nerdeneredenerdenerede

İstanbul Anadolu Yakası İlçeleri: İstanbul Anadolu Yakasına Bağlı 14 İlçe

İstanbul Anadolu Yakası İlçeleri: İstanbul Anadolu Yakasına Bağlı 14 İlçe
Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin Asya kıtasında kalan toprakları Anadolu Yakası, Avrupa kıtasında kalan toprakları ise Avrupa Yakası olarak adlandırılıyor. Bu tabirlerin tam olarak ne zamandan beri kullanıldığı hâlen belirsiz. Ancak Anadolu Yakası yerine Anadolu tarafı ya da Asya Yakası da denilebiliyor.

Tarihi ve turistik açıdan, “esas İstanbul’un” Avrupa Yakası’yla sınırlı olduğu bir gerçek. Tarihi Yarımada başta olmak üzere onlarca farklı keşif durağına ve birbirinden değerli tarihi yapıya ev sahipliği yapan Avrupa Yakası, iş hayatının da asıl merkezi olarak görülüyor. Anadolu Yakası ise 1970’li yıllara dek hareketlilik açısından Avrupa Yakası’nın epey gerisinde kalmış. Ancak buna rağmen yıllar içinde yaşanan kentleşme hareketi, köyden kente göç eğilimi ve yapılaşma sonucunda; günümüzde kent nüfusunun yaklaşık üçte biri Anadolu Yakası sınırları içinde ikamet ediyor.

Anadolu Yakası’nda hem gezmek hem de yerleşmek için birbirinden cazip olan birçok farklı nokta var. Anadolu Yakası ilçeleri hakkında daha detaylı bilgi almak, hangi ilçenin nasıl yaşam koşullarına sahip olduğunu öğrenmek ve İstanbul’un Asya topraklarını daha yakından tanımak istiyorsanız; gelin, “Anadolu yakasında hangi ilçeler var?” sorusunu birlikte yanıtlayalım. Aşağıdaki listede her bir ilçenin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2021 yılında yapılmış nüfus sayımı verilerine de göz atabilirsiniz.

1. Kadıköy

Nüfus: 485 bin 233

Kadıköy

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda ve Kocaeli Yarımadası’nın üzerinde bulunan Kadıköy; sosyal yaşam, kültür sanat, genç nüfusun yoğunluğu ve gece hayatı gibi başlıklarda kentin en popüler ilçeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor....

Anadolu Yakası’nın hem genç nüfus yoğunluğu hem de sosyal ve kültürel hayat bakımından en canlı ilçesinin Kadıköy olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kocaeli Yarımadası’nda ve Fatih ilçesinin tam karşısında yer alan Kadıköy; Üsküdar, Ataşehir ve Maltepe ilçeleriyle çevreleniyor. Yüzölçümü yaklaşık 33 kilometrekare civarında ve Haydarpaşa’dan Bostancı’ya doğru uzanan yaklaşık 21 kilometre uzunluğunda bir kıyı şeridi var.

İstanbul’un en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Kadıköy’ün tarihçesi M.Ö. 1000’li yıllara kadar uzanıyor. Bu dönemde Kalkedon ismiyle anılan yerleşim yeri, hem Roma ve Bizans hem de Osmanlı dönemlerinde saray erkanı tarafından sayfiye ve mesire yeri olarak kullanılmış. 1930 yılında da Üsküdar’dan ayrılarak müstakil bir ilçe statüsü kazanmış.

İstanbul’da sinema, tiyatro, müzik, edebiyat, eğlence ve sosyal yaşamla dolu bir hayat sürmek istiyorsanız; ikamet ya da ziyaret edebileceğiniz en ideal ilçelerden biri Kadıköy. Hem çok sayıda alışveriş ve eğlence merkezine hem de birçok tiyatroya, sinemaya ve kültür sanat merkezine ev sahipliği yapan bu ilçede gece hayatı sabahın ilk ışıklarına kadar devam ediyor. Meşhur bir Barlar Sokağı da bulunan Kadıköy’ün Moda semti de hem cıvıl cıvıl hem de sakin bir atmosfere sahip.

Kadıköy’ü ziyaret ettiğinizde gezebileceğiniz çok sayıda durak seçeneği de var. Haydarpaşa Garı, Fenerbahçe Parkı, Bağdat Caddesi Müze Gazhane, İstanbul Oyuncak Müzesi ve Moda sahili; bunlardan yalnızca bazıları. Kadıköy’ün en gözde semtleri ve mahalleleri arasında ise Bahariye, Haydarpaşa, Moda, Yeldeğirmeni, Bostancı, Caddebostan, Caferağa, Fenerbahçe, Erenköy ve Suadiye yer alıyor.

2. Üsküdar

Nüfus: 525 bin 395

Üsküdar

Kocaeli Yarımadası’nın ucunda ve Anadolu Yakası’nda bulunan Üsküdar, Marmara Denizi ve Boğaz’ın kesiştiği ayrıcalıklı bir konuma sahip. İstanbul’un tarihçe bakımından en köklü ilçelerinden biri olarak görülüyor. Kadıköy, Beykoz ve Ümraniye’ye...

Kadıköy’ün hemen üzerinde ve Kocaeli Yarımadası’nın ucunda bulunan Üsküdar, kentin tarihçe açısından en köklü ilçelerinden biri. Marmara Denizi ile Boğaz’ı birleştiren ayrıcalıklı konumu, bu yerleşim yerinin tarih boyunca hep ilgi görmesini sağlamış. Kadıköy, Ümraniye ve Beykoz ilçelerine komşu olan Üsküdar, yaklaşık 36 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. Üsküdar’ın yerleşik nüfusu ve atmosferi, Kadıköy’e nazaran daha sakin ve muhafazakar. Bu sebeple eğlence ve gece hayatı açısından Kadıköy’den çok daha farklı. Ancak Üsküdar’da da mutlaka görülmesi gereken birçok yer bulunuyor.

Tarihi Yarımada’nın tam karşısında yer alan Üsküdar da M.Ö. 1000’li yıllardan beri yerleşim yeri olarak kullanılmış. Buradaki ilk yerleşim izleri Fenikelilere ait. 1960’lı yıllarda köylerden yoğun şekilde göç alan ilçenin tamamı iskan bölgesi olarak değerlendiriliyor. İlçe sınırlarında herhangi bir büyük sanayi ya da ticaret merkezi yer almıyor. Keza bu sebeple, yerleşik nüfusun da önemli bir bölümü memur, esnaf ve işçi kesiminden oluşuyor.

Üsküdar’ın ev sahipliği yaptığı en önemli turistik değerlerden biri, elbette Kız Kulesi. Bunun dışında Büyük Çamlıca Sefa Tepesi, Adile Sultan Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Uçurtma Müzesi ve Küçük Çamlıca Tepesi de turistik açıdan yoğun ilgi görüyor. Ayrıca, Üsküdar’ın en ünlü ve ilçeden en farklı görünen semtinin Kuzguncuk olduğunu da söyleyebiliriz. Ekmek Teknesi gibi birçok ünlü dizinin çekimlerine de sahne olan Kuzguncuk’un rengarenk tarihi yapıları, yemyeşil sokakları, sevimli kafeleri ve ünlü bostanı; semte bambaşka bir hava katıyor.

3. Ümraniye

Nüfus: 726 bin 758

Ümraniye

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan ilçelerinden biri olan Ümraniye, aynı zamanda kentin en hızlı yapılaşan ve kentleşen yerleşim yerleri arasında da başı çekiyor. Hem köy ve yöre geleneklerini koruyan hem de...

Üsküdar’ın doğusunda bulunan ve Üsküdar, Ataşehir, Maltepe, Sancaktepe, Çekmeköy ve Beykoz gibi birçok ilçeyle komşu olan Ümraniye; kentin en hızlı yapılaşan ilçelerinden biri. Aynı zamanda Anadolu Yakası’nın nüfus bakımından en büyük ikinci ilçesi olma unvanını da elinde tutuyor. 1987 yılında Üsküdar’dan ayrılarak ilçe olan Ümraniye, hem Balkan Savaşları’nın ardından hem de 1960’lı yıllarda çok yoğun göç dalgalarına maruz kalmış. Bu sebeple yerleşik nüfusu gerçek bir Türkiye mozaiğinden oluşuyor. Ümraniye’nin bir zamanlar yemyeşil bir atmosfere sahip olmasından ötürü “Ormaniye” adıyla anıldığı da biliniyor. Ancak günümüzde yeşil, yerini betona bırakmış durumda. İlçe nüfusu hâlen artış gösteriyor ve bu esnada köy ile yöre gelenekleri de çoğunlukla yaşatılıyor.

4. Ataşehir

Nüfus: 427 bin 217

Ataşehir

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer alan ilçelerinden biri olan Ataşehir, 2008 yılından beri ilçe statüsüne sahip. Komşu ilçeleri arasında Maltepe, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe yer alıyor. 25,84 kilometrekarelik yüzölçümüne...

Maltepe, Kadıköy, Ümraniye, Üsküdar, Çekmeköy ve Sancaktepe’ye komşu olan Ataşehir, 2008 yılında ilçe statüsü kazanmış olması sebebiyle Anadolu Yakası’ndaki en yeni ilçelerden biri. Yüzölçümü 25,84 kilometrekare. 1990’lı yıllardan beri TOKİ’nin gerçekleştirdiği toplu konut ve iş merkezi yapılaşmasına sahne olan Ataşehir’i Ümraniye’nin biraz daha modern kentleşme sergileyen bir benzeri olarak tanımlamak mümkün. Çünkü Ataşehir’in nüfusu da yıllar içinde katbekat artıyor, ancak burada ağırlıklı olarak lüks ve güvenlikli siteler bulunuyor.

Özellikle son yıllarda çalışan nüfusun önemli bir bölümü Ataşehir’e yerleştiği için, ilçeyi genel anlamda dev bir iş merkezi olarak tanımlamak yanlış olmaz. Bu sayede, ilçede AVM, sinema salonu, kafeterya, restoran, spor alanları ve benzeri birçok sosyal aktivite alanı da yer alıyor. Ataşehir’in ulaşım sorunu yıllar içinde hafiflemiş olsa da, ilçe sakinleri hâlen metro ağının buraya kadar uzanmasını bekliyor. Çünkü özellikle ilçenin batı tarafında toplu taşıma açısından sıkıntılar yaşanabiliyor. Ataşehir’in en civcivli noktaları arasında, ilçenin en büyük ve kalabalık mahallelerinden biri olan Küçükbakkalköy ile Yeditepe Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan Kayışdağı ilk sıraları paylaşıyor.

5. Maltepe

Nüfus: 525 bin 566

Maltepe

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan ilçeleri arasında yer alan Maltepe; Kadıköy, Kartal, Sancaktepe ve Ataşehir ilçeleriyle çevreleniyor. Kentin en büyük onuncu ilçesi olma unvanına da sahip...

Kadıköy ve Ataşehir’in güneyinde yer alan Maltepe; bu iki ilçe dışında Sancaktepe, Kartal ve Marmara Denizi’ne komşu. Yüzölçümü 50 kilometrekare civarında. İstanbul’un en eski belediyelerinden biri olan Maltepe Belediyesi, ilçe statüsüne 1992 yılında Kartal’dan ayrılarak kavuşmuş. Ancak Asya ve Avrupa arasında bağlantı kuran önemli noktalardan biri olması sebebiyle, 1970’li yıllardan beri nüfus artış grafiği sürekli yukarı doğru ilerliyor. Keza hâlen Anadolu Yakası’nın nüfus bakımından üçüncü büyük ilçesi olma unvanına da sahip.

Maltepe, aslında Anadolu Yakası’ndaki merkez ilçeler arasında modernlik ve genç nüfus yoğunluğu bakımından Kadıköy’den sonra geliyor. Hem E-5’in güzergahında bulunduğu hem de Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın olduğu için, ikamet sebebiyle de sıklıkla tercih ediliyor. İlçe Adalar’a da çok yakın olduğundan, Maltepe sahilden vapurla Heybeliada’ya ve Büyükada’ya geçmek de mümkün. İlçe sınırları içinde Maltepe Üniversitesi'nin yanı sıra, Marmara Üniversitesi’nin ve Yeditepe Üniversitesi’nin bazı kampüsleri de yer alıyor.

6. Beykoz

Nüfus: 248 bin 595

Beykoz

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan ilçelerinden biri olan Beykoz, Küçüksu Deresi ve Anadolu Kavağı arasında kalan bir konuma sahip. Hem denize kıyısı olması hem de birbirinden güzel doğal alanlara ev sahipliği...

Küçüksu Deresi ve Anadolu Kavağı arasında bir noktada bulunan Beykoz, Anadolu Yakası’nın en kuzeybatısında kalan ilçelerinden biri. Hem upuzun bir sahil şeridi hem de birbirinden keyifli yeşil alanları bulunduğu için, şehrin kalabalığından bir nebze uzaklaşıp huzurlu vakit geçirmek isteyenler tarafından çok sık ziyaret ediliyor. Burada yazlık konutu olan İstanbul sakinlerinin sayısı da hiç az değil. Ancak genellikle Beykoz’a günübirlik ya da birkaç günlük ziyaretler düzenlemek daha popüler.

1930 yılında Üsküdar’dan ayrılarak bağımsız bir ilçe olan Beykoz, M.Ö. 700’lü yıllardan beri tarihçesini takip edebildiğimiz bir ilçe. Osmanlı dönemi boyunca bereketli yeşil toprakları sayesinde genellikle av yeri olarak değerlendirilmiş. Özellikle Çubuklu ve Akbaba Köyü’nde av partileri düzenlenirmiş. Günümüzde Beykoz’da bulunan tarihi köşklerin birçoğunu da bu partilere borçluyuz. Bunlar arasında Beykoz Kasrı ve Çubuklu Hıdiv Kasrı başı çekiyor. Beykoz sınırlarındaki diğer turistik yapılar arasında ise Anadolu Hisarı ve Anadolu Kavağı Kalesi yer alıyor.

7. Kartal

Nüfus: 480 bin 738

Kartal

Kocaeli yarımadasının güneybatı tarafında ve İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan Kartal; Maltepe, Pendik, Sultanbeyli ve Sancaktepe ilçeleriyle çevrelenen bir yerleşim yeri. Güneyinde, yaklaşık 8,5 kilometre uzunluğunda olmak üzere, Marmara Denizi’ne kıyısı...

Yaklaşık 8,5 kilometre uzunluğunda bir kıyı şeridi bulunan Kartal; Marmara Denizi’nin yanı sıra, Maltepe, Pendik, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçeleriyle komşu. Kentin en yüksek tepesi olan Aydos Dağı’na da kısmen ev sahipliği yapıyor. Tarihçesi 6. yüzyıla kadar uzanan bu yerleşim yeri, aslında Bizans İmparatorluğu tarafından Kartalimen ismiyle kurulmuş küçük bir balıkçı köyünden bugünlere kadar gelmiş. Kentsel gelişimi ise 1857 yılında bu bölgeye inşa edilen vapur iskelesi sayesinde başlamış.

1873 yılında Haydarpaşa-Pendik banliyö hattının faaliyete geçmesi sonucunda daha da hareketlenen Kartal, 1950’li yıllarda sanayi bölgesi ilan edilmesi sonucunda nüfusunda bir patlama yaşamış. Hâlen de kentin en önemli ticaret ve sanayi bölgelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Verimli toprakları ve yeraltı suları da bu unvanı korumasında büyük rol oynuyor.

8. Pendik

Nüfus: 741 bin 895

Pendik

Bilinen en eski ismi Pantikapion ya da Pantikapeun olan Pendik, Marmara Denizi’nin kuzeydoğusunda ve İstanbul’un Anadolu Yakası sınırları içinde bulunuyor. Tuzla, Kocaeli, Sultanbeyli ve Kartal ilçeleriyle çevrelenen bu yerleşim yerinin...

Nüfusundan da anlaşılabileceği üzere Anadolu Yakası’nın en kalabalık ilçesi olan Pendik; Tuzla, Sultanbeyli, Kartal ve Kocaeli’ye komşu. Marmara Denizi de ilçenin güneyinde kalıyor. Pendik’in yüzölçümü de oldukça büyük, yaklaşık 189 kilometrekare civarında. Ancak nüfusu sebebiyle genellikle hep kalabalık bir atmosfere sahip. Ayrıca, kentin en önemli su kaynaklarından biri olan Ömerli Barajı’na da ev sahipliği yapıyor.

Doğal liman olma özelliği taşıyan bir koyun üzerine kurulmuş olan Pendik’te yerleşimin tarihi yaklaşık üç dört bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Osmanlı döneminde önce Gebze’ye, ardından da Üsküdar’a bağlanan bu yerleşim yeri, ilçe statüsünü ancak 1987 yılında kazanmış. 1992 yılında da Tuzla Pendik’ten ayrılarak bu statüye kavuşmuş.

Pendik epey kalabalık ve merkez ilçelere uzak bir yerleşim yeri. Ancak sosyal anlamda da hareketli bir atmosfer sürdürüyor. Pendik Marina, spor alanları, çocuk parkaları ve alışveriş merkezlerine ev sahipliği yapan Pendik sahili, ilçenin sosyal açıdan en çok rağbet gören noktası. Pendik Höyüğü ve Gözdağı Sosyal Tesisi de turistik açıdan popüler.

9. Çekmeköy

Nüfus: 288 bin 585

Çekmeköy

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan on dört ilçesinden biri olan Çekmeköy; Beykoz, Şile, Sancaktepe ve Ümraniye ilçeleriyle komşu. Ayrıca, güneydoğu tarafında Ömerli Barajı da bulunuyor. 2009 yılında Ümraniye’den ayrılarak ilçe statüsü...

Şile, Beykoz, Sancaktepe ve Ümraniye’yle komşu olan Çekmeköy, 2009 yılından beri ilçe statüsüne sahip. Bu tarihten önce Ümraniye’ye bağlıydı. Keçiağılı Tepesi’nin güney yamaçlarına kurulmuş olan bu yerleşim yeri, hem yeşil alanları hem de verimli su kaynakları sayesinde özellikle son yıllarda giderek daha çok rağbet görüyor. Yine bu sebeple, Osmanlı dönemi boyunca genellikle ormanlara ve çiftliklere ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Çekmeköy uzun yıllardan beri sanayi faaliyetlerine sahne olan bir ilçe. Bu sebeple hâlen yoğun göç almaya devam ediyor. Ancak tüm bu gelişmelere ve kentleşme sürecine rağmen, ilçenin bazı bölgelerinde hala köy hayatının sürdürüldüğünü de vurgulamak gerek. Bu bölgelerde yaşayan nüfus geçimini bağcılık, hayvancılık ve bahçe işleri üzerinden sağlıyor. Kısacası, Çekmeköy İstanbul’un kalabalık ve kaotik atmosferinden biraz da olsa soyutlanmış bir yerleşim yeri. Özellikle çam ormanları oldukça görkemli, ancak tümüyle modernleşmiş bir yer olduğunu söylemek de henüz mümkün değil.

10. Sancaktepe

Nüfus: 474 bin 668

Sancaktepe

2008 yılında Sarıgazi, Samandıra ve Yenidoğan beldelerinin birleştirilmesi sonucunda ilçe statüsü kazanan Sancaktepe, İstanbul’un Anadolu Yakası’nın sınırları içinde yer alıyor. Toplamda 19 mahalleye ev sahipliği yapan yerleşim yerinin yüzölçümü 62,41...

Bizans ve Osmanlı dönemlerinde yazlık saraylarıyla ve mesire alanlarıyla ünlü olan bir bölgeyi kapsayan Sancaktepe, 2008 yılında Yenidoğan, Samandıra ve Sarıgazi beldelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir ilçe. Öte yandan, bu bölge 1970’li yıllardan beri göç dalgasına maruz kalıyor. Bildiğiniz gibi, 1970’lerde başlayan köyden kente göç hareketinden en çok etkilenen iki şehir, İstanbul ve Kocaeli olmuştu. Sancaktepe de bu iki şehrin tam ortasında bulunduğu için, bu dalgadan hâlen nasibini alıyor.

Sancaktepe’nin mesire alanları sebebiyle rağbet gördüğü dönemlerden günümüze, ne yazık ki çok fazla tarihi eser ya da yapı ulaşamamış. Kent sınırları içindeki en eski yapı, Bizans döneminde inşa edilmiş ve şimdilik yalnızca kalıntılardan ibaret olan Damatris Yazlık Sarayı, Bunun dışında bdurrahman Gazi Türbesi, Arap Hekim Camii, Sarı Kadı Mehmet Efendi Türbesi ile bazı tarihi çeşmeler de turizm potansiyeli taşıyor.

11. Sultanbeyli

Nüfusu: 349 bin 485

Sultanbeyli

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan ilçelerinden biri olan Sultanbeyli; Kartal, Sancaktepe ve Pendik ilçeleriyle çevreleniyor. 1992 yılından beri ilçe statüsüne sahip olan bu yerleşim yerinin yüzölçümü yaklaşık 29,1 kilometrekare civarında. Sultanbeyli,...

Kartal, Sancaktepe ve Pendik’e komşu olan Sultanbeyli, 1992 yılından beri ilçe statüsüne sahip. Aydos ve Teferrüç dağları arasına kurulmuş durumda. TEM otoyolu da ilçenin tam ortasından geçiyor. Anadolu Yakası’nın en hızlı yapılaşan ve göç alan ilçeleri arasında Sultanbeyli’yi de saymak mümkün. 1945’te mübadele sonucunda Bulgaristan’dan gelen göçmenlerin yerleştiği bu bölge, 1985 sonrasında da köylerden epey göç almış. Bu nedenle, yüzölçümü 35 kilometrekare civarında olmasına rağmen, nüfusu 350 bine yaklaşmış durumda.

Sultanbeyli’nin çevresi dağlarla ve ormanlarla çevrili olduğu için, havası İstanbul’un birçok ilçesine kıyasla biraz daha temiz. Ömerli Barajı’na yakın bir konumda bulunması da atmosferini değiştiriyor elbette. Ancak hem kaçak hem de çarpık yapılaşma problemlerine hâlen kesin bir çözüm bulunabilmiş değil. İlçe sınırlarında turistik ve sosyal açıdan en çok rağbet gören nokta ise Aydos Sosyal Tesisi.

12. Tuzla

Nüfusu: 284 bin 443

Tuzla

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda ve aynı zamanda en güneyinde bulunan ilçesi Tuzla, Pendik ve Kocaeli ile çevreleniyor. İlçenin güneyinde ise Marmara Denizi bulunuyor ve yaklaşık 13 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine...

Pendik ile Kocaeli arasında bulunan Tuzla, aynı zamanda Anadolu Yakası’nın en güneyindeki ilçesi. Marmara Denizi’ne kıyısı olması ve merkeze olan uzaklığı sebebiyle genellikle günübirlik turlar ya da hafta sonu ziyaretleri için tercih ediliyor. Yaz aylarında nüfusu çok daha fazla artıyor. Zaten Anadolu Yakası’nın yazlık konut yerleşimi ve yaz turizmi açısından en çok rağbet gören iki ilçesi, Tuzla ve Şile. Tuzla Marmara Denizi’ne, Şile ise Karadeniz’e komşu.

Kadıköy ve Bostancı’dan direkt otobüs seferleriyle ulaşım sağlanabilen Tuzla’da yıllar içinde bir sanayi merkezine dönüştü. İlçe sınırlarında önemli tersaneler ve denizcilik okulları bulunuyor. Tuzla Şelale Eğitim Parkı da burada. Tuzla’nın Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın bir konumda bulunması da bir avantaj elbette.

13. Şile

Nüfusu: 41 bin 627

Şile

Anadolu Yakası’nın en uç noktasını oluşturan ve Cumhuriyet’in ilk beldelerinden biri olan Şile, İstanbul sınırları içinde yer alsa da aslında genellikle kent sakinlerinin keyifli doğa ve deniz kaçamakları yapmak için...

Geldik, Anadolu Yakası’nın esas en uç noktası olan Şile’ye. Şile aslında Cumhuriyet’in ilk beldelerinden biri olma unvanına sahip, ancak az önce de belirttiğimiz gibi genellikle yaz aylarında rağbet görüyor. İl merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta olduğu için, özellikle Avrupa Yakası’nda çalışan kişilerin bu bölgede ikamet etmesi çok düşük ihtimal. Şile’den Kocaeli’nin merkezine ulaşmak için ise yaklaşık 125 kilometrenin kat edilmesi gerekiyor.

Yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda dev bir sahil şeridi bulunan Şile’de denize girilebilecek çok sayıda plaj ve koy var. Özellikle Ağva, bu konuda kentin en gözde merkezlerinden birine dönüşmüş durumda. Ayazma Plajı, Akçakese Plajı, Ağva Plajı ve Kabakoz Plajı’nı ilçenin en ünlü plajları arasında saymak mümkün. İstanbul’a yakın denize girilecek yerler listesindeki durakların birçoğu bu bölgede bulunuyor.

14. Adalar

Nüfusu: 16 bin 372

Adalar (İstanbul)

İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan ilçelerinden biri olan Adalar; Marmara Denizi’nin kuzeydoğusunda bulunan dokuz farklı adayı kapsıyor. Ancak bunların yalnızca beşinde; Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada ve Sedef Adası’nda yerleşim var....

Sıra geldi, İstanbul’un en sevimli ilçelerinden biri olan Adalar’a! Prens Adaları ismiyle de anılan bu adalar grubu aslında büyüklü küçüklü dokuz farklı adayı kapsıyor. Ancak bunlar içinde yalnızca beşinde; Heybeliada, Kınalıada, Burgazada, Büyükada ve Sedef Adası’nda yerleşim var. Kartal ve Maltepe ilçelerinin tam karşısında yer alan Adalar, Anadolu Yakası’nın turistik açıdan en popüler yerlerinden biri. Çünkü yerleşik nüfusu oldukça düşük ve her bir adada birbirinden etkileyici doğal güzellikler yer alıyor.

Beşiktaş, Kabataş, Kadıköy, Eminönü ve Bostancı vapur iskelelerinden bir vapur seferiyle ulaşım sağlanabilen Adalar’ın nüfusu, yaz sezonunda kış aylarının yaklaşık on katına çıkıyor. Sakin, huzurlu, yemyeşil ve kendine has bir atmosferi bulunan bu adalarda, tahmin edebileceğiniz üzere trafik de yok. Ulaşım bisikletler, motosikletler ve elektrikli otobüsler aracılığıyla sağlanıyor. Bu sebeple hem yerli ve yabancı turistler hem de kalabalıktan ve gürültüden bunalan İstanbul sakinleri, soluğu dillediği zaman Adalar’da alabiliyor. Tarihçesi de eski çağlara kadar uzanan Adalar, İstanbul’un alışık olduğumuz atmosferinden çok farklı ve kesinlikle görülmesi gereken bir silüete sahip.

Sıra İçerik Kullanıcı Puanı
1 Kadıköy 9,0
2 Üsküdar 9,5
3 Ümraniye 7,5
4 Ataşehir 6,8
5 Maltepe 8,0
6 Beykoz 9,5
7 Kartal 8,0
8 Pendik 8,5
9 Çekmeköy 8,0
10 Sancaktepe 6,5
Ege Ertan Yazar
05.12.2022
Yorumlar
Nerdenerede
NerdeneredeYönetici
02.03.2024 - 02:02
İstanbul'un Anadolu Yakası, turistik açıdan birçok zenginliği barındırmakta ve şehrin Avrupa Yakası kadar olmasa da pek çok cazibe merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu Yakası, tarihi yapıları, doğal güzellikleri, sahil şeridi ve modern cazibe merkezleri ile dikkat çekmektedir. İşte Anadolu Yakası'ndaki bazı önemli turistik ilçeler ve bu ilçelerde bulunan turistik noktalar:

Kadıköy
Moda: Sahil şeridi, kafeleri ve tarihi Moda İskelesi ile popüler bir bölge olarak öne çıkmaktadır.
Bağdat Caddesi: Alışveriş, yeme içme ve eğlence için ideal bir yer olarak kabul edilmektedir.
Kadıköy Çarşısı: Geleneksel pazar alışverişi ve sokak lezzetleri için mükemmel bir seçenek sunmaktadır.

Üsküdar
Kız Kulesi: İstanbul'un simgelerinden biri olup ve tarihi bir hikayeye sahip bu yapı, şehrin en romantik yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Çamlıca Tepesi: İstanbul'un panoramik manzarasına sahip olan harika bir nokta olarak bilinir. Yeni yapılan Çamlıca Camii de görülmeye değer bir yerdir.
Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi: Çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Beykoz
Anadolu Hisarı: Osmanlı döneminden kalma bir kale ve çevresindeki yeşil alanlar, Beykoz'un tarihi dokusunu yansıtmaktadır.
Polonezköy: Doğa yürüyüşleri ve organik lezzetler için ideal bir kırsal kaçış noktası olarak tercih edilmektedir.
Kanlıca Yoğurdu: Bölgenin meşhur lezzetlerinden biri olarak tanınmaktadır.

Maltepe
Maltepe Sahili: Uzun yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ve piknik alanları ile dikkat çekmektedir.
Adalar Manzarası: Maltepe'den, Adalar'a eşsiz bir manzara sunmaktadır.

Pendik
Pendik Sahil: Yürüyüş yapmak ve bisiklet sürmek için uygun bir yer olarak kabul edilmektedir.
Marintürk İstanbul City Port: Yat limanı ve çevresindeki kafeler, restoranlar turistler için cazip noktalar olarak dikkat çekmektedir.

Adalar
Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada: Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve huzurlu atmosferi ile özellikle yaz aylarında popüler olmaktadır. Fayton turları, bisiklet kiralama ve yürüyüş parkurları ile gezinize renk katacak imkanlar sunar.

Anadolu Yakası, İstanbul'un daha sakin ve doğal güzelliklere daha yakın olan yüzü olarak dikkat çekmekte. Tarih, doğa ve kültürün iç içe geçtiği bu bölge, ziyaretçilere farklı deneyimler sunmaktadır.
Bifikir
BifikirYönetici
16.07.2023 - 10:09
İstanbul'un Anadolu yakası, Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'un coğrafi olarak Asya kıtasında yer alan tarafıdır. Anadolu yakası, Boğaziçi Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü) gibi önemli köprülerle Avrupa yakasına bağlanır.

Anadolu yakası, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir bölgedir ve İstanbul'un eski yerleşim merkezlerinden biri olan Üsküdar, tarihi yapıları, camileri ve sahil boyunca uzanan yürüyüş yolu ile önemli bir noktadır. Üsküdar, tarihi Mihrimah Sultan Camii ve Çinili Camii gibi önemli camileriyle tanınır ve aynı zamanda Kız Kulesi de Üsküdar'ın sembolüdür.

Anadolu yakasının en önemli semtlerinden biri olan Kadıköy, genç ve dinamik bir nüfusa sahip olup birçok kafe, restoran, bar ve alışveriş merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Caddebostan Sahili ve Moda Sahili gibi güzel sahil bölgelerine sahiptir ve ayrıca, Kadıköy'de bulunan Haydarpaşa Tren İstasyonu, İstanbul'un tarihi ve simgesel bir yapıdır.

Bağdat Caddesi, Anadolu yakasının en ünlü alışveriş caddelerinden birisidir. Lüks mağazalar, butikler, restoranlar ve kafelerle doludur. Caddebostan, Suadiye ve Bostancı gibi semtler, Anadolu yakasının güzel ve keyifli yaşam alanlarıdır.

Anadolu yakasında ayrıca Fenerbahçe'nin stadı bulunmaktadır ve Ümraniyespor da Anadolu yakasında yer almaktadır.

İstanbul'un Anadolu yakası, ulaşım ağı, alışveriş merkezleri, eğlence mekanları, tarihi ve kültürel alanlarıyla canlı ve hareketli bir bölge olmanın yanısıra çeşitli üniversitelere, hastanelere ve iş merkezlerine de ev sahipliği yapmaktadır.
İlgili İçerikler

Yahya Kemal’in “Sade bir semtini sevmek bile ömre değer.” dediği, Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği, Cahit Sıtkı’nın “gökyüzü mahallesi”, Sezai...

İstanbul’un en iyi kahvaltı mekanlarını keşfe çıktığımız serimizde, bir sonraki adresimiz, Üsküdar! Beylerbeyi, Kuzguncuk ve Çengelköy gibi birbirinden özel semtlere...

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Tıpkı meyhanelerin olduğu gibi, ocakbaşı mekanlarının da kendine has bir atmosferi ve adabı var. Tam kıvamında pişirilmiş terbiyeli etler, birbirinden...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Dünyanın turizm açısından en popüler şehirlerinden birisi olan İstanbul için, aylarca gezseniz bile bitiremeyeceğiniz kadar kalabalık bir keşif listesi oluşturmanız...

Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran İstanbul Boğazı, gerçekten de çok görkemli ve eşsiz bir manzara oluşturuyor. Bu sebeple, Boğaz’ın...

Dünyanın en büyülü ve etkileyici kentlerinden biri olarak kabul edilen İstanbul, güzelliğini katbekat artıran tarihi dokusu ve silüetiyle mutlaka görülmesi...

Ocakbaşı kültürüne onlarca yıldır sahip çıkan ve bu kültürü birbirinden ünlü mekanlarla sürdüren İstanbul’da dört dörtlük bir ocakbaşı mekanı mı...

Her sene olduğu gibi bu sene de hevesle beklenen yarı yıl tatili geldi çattı. Her ne kadar Covid-19 pandemisi hâlâ...

İstanbul şarkılara, şiirlere ve romanlara konu olmuş, nice imparatorluklar devirmiş kadim bir şehir. Tarih bu şehri beslemiş, büyütmüş ve her...

Tüm kötülükleri geride bırakıp yeni umutlar ile başlayacağımız 2022 yılına yalnızca sayılı günler kaldı ve dünyanın her yerinde yeni yıl...

Tatil yapmak istediğimizde ülkemizin her bir köşesinin ayrı bir cennet olduğunu görebiliyoruz. Doğudan batıya her bir bölgede mükemmel bir tabiat...

Büyük şehirlerde yaşamanın çok sayıda avantajı olduğu gibi, hayatımızı etkilediğinin bazen farkında bile olmadığımız dezavantajları da var. Özellikle söz konusu...

Uzak Doğu mutfağının en gözde lezzetleri, artık coğrafi sınırları aşarak dünyanın birçok farklı noktasına yayılmış durumda. Söz konusu lezzetlere çok...

Boğaz’ın en renkli ve cıvıl cıvıl semtlerinden biri olan Arnavutköy’de nefis bir kahvaltı keyfi çekmeye hazır mısınız? Belki sizin de...

Tarihi dokunun her zaman ve her yerde hissedildiği bir kent olan İstanbul her dönemde hem içinde yaşayanları hem de ziyaretçilerini...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

İtalyan mutfağı, gerek bizim yemek kültürümüze olan benzerlikleri gerekse nefis lezzetleri sebebiyle ülkemizde son derece popüler. İtalyan mutfağı dendiğinde akla...

Dört dörtlük bir balık ziyafeti çekmek isteyenler için, İstanbul adeta bir cennet. Kentin birçok farklı ilçesinde ve semtinde, rüştünü çoktan...

Bir sonraki tatilinizde klasik otel konseptinin dışına çıkmak ve unutulmaz bir doğa kaçamağı yapmak mı istiyorsunuz? O halde sizi doğruca,...

İtalyan mutfağının en gözde lezzetlerinden biri olan pizza, aynı zamanda dünyanın en sevilen yemekleri arasında açık ara ilk sıralarda. Dünyanın...

İstanbul, günlerce gezsek bile tamamını keşfedemeyeceğimiz, içinde nice medeniyetlerin izlerini ve gizli kalmış hazinelerini barındıran kadim bir şehir. Tarih boyunca...

Napolyon ne demiş? “Dünya tek bir devletten ibaret olsaydı, başkenti şüphesiz İstanbul olurdu.”Kaç farklı açıdan, kaç sefer izlerseniz izleyin...

Altyapı, mimari, gökdelenler ya da ulaşım alternatifleri gibi şehirleri oluşturan parçalar düşünüldüğünde geçirilen dönüşüm gerçekten takdire şayan. Dünya üzerindeki insan...

Dünyanın birçok farklı noktasında, taşıdığı mimari üslupla ve büyüleyici görünümüyle herkesi kendine hayran bırakan sayısız farklı yapı var. Ancak bunların...

İstanbul’un hareketli ve rengarenk atmosferinin kent sakinlerine sağladığı birçok avantaj var. Ancak  kentin tempolu koşuşturmacası, kalabalığı ve telaşı da bazen...

İstanbul’da yaşamanın avantajları olduğu kadar, dezavantajları da var. Şehrin kalabalığı, gürültüsü ve keşmekeşi bazen gerçekten çok bunaltıcı noktalara gelebiliyor. Hele...

İstanbul’un en iyi pizza restoranları rehberimizde bu kez de Avrupa yakası sınırları içinde kalan önerilerimizle karşınızdayız. İtalyan mutfağının en gözde...

İyi bir İtalyan restoranından tıka basa doymadan ve nefis bir ziyafet çekmeden ayrılmak neredeyse olanaksız. Taptaze ve el yapımı makarnalar,...

İstanbul’un neredeyse her semtinin kendine has bir atmosferi ve yemek kültürü var.  Söz  konusu  Beşiktaş  olduğunda  da kahvaltıcıların ön plana...

14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşıyor! Bu günü kutlamadan geçmeyen çiftlerin sayısı da bir hayli çok, onu özel bir gün olarak...

İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı tarihi bir semt olan Ortaköy, kentin turistik açıdan en çok ilgi gören duraklarından biri. Kentin her...

Alkolsüz balık restoranları seçeneklerinin sayısının özellikle son yıllarda artışa geçtiğini söylemek mümkün. Özellikle konu İstanbul gibi büyük bir kent olduğunda,...

İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, kentin silüetinin en önemli parçalarından biri. İstanbul sakinleri belki her gün işe ya da...

Benzer İçerikler

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Şehrin kaosu ve gürültüsünden kaçmak… yok yok, sizi klişelerle muhatap etmek değil niyetim. Yeşil alan görme isteğinizin şehrin gürültüsünden sıkılmanızla...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Büyük şehirlerin kaotik temposundan ve bitmeyen telaşından bunalanların birçoğu, soluğu bir Ege ya da Akdeniz kasabasında alıp buranın sakin atmosferinde...

Daha Haziran ayının başından belli olduğu üzere yine çok sıcak bir yaz bizleri bekliyor. Bunaltıcı sıcaklar özellikle bolca bina ile...