nerdeneredenerdenerede
Türkiye Doğal Güzellikleri

Türkiye Doğal Güzellikleri

Türkiye Doğal Güzellikleri

İstanbul Boğazı (Boğaziçi)

Boğaziçiİstanbul Boğazı, İstanbul şehrinin vazgeçilmez sembollerinden biridir. Marmara Denizi'ni Karadeniz'e bağlayan ve iki kıta...

Loryma Antik Kenti

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Bozburun Yarımadası’nın en uç kara noktalarından birinde yer alan Loryma Antik Kenti,...

Bozukkale Koyu

Muğla’nın Marmaris ilçesi sınırlarında ve Bozburun Yarımadası’nın uç noktalarından birinde bulunan Bozukkale Koyu, Kale Burnu...

Serçe Limanı

Marmaris’in Taşlıca Köyü’nden yaklaşık sekiz kilometre uzaklıkta bulunan Serçe Limanı, isminden de anlaşılabileceği üzere oldukça...

Taşlıca Köyü

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı bir köy olan Taşlıca, Bozburun Yarımadası’nın en uç noktalarından birini oluşturuyor....

Saranda Koyu

Marmaris her tatil beklentisine hitap edebilecek ölçüde zengin ve etkileyici bir tatil destinasyonu. İlçe genelinde...

Üç Taşlar

Yolu Marmaris’e düşen yerli ve yabancı turistlerin yapmayı en çok tercih ettiği aktivitelerden biri, hiç...

Söğüt Köyü

Marmaris’in her bir köşesinde keşfedilmeye değer farklı güzellikler var. Bu güzelim ilçenin ülkemizin en önemli...

Akvaryum Koyu (Marmaris)

Marmaris’in her bir köşesi kendi başına bir turizm merkezine dönüşmüş durumda. Ancak özellikle son yıllarda,...

Bozburun

Marmaris’in en ünlü ve seçkin tatil beldelerinden biri haline gelmiş olan Bozburun, hem birbirinden popüler...

Cennet Koyu (Marmaris)

Eğer huzurlu, sessiz, sakin, doğa içinde ama sizi temel ihtiyaçlarınızdan mahrum bırakmayacak bir tatil hayal...

Akkum Koyu (Sığ Liman)

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Selimiye, son yıllarda turistik açıdan popülerliğini giderek artıran küçük ve sevimli...

Selimiye

Antik dönemdeki ismi Hydas olan Selimiye, Muğla’nın Marmaris ilçesi sınırları içinde kalan küçük bir balıkçı...

Gebekse Koyu

Muğla’nın Marmaris ilçesinin Osmaniye beldesinde, her yaz sezonunda yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi...

Çiftlik Koyu

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Osmaniye beldesinin sınırları içinde yer alan Çiftlik Koyu, her bir köşesi...

Bayır Köyü

2021 ve 2022 yılında peş peşe gerçekleşen orman yangınları, her birimizin ciğerini de yaktı. Binlerce...

Daha Fazla Göster

Türkiye'nin Doğal Güzellikleri

Türkiye, Asya ve Avrupa kıtaları arasında yer alan stratejik bir konuma sahiptir. Doğu ve batı uygarlıklarının kesiştiği bir coğrafyadadır. Ülke topraklarının büyük bölümü Asya kıtasında yer alırken, İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerinden Avrupa kıtasına da uzanır.

Türkiye'nin iklimi, Akdeniz iklimi, karasal iklim ve Karadeniz iklimi olmak üzere çeşitlilik gösterir. Ülkenin güney ve batı kıyılarında Akdeniz iklimi hakimdir. İç Anadolu ve doğu bölgelerinde karasal iklim görülür. Karadeniz kıyılarında ise nemli ve yağışlı bir iklim hüküm sürer.

Türkiye'deki En Önemli Doğal Güzellikler

Karantina Adası 18. yüzyılda başta Avrupa ve Asya olmak üzere dünyanın birçok noktasında kolera ve veba gibi bulaşıcı hastalıklardan doğan salgınlar baş göstermiş.

Lamas Kanyonu Mersin’in saklı kalmış doğa harikası olarak da tanımlayabileceğimiz Lamas Kanyonu, Mersin’in Erdemli ilçesindeki Limonlu adlı beldenin sınırları içinde yer alıyor.

Çarpanak Adası Van Gölü üzerindeki dört adadan biri olan Çarpanak Adası, Van’ın Tuşba ilçesi sınırları içindeki Çitören köyü yakınlarında yer alır.

Bırkleyn Mağaraları Bırkleyn Mağaraları, Diyarbakır’ın merkezine 90 kilometre kadar uzaklıkta, Lice ilçesinin Abalı köyü yakınlarında bulunur.

Aynalı Mağara Amasya’nın Merkez ilçesine bağlı Ziyaret beldesinde bulunan Aynalı Mağara’nın tarihçesi, M.Ö. 2. yüzyıla, Helenistik Çağ’a dek uzanıyor.

Tavşan Adası Bodrum’un büyüleyici doğasının orta yerinde duran minik ve sevimli bir ada Tavşan Adası. Gümüşlük’te yer alan ada iki farklı sahili birbirinden ayırması ile meşhur.

Ihlara Vadisi Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesinde bulunan Ihlara Vadisi, dünyada eşine benzerine zor rastlanır bir doğal güzellik.

Sudüşen Şelalesi Yalova’nın Termal ilçesi sınırlarında bulunan Sudüşen Şelalesi, Üvezpınar Köyü’ne yaklaşık sekiz kilometre mesafede yer alan bir doğa harikası.

Şahinderesi Kanyonu Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Altınoluk Mahallesi sınırları içinde yer alan Şahinderesi Kanyonu, bölgenin hem doğa turizmi hem de oksijen bakımından adeta hayat damarı.

Tımarhane Adası (Taşlı Manastır) Ayvalık sınırlarında bulunan Çamlık Koyu’nun sonlarında yer alan ve Şeytan Sofrası’nın da eteklerinde bulunan Tımarhane Adası, yolu Ayvalık’a ya da doğrudan Cunda Adası’na düşen birçok kişinin dikkatini çeken bir destinasyon.

Kınalıada Prens Adaları’nın en küçük üyelerinden biri ve İstanbul’un Adalar ilçesine bağlı olan Kınalıada, aynı zamanda İstanbul’a en yakın ada olma unvanına da sahip.

Burgazada İstanbul’un Adalar ilçesine bağlı dokuz adayı içinde barındıran ada takımının bir üyesi olan Burgazada, aynı zamanda Prens Adaları’nın üçüncü en büyük adası.

Büyükada Büyükada; İstanbul’un Adalar ilçesine bağlı olan ve Prens Adaları veya Kızıl Adalar olarak anılan dokuz farklı adanın en büyüğü olma unvanına sahip.

Patriça Koyu Cunda Adası, bozulmamış tarihi yapısı ve büyüleyici doğası ile şehrin gürültüsünden ve keşmekeşinden sıkılanlar için harika bir tatil destinasyonu.

Heybeliada Yaklaşık yedi bin kişilik bir nüfusa sahip olan Heybeliada, tarihi ismiyle Halki, İstanbul’un Adalar ilçesine bağlı Prens Adaları’nın içindeki ikinci en büyük ada.

Ortunç Koyu Kuzey Ege’nin en gözde ve bakir tatil destinasyonlarından biri olan Cunda Adası, doğal güzellikleri bakımından birbiriyle yarışan birçok adrese de ev sahipliği yapıyor.

Arapapıştı Kanyonu Aydın’ın Bozdoğan ilçesindeki Kemer Mahallesi’nde bulunan ve Kemer Barajı’nı besleyen Akçay sayesinde oluşmuş olan Arapapıştı Kanyonu, ülkemizin en etkileyici ve görkemli kanyonlarından biri.

Ulubey Kanyonu Dünyanın en büyük kanyonu, Amerika’nın Arizona eyaletinde konumlanan ve Türkçede Büyük Kanyon olarak adlandırılan Grand Canyon.

Karaada Bodrum yakınlarında hem yat turlarının durağı hem de Bodrumlu teknecilerin günübirlik ziyaretlerine ev sahipliği yapan Karaada, Ege Denizi'ndeki küçük adalardan bir tanesidir.   Eski adı "Arkos" olan ada, Rodos Şövalyeleleri'nce Bodrum'un alınması ile beraber alınmıştır.  Osmanlı Devleti'nin XVI.

Kille Koyu Killebükü ismiyle de anılan Kille Koyu, Muğla’nın Dalaman ilçesi sınırları içinde bulunuyor. Ancak konumu gereği, Göcek Körfezinde yapılan tekne turlarının da en popüler duraklarından biri.

Boynuzbükü Koyu Yolu Dalaman ve Göcek’e düşenlerin en sık ziyaret ettiği koylardan biri olan Boynuzbükü Koyu, mavi ve yeşilin en güzel tonlarını içinde barındıran, doğal güzellikleriyle göz kamaştıran bir destinasyon.

Yavansu Koyu (Martı Koyu) Martı Koyu olarak da anılan Yavansu Koyu, yolunuz Dalaman ya da Göcek taraflarına düşerse ziyaret edebileceğiniz yeryüzü cennetlerinden biri.

Günlüklü Koyu Size deniz ve doğayla baş başa kalarak harika vakit geçirme fırsatı tanıyan Günlüklü Koyu, Göcek ve Fethiye civarındaki en özel koylardan biri.

Kapuz Kanyonu Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Aşağıkaraman Mahallesi sınırları içinde konumlanan Kapuz Kanyonu, henüz geniş kitleler tarafından bilinmeyen gerçek bir yeryüzü cenneti.

Yazılı Kanyon Hem doğa aşıklarına hem de tarih meraklılarına keşfe değer muhteşem bir ortam sunan Yazılı Kanyon, Isparta’nın Sütçüler ilçesinin sınırları içinde yer alıyor.

Akvaryum Koyu Ülkemizde birden fazla Akvaryum Koyu var ve her biri doğal güzellikleri bakımından bir diğeriyle yarışabilir nitelikler taşıyor.

Bodrum Cennet Koyu Göltürkbükü’nde yer alan Bodrum Cennet Koyu, tartışmasız bir şekilde Bodrum’un en güzel doğasına sahip.

Delikli Koy İzmir’in Çeşme ilçesinin turistik açıdan en gözde beldesi olan Alaçatı’da yer alan Delikli Koy, hem çevre sakinlerinin hem de yerli ve yabancı turistlerin yaz sezonu boyunca sık sık ziyaret ettikleri bir koy.

Aya Yorgi Koyu İzmir’in Çeşme ilçesinin dünyaca ünlü koylarından biri olan Aya Yorgi Koyu, ilçe merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta.

Tersane Koyu Göcek Körfezi’nde bulunan en büyük adanın, yani Tersane Adası’nın kuzeybatı tarafında bulunan Tersane Koyu, ziyaretçilerini hayran bırakacak doğal güzellikleri içinde barındırıyor.

Yedi Uyuyanlar Mağarası İzmir’deki Efes Antik Kenti’nin yakınlarında bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası, aynı zamanda Panayır Dağı’nın eteklerinde yer alıyor.

Saklıkent Kanyonu Ülkemizin en gözde tatil cennetlerinden biri olan Muğla’da gizli bir doğa harikasının bulunduğunu biliyor muydunuz.

Göbün Koyu Göcek’in tekne ve yatlar için en korunaklı alanlarından birini oluşturan Göbün Koyu, uzaktan bakıldığında fark edilmesi oldukça güç bir girişe sahip.

Hamam Koyu (Kleopatra Hamamı Koyu) Mavi Tur teknelerinin favori durakları arasında yer alan bir Göcek koyu olan Kleopatra Hamamı Koyu, kısa adıyla Hamam Koyu, doğal güzellikleriyle tüm ziyaretçilerini büyüleyebilecek müthiş bir atmosfere sahip.

Bedri Rahmi Koyu Yolu Dalaman ve Göcek’e düşenlerin sık sık ziyaret ettiği Bedri Rahmi Koyu, eski ismiyle Taşkaya Koyu, doğal güzellikleri ve müthiş atmosferiyle mutlaka görülmesi gereken bir destinasyon.

Bağla Koyu Bağla Koyu, Bodrum'un en güzel ve doğal güzelliklerle çevrili koylarından biridir. Bodrum Yarımadası'nın güneybatısında yer alan bu koy, masmavi suları, ince kumlu plajları ve çevresindeki zeytin ağaçlarıyla da ünlüdür.

Sarsala Koyu Dalaman’ın merkezine yaklaşık 17, Göcek’e ise yaklaşık 28 kilometre uzaklıkta bulunan Sarsala Koyu, Muğla’nın en büyüleyici ve bakir kalmış koylarından biri.

Bazda Mağaraları Şanlıurfa’nın Harran ilçesi sınırları içinde bulunan Bazda Mağaraları Harran merkezine 19 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Değirmendere Şelalesi İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Değirmendere Köyü’nün sınırları içinde bulunan ve ismini de köyden alan Değirmendere Şelalesi, kent merkezine çok yakın bir konumda olmasına rağmen sizi şehrin sıkıcı ve gri atmosferinden tamamen uzaklaştırabilecek bir ortama sahip.

Taraklı Harkköy Kanyonu Taraklı yüzölçümünün tamamına yakını ormanlarla kaplı olan eşsiz coğrafi yapısıyla ve göz alıcı bitki örtüsüyle adeta tabiat harikası bir ilçedir.

Tomara Şelalesi Gümüşhane’de yer alan ve 2011 yılında tabiat parkı statüsüne de kavuşan Tomara Şelalesi, yaklaşık 70 dekarlık bir alanı kaplıyor.

Yerköprü Şelalesi (Konya) Konya il merkezine yaklaşık 110 kilometre mesafede bulunan ve Hadim ilçesinin sınırları içinde yer alan Yerköprü Şelalesi, göz alıcı doğal güzellikleriyle hem yerli hem de yabancı turistleri büyüleyen bir keşif cenneti.

Kapuzbaşı Şelaleleri Yaklaşık 500 metrekarelik bir alan içinde bulunan yedi farklı şelaleden oluşan Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri’nin Yahyalı ilçesi sınırlarında yer alıyor.

Girlevik Şelalesi Erzincan il merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Girlevik Şelalesi, aynı isimli köyün sınırları içinde yer alıyor.

Tortum Şelalesi Dünyanın en büyük şelaleleri arasında yer alan Tortum Şelalesi, Erzurum’un Uzundere ilçesi sınırlarında yer alıyor.

Muradiye Şelalesi İsmini Bağdat seferine çıkan Osmanlı sultanı IV. Murat’tan alan Muradiye Şelalesi, Van’ın ev sahipliği yaptığı en görkemli doğa harikalarından biri.

Yerköprü Şelalesi (Mersin) Mersin’in Mut ilçesi sınırlarında yer alan Yerköprü Şelalesi, Mersin Yerköprü Şelalesi ya da Mut Yerköprü Şelalesi isimleriyle de adlandırılabiliyor.

Akdamar Adası Akdamar Adası, Van’ın Gevaş ilçesi sınırları içinde bulunan Van Gölü üzerinde yer alır. Aynı zamanda Ahtamar ve Ağtamar olarak da anılan ada, üzerinde bulunan Ermeni kilisesiyle bilinmektedir.

Kurşunlu Şelalesi 1986 yılından beri tabiat parkı statüsüne sahip olan Kurşunlu Şelalesi, Antalya’nın en büyüleyici doğa harikalarından biri.

Damlataş Mağarası Ülkemizde birçok güzellik ve doğa harikası var. Mağaralar da bunların arasında yer alıyor. Gizemli havaları ve biraz da ürkütücü yanları ile oldukça ilgi çekici olabiliyorlar.

Karain Mağarası Denizden yaklaşık 450 metre yükseklikte bulunan Karain Mağarası, ülkemizin en büyük ve ihtişamlı doğal mağaralarından biri.

Manavgat Şelalesi Antalya şehir merkezine yaklaşık 72 kilometre, içinde bulunduğu Manavgat ilçesinin merkezine ise yaklaşık üç kilometre uzaklıkta bulunan Manavgat Şelalesi, ilçe merkezinin kuzey tarafında konumlanıyor.

Düden Şelalesi Antalya şehir merkezinden yaklaşık on kilometre mesafede bulunan Düden Şelalesi, Kepez ilçesine bağlı Varsak Mahallesi sınırları içinde yer alıyor.

Köprülü Kanyon Ülkemizin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Bozyaka Mahallesi sınırları içinde bulunuyor.

Kekova Kent, çok eski zamanlarda meydana gelen depremler yüzünden denize batmış ve sular altında kalmış. Suyun altında şehre ait bazı parçalar görebilirsiniz.

Korsan Koyu Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Karaöz Sahili’ne yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta konumlanan Korsan Koyu, turkuaz renkli ve göz alıcı berraklıktaki deniziyle oldukça ünlü.

Ayten Koyu Göcek’in en büyüleyici, huzurlu ve bakir kalmış koylarından biri olan Ayten Koyu, turkuaz rengindeki berrak denizi ve muhteşem doğasıyla tüm ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Sıralıbük Koyu Martı Burnu’nun ve Sarsala Koyu’nun kuzey tarafında konumlanan Sıralıbük Koyu, Göcek’in en popüler koylarından biri.

Cehennem Deresi Kanyonu Artvin’in Ardanuç ilçesi sınırlarında yer alan Cehennem Deresi Kanyonu, dünyanın en büyük kanyonlarından biri.

Ersizlerdere Kanyonu Ülkemizin en güzel ve etkileyici kanyonlarından biri olarak gösterilen Ersizlerdere Kanyonu, Kastamonu’nun Küre ilçesindeki Ersizlerdere Mevkii sınırları içinde konumlanıyor.

Çatak Kanyonu Kastamonu’nun Azdavay ilçesi sınırları içinde bulunan Çatak Kanyonu, hem Kastamonu’nun hem de ülkemizin en görkemli kanyonlarından biri.

Valla Kanyonu Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine yaklaşık 26 kilometre uzaklıkta konumlanan Muratbaşı Köyü’nün yakınlarında yer alan Valla Kanyonu, dünyanın en derin ikinci kanyonu olma özelliğini taşıyor.

Horma Kanyonu Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinin sınırları içinde bulunan ve ilçe merkezine yaklaşık üç kilometre mesafede yer alan Horma Kanyonu, ülkemizin en etkileyici kanyonlarından biri.

Ilıca Şelalesi Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi sınırlarında yer alan Ilıca Şelalesi, ilçe merkezine yaklaşık 12 kilometre mesafedeki Ilıca Köyü’nde gizlenmiş olan bir doğa harikası.

Güzeldere Şelalesi 2011 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiş olan Güzeldere Şelalesi, Düzce’nin Gölyaka ilçesi sınırları içinde bulunuyor.

Tatlıca (Erfelek) Şelaleleri 2011 yılında tabiat parkı olarak tescil edilen Tatlıca Şelaleleri, Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca Köyü’nün sınırları içinde yer alıyor.

Sızır Şelalesi Sivas’ın Gemerek ilçesindeki Sızır adlı beldede bulunan Sızır Şelalesi, belde merkezine yaklaşık bir kilometre uzaklıkta.

Maral Şelalesi Artvin’in Borçka ilçesi sınırlarında bulunan Maral Şelalesi, Karçal Dağları’nda kendisiyle aynı ismi taşıyan derenin üzerinde yer alıyor.

Delikli Kaya Şelalesi Artvin’in Murgul ilçesi sınırlarında bulunan Başköy’de sizi görünümüyle hem şaşırtacak hem de büyüleyecek bir doğa harikası yer alıyor: Delikli Kaya Şelalesi.

Tar Deresi Bulut Şelalesi Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafede yer alan Tar Deresi Bulut Şelalesi, doğal güzellikleriyle ünlü kentin en popüler duraklarından biri.

Gelintülü Şelalesi Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, Ayder Yaylası’nın merkezinin karşı tarafında yer alan Gelintülü Şelalesi, yaylanın merkezinden de çok net bir şekilde görülebiliyor.

Saklıkapı Kanyonu Saklıkapı Kanyonu, Elazığ’ın Baskil ilçesindeki Akuşağı Köyü sınırları içinde bulunan bir doğa harikası.

İncesu Kanyonu Çorum’un Ortaköy adlı ilçesindeki İncesu Köyü sınırları içinde yer alan İncesu Kanyonu, ismini de içinde bulunduğu sevimli köyden alıyor.

Karanlık Kanyon Erzincan’ın Kemaliye ilçesi sınırları içinde yer alan Karanlık Kanyon, dünyanın en büyük ve etkileyici kanyonlarından biri.

Kanispi Şelalesi Kanispi Şelalesi, Van’ın Çatak ilçesi sınırları içinde yer alır. Van’ın merkezine uzaklığı 75 kilometre olan şelale, Çatak ilçe merkezine ise 5 kilometre mesafede bulunur.

Tınaztepe Mağarası Tınaztepe Mağarası, Konya’nın Seydişehir ilçesi sınırları içinde yer alır. Antalya – Konya sınırına yakın bulunur.

Türkiye'deki Dağlar

Türkiye, 3 kıta arasında köprü vazifesi gören eşsiz bir coğrafyaya sahiptir. Ülkenin farklı bölgelerinde birçok önemli dağ silsilesi bulunmaktadır.

Özellikle Anadolu'nun güneyinde uzanan Toros Dağları, ülkenin en uzun dağ silsilesini oluşturur. Denize paralel uzanan bu dağlar, Akdeniz ikliminin iç kesimlere nüfuz etmesini engeller. Toroslar'ın en yüksek noktası 3,756 metre ile Demirkazık Tepesi'dir.

Doğu Karadeniz bölgesini kaplayan Kaçkar Dağları, yüksek zirveleri, buzul gölleri ve yaylalarıyla ünlüdür. Kaçkarlar'ın en yüksek noktası 3,932 metre ile Kaçkar Dağı'dır.

Türkiye'nin en yüksek dağı ise 5,137 metre rakımıyla Ağrı Dağı'dır. İnanışa göre Nuh'un Gemisi bu dağın zirvesinde karaya oturmuştur. Ağrı Dağı eteklerinde kurulan Doğubayazıt ilçesi, İshak Paşa Sarayı, Meteor Çukuru ve İshak Paşa Camii gibi tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Diğer önemli dağlar arasında Erciyes Dağı, Uludağ, Nemrut Dağı, Cilo Dağı ve Süphan Dağı sayılabilir. Türkiye'nin dağları, eşsiz manzaraları ve zengin bitki örtüsüyle doğa severler için vazgeçilmez destinasyonlardır.

Türkiye'deki Göller

Türkiye'de birçok güzel göl bulunmaktadır. Bunların en önemlilerinden biri Van Gölü'dür. Van Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve Türkiye'nin en büyük gölüdür. 370 km kareden fazla bir alana yayılmıştır ve derinliği 460 metredir. Çevresindeki dağlar, gölü çerçeveleyen muhteşem manzaralar oluşturur.

Bir diğer önemli göl, tuzlu sularıyla bilinen Tuz Gölü'dür. Konya'da bulunan Tuz Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük gölüdür. Göldeki tuz oranı çok yüksektir ve gölde yüzmek mümkün değildir. Ancak gölün berrak suları ve beyaz tuz tabakaları eşsiz güzelliktedir.

Göller bölgesinde ziyaret edilebilecek bir diğer yer, Isparta ve Burdur illeri arasında yer alan Eğirdir Gölü'dür. 9 km genişliğindeki göl, çevresindeki zeytinlikleri ve Yeşilada ile ünlüdür. Yaz aylarında su sporları yapmak için ideal bir yerdir.

Türkiye'deki Nehirler

Türkiye, coğrafi konumu itibariyle pek çok önemli nehre ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle Fırat Nehri, Dicle Nehri ve Kızılırmak Nehri Türkiye'nin en büyük nehirleri arasında yer alır.

Fırat Nehri, Doğu Anadolu Bölgesi'nden doğup Basra Körfezi'ne dökülen çok önemli bir nehirdir. Türkiye sınırları içerisindeki uzunluğu 1,740 km'dir. Fırat Nehri, ülkenin güneydoğusundaki pek çok ili sulamaktadır.

Dicle Nehri ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden doğar ve Basra Körfezi'ne ulaşır. Türkiye sınırları içerisindeki uzunluğu 523 km olan Dicle, Fırat'ın kolu olarak bilinir. Tarihsel olarak Mezopotamya medeniyetine ev sahipliği yapmış olan Dicle, bölge için büyük önem taşıyan bir nehirdir.

Kızılırmak, Türkiye'nin en uzun nehri olarak bilinir. Kaynağını Kızıldağ'dan alan Kızılırmak, 1,354 km uzunluğundadır ve Karadeniz'e dökülür. Kızılırmak Nehri, Orta Anadolu Bölgesi başta olmak üzere pek çok ilin tarımında büyük öneme sahiptir.

Türkiye'nin sahip olduğu bu ve diğer önemli nehirler, ülkenin tarımı, ekolojisi ve tarihi açısından büyük değer taşımaktadır. Akarsular, Türkiye'nin doğal güzelliklerini tamamlayan en önemli unsurlardandır.

Türkiye'deki Şelaleler

Türkiye, zengin su kaynakları ve dağlık coğrafyası sayesinde birçok görkemli şelalelere ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan yüksek dağların eteklerinden akan dereler ve ırmakların oluşturduğu şelaleler ülkenin en önemli doğal güzellikleri arasında yer alır.

Meşhur Düden Şelalesi, Antalya yakınlarındaki Düden Nehri üzerinde bulunmaktadır. Yaklaşık 50 metre yükseklikten akan sularıyla baş döndürücü bir manzaraya sahiptir. İnanılmaz gürültüsü ve sisiyle ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunan Düden Şelalesi, Türkiye'nin simgelerinden biridir.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yeşillikler içinde saklı Tortum Şelalesi ise, 48 metrelik düşüş yüksekliği ile ülkenin en büyük şelalelerinden biridir. Yukarı Tortum Gölü'nden kaynaklanan Tortum Deresi üzerinde yer alan şelale, kayaların arasından kükreyen suları ve etrafını saran geniş ormanlarıyla ziyaretçilerine huzur dolu anlar yaşatır.

Türkiye'nin eşsiz coğrafyası, şelaleleriyle olduğu kadar diğer pek çok doğal güzelliğiyle de insanları kendine hayran bırakmaya devam edecektir.

Türkiye'deki Mağaralar

Türkiye, dünyanın en büyük mağara sistemlerinden birine sahiptir. 40.000'den fazla mağara bulunmaktadır. Bu mağaralar, milyonlarca yıl boyunca oluşmuştur ve birçoğu hala keşfedilmeyi beklemektedir.

Türkiye'nin en ünlü mağaralarından biri Antalya'daki Karain Mağarası'dır. Bu mağara, MÖ 500.000 yılına kadar uzanan tarihi kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Mağarada yapılan kazılarda insan fosilleri, hayvan kemikleri ve taş aletler bulunmuştur. Ayrıca mağaranın duvarlarında ilkel insanlar tarafından çizilmiş resimler görülebilir.

Bir diğer ünlü mağara ise Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan İnsuyu Mağarası'dır. 13 kattan oluşan bu devasa mağara sisteminde yürüme yolları, sarkıt ve dikitler ile göller bulunmaktadır. Işıklandırmanın yapıldığı bölümler turistlerin ziyaretine açıktır. Mağaranın derinliklerinde yapılan arkeolojik çalışmalar, mağaranın Paleolitik Çağ'dan beri kullanıldığını göstermektedir.

Türkiye'nin bilinen en büyük mağarası ise Isparta'da bulunan Pirinçlikuyu Mağarası'dır. 40 km uzunluğa sahip bu devasa mağara henüz tamamıyla keşfedilebilmiş değildir. İçerisinde yeraltı nehirleri, gölleri ve şelaleler barındırır.

Türkiye'nin zengin mağara yapısı, ülkenin jeolojik tarihini ve biyolojik çeşitliliğini yansıtması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu mağaraların bilimsel araştırmalar ve kontrollü turizm ile korunması gerekmektedir.

Türkiye'deki Platolar

Türkiye'nin doğusunda yer alan platolar, ülkenin eşsiz doğal güzelliklerinden biridir. Özellikle Hakkari bölgesinde bulunan Yüksekova Yaylası, 3500 metre rakımıyla insanı hayran bırakacak yükseklikte bir yayladır.

Yine Hakkari'de, Irak sınırında uzanan ve ortalama 3000-3500 metre yüksekliğe sahip Tek Tek Dağları, etkileyici platoları ve zirveleriyle ünlüdür. Kar gibi beyaz karstik kayalıklardan oluşan dağların zirvesine çıkmak adeta başka bir gezegene ayak basmak gibidir.

Güneydoğu Anadolu bölgesindeki diğer önemli platolar arasında Yukarı Murat-Van Platosu, Mardin Platosu, Malatya Platosu sayılabilir. Farklı yükseklik ve genişlikteki bu platolar, çeşitli bitki örtülerini ve yaban hayatını barındırır.

Kış mevsiminde bu platoların zirveleri karla kaplı bir hal alırken, ilkbahar ve yaz aylarında rengarenk çiçeklerle bezenir. Türkiye’nin eşsiz plato güzelliklerini keşfetmek için özellikle Nemrut Dağı, Cilo Dağları, İshak Paşa Sarayı gibi bölgelerde yürüyüş yapmak önerilir.

Türkiye'deki Kıyılar

Türkiye'nin uzun kıyı şeritleri, ülkenin doğal güzellikleri açısından benzersiz öneme sahiptir. Özellikle Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyıları eşsiz manzaralar sunmaktadır.

Akdeniz Kıyıları

Akdeniz kıyıları, özellikle Antalya bölgesinde yer alan koyları ve plajlarıyla ünlüdür. Bu bölgedeki turkuaz renkteki denizin yanı sıra, antik şehirler ve doğal güzellikler ziyaretçileri cezbetmektedir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgede yılın büyük bölümü güneşli ve sıcaktır.

Ege Kıyıları

Ege kıyıları ise mavi bayraklı koyları, tarihi Yunan şehirlerini ve adalarıyla öne çıkmaktadır. Özellikle Bodrum ve Çeşme yörelerindeki koylar dünyaca ünlüdür. Bu bölgenin dağları denize dik bir şekilde inmekte ve eşsiz koylar oluşturmaktadır. Ege kıyıları aynı zamanda Akdeniz ikliminin etkisi altındadır.

Karadeniz Kıyıları

Karadeniz kıyıları ise oldukça farklı özelliktedir. Bu bölgede Karadeniz iklimi görülmekte olup, kışları soğuk ve yağışlıdır. Yazları serin olan Karadeniz kıyılarında yayla turizmi yaygındır. Özellikle Doğu Karadeniz yöresindeki koylar ve yeşillikler görsel şölen sunmaktadır.

Türkiye'deki Milli Parklar

Türkiye'de 50'nin üzerinde milli park bulunmaktadır. Bu milli parkların en ünlüleri arasında Göreme, Kaçkar, Yedigöller sayılabilir.

Göreme Milli Parkı, Kapadokya bölgesinde yer alır ve "Peri Bacaları" olarak bilinen obruk ve kaya oluşumlarıyla ünlüdür. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndedir. Manastırlar, yeraltı şehirleri ve Nevşehir, Ürgüp gibi otantik kasabaları barındırır. Farklı zamanlarda farklı renkte görünen peribacaları benzersiz bir manzaraya sahiptir.

Kaçkar Dağları Milli Parkı, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize ili sınırlarında yer alır. Alp disiplini özellikleri taşıyan bir dağ silsilesi olan Kaçkarlar, zirvesi 3932 metreye ulaşan dik yamaçları ve buzul gölleriyle ünlüdür. Ardıç gibi seyrek rastlanan ağaçlar ve nadir bitkiler barındırır. Zorlu parkurları ve lezzetli yemekleriyle doğa tutkunlarının ilgisini çeker.

Yedigöller Milli Parkı, Muğla'nın Fethiye ilçesi sınırlarında yer alır. Azure mavisinden yemyeşile kadar değişen renkleriyle ünlü yedi göl ve onlarca şelaleden oluşur. Bucak Ormanları'nda yer alan milli park, zengin bitki örtüsü ve ender hayvan türlerine ev sahipliği yapar. Bol oksijenli mikrokliması ve eşsiz manzarasıyla doğaseverler için vazgeçilmez bir cennettir.

Türkiye Doğal Güzellik Önerileri

Türkiye, kuzeyinde Karadeniz dağları, güneyinde Toros dağları arasında bulunan zengin flora ve faunasıyla dünyanın ender ülkelerinden biridir. Farklı iklimlerin bir araya gelmesiyle oluşan eşsiz coğrafyası, binlerce çeşit bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Türkiye'nin bu muazzam doğal zenginliği korumak ve gelecek nesillere aktarmak son derece önemlidir. Maalesef son yıllarda plansız kentleşme, bilinçsiz turizm faaliyetleri ve çevre kirliliği bu zenginliği tehdit etmektedir. Tüm paydaşların ortak çabasıyla Türkiye'nin doğal dokusunu korumalı, biyoçeşitliliğini muhafaza etmeliyiz. Aksi takdirde geri dönülemez kayıplar yaşanabilir.

Sürdürülebilir turizm politikaları izlenmeli, milli parkların ve özel çevre koruma bölgelerinin sayısı artırılmalıdır. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılmalıdır. Böylelikle Türkiye'nin eşsiz doğal güzellikleri gelecek nesillere bırakılabilir. Unutmamalıyız ki bu muazzam mirası korumak hepimizin ortak sorumluluğudur.

  • Türkiye, eşsiz doğal güzellikleriyle ünlüdür ve bu güzellikler arasında Kapadokya'nın peribacaları, Pamukkale'nin traverten terasları, Ihlara Vadisi, Antalya'nın dünyaca ünlü plajları, Fethiye'deki Ölüdeniz, Rize'nin yemyeşil yaylaları ve Anadolu'nun kalbinde yer alan Tuz Gölü bulunmaktadır. Bu doğal harikalar, Türkiye'nin turistik cazibesinin önemli bir parçasıdır ve her yıl milyonlarca ziyaretçiyi cezbeder.

  • Türkiye'deki doğal güzellikleri ziyaret etmek için en iyi zaman, büyük ölçüde planladığınız aktivitelere ve ziyaret etmek istediğiniz bölgeye bağlıdır. Genel olarak, ilkbahar (Nisan-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Ekim) ayları, özellikle Kapadokya ve Ege Bölgesi gibi turistik yerler için idealdir çünkü bu dönemlerde hava daha serin ve doğa tam anlamıyla canlıdır. Yaz ayları, Akdeniz ve Ege sahillerinde deniz turizmi için tercih edilirken, kış ayları kayak merkezleri için en uygun zamandır.

  • Türkiye'nin doğal güzelliklerini keşfetmek için birçok farklı aktivite bulunmaktadır. Kapadokya'da sıcak hava balonu turuna çıkabilir, Pamukkale'nin sıcak su havuzlarında yüzebilir, Lycian Yolu'nda trekking yapabilir, Antalya ve Muğla bölgelerinde yamaç paraşütü deneyebilir veya Kackar Dağları'nda doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Ayrıca, Türkiye'nin zengin flora ve faunasını gözlemlemek için birçok milli park ve koruma alanı bulunmaktadır.

İlgili İçerikler

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

Ülkemizin hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en çok ilgi gören tatil merkezlerinden biri olan Marmaris, her yıl ortalama...

Doğanın bize armağan ettiği sayısız farklı güzellik var ve ülkemizin söz konusu güzellikler bakımından epey zengin olduğunu söylemek mümkün. Metrelerce...

Urhai, Orhay, Erech, Arach, Edesse, Kaliruha, Ruha… Süryaniler, Helenler, Araplar ve nihayetinde Türklerin hüküm sürdüğü toprakların her toplulukla birlikte aldığı...

Büyük şehirlerin kaotik temposundan ve bitmeyen telaşından bunalanların birçoğu, soluğu bir Ege ya da Akdeniz kasabasında alıp buranın sakin atmosferinde...

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı yirmi iki adadan biri olan Cunda Adası, diğer ismiyle Alibey Adası; en hareketli günlerinde bile ziyaretçilerine...

Şehrin gürültüsü, karmaşası ve telaşı bazen insanı gerçekten çok yoruyor. Öyle hızlı bir tempoda yaşıyoruz ki, bazen yorulduğumuzun bile farkına...

Ülkemizin tarihiyle ilgi çekici şehirlerinden biri Diyarbakır. Uzunlukta Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra gelen ama güzelliğiyle eşi benzeri olmayan...

Hepimiz onu daha ziyade gölü ve kedisiyle biliyoruz ama Van’ın daha birçok tarihi, doğal ve kültürel güzelliği var. Eh, dile...

Konya, Türkiye’de ve dünyada inanç turizminde en önemli destinasyonlardan biri ancak her şey bununla bitmiyor. Konya gezilecek yerler denilince aslında...

Bodrum, Türkiye'de özellikle yerli gezginler, seyahat severler için açık ara akla ilk gelen yerlerden birisi. "Halikarnas Balıkçısı" mahlası ile tanıdığımız...

Kentin boğucu atmosferinden uzaklaşmak, doğayla baş başa kalmak ve biraz kafa dinlemek için keyifli bir kamp tatiline çıkmaya ne dersiniz?...

Özellikle Marmara Bölgesi’nde yaşayanlar tarafından en çok tercih edilen turistik merkezlerden bir tanesi olan Sakarya, hem göz alıcı doğası hem...

Antalya ülkemizde tatil denince ilk akla gelen şehirlerimizden. Üstelik sadece ülkemizde de değil... Antalya'nın dünya çapında turizm sektöründe haklı bir...

Asırları geride bırakan tarihi birikimi, yemyeşil atmosferi, ortasından geçen muhteşem Yeşilırmak nehri ve tarihi güzellikleriyle Amasya, gezmeye ve keşfetmeye doyamayacağınız...

İnsandan çok daha iyi bir mimar olan doğa, milyonlarca yıldır ortaya birbirinden büyüleyici güzellikler çıkarıyor. Bize de bu doğal güzellikleri...

Popüler İçerikler
Deniz Kenarı Kamp Alanları: Denize Sıfır En İyi 33 Çadır ve Karavan Kamping Alanı Kamp Alanları
Deniz Kenarı Kamp Alanları: Denize Sıfır En İyi 33 Çadır ve Karavan Kamping Alanı

Kentin boğucu atmosferinden uzaklaşmak, doğayla baş başa kalmak ve biraz...

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: Şanlıurfa’da Gezilecek En İyi 26 Yer Gezilecek Yerler
Şanlıurfa Gezilecek Yerler: Şanlıurfa’da Gezilecek En İyi 26 Yer

Urhai, Orhay, Erech, Arach, Edesse, Kaliruha, Ruha… Süryaniler, Helenler, Araplar...