Ceza...

Rap müzik dünyasında Hidra mahlası ile tanınan ve asıl ismi Fatih Uslu olan ünlü sanatçı,...