nerdeneredenerdenerede
İç Anadolu Bölgesi Müzeleri ve Tarihi Yerleri

İç Anadolu Bölgesi Müzeleri ve Tarihi Yerleri

İç Anadolu Bölgesi Müzeleri ve Tarihi Yerleri

Gavur Kalesi

Ankara il merkezinin yaklaşık altmış kilometre güneydoğusunda kalan Gavur Kalesi, Haymana ilçesi sınırlarında yer alıyor....

Cenabi Ahmet Paşa Cami

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Ulucanlar semtinde, semtle aynı ismi taşıyan caddenin üzerinde içinde bulunan Cenabi...

Atatürk Müze Köşkü

Atatürk 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya geldiğinde, ilk etapta Ziraat Mektebi’ni, ilerleyen süreçte de İstasyon...

Uçhisar Kalesi

Nevşehir’e yalnızca 5 km uzaklıkta bulunan Uçhisar, devasa peribacalarından oluşan doğal bir kale. Uçhisar Kalesi’ni...

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi

Dünyanın birçok farklı şehrinde bulunan Madam Tussauds Müzesi’nin ülkemizdeki ilk örneği olma unvanına sahip olan...

ESOGÜ Zooloji Müzesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin Odunpazarı ilçesi sınırlarında bulunan Meşelik Yerleşkesi’nin F4 Blok’unda yer alan ESOGÜ Zooloji...

Kent Belleği Müzesi

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Şarkiye Mahallesi sınırları içinde 18 Ekim 2012 tarihinde ziyaretçilerine kapılarını açan Kent...

Cumhuriyet Tarihi Müzesi

I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en etkileyici örneklerinden biri olan ve Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alan...

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Dede Mahallesi’nin sınırları içinde bulunan ve Odunpazarı’nın sembolikleşmiş tarihi evlerinden birinin içinde...

Canlı Tarih Sahnesi

Eskişehir’in birbirinden ilgi çekici ve kapsamlı çok sayıda müzesi var. Söz konusu müzeler hem kent...

Kurtuluş Müzesi

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alan ve Kurtuluş Savaşı’na adanmış olan Kurtuluş Müzesi, 29 Ekim 2016...

ETİ Arkeoloji Müzesi

Ülkemizde özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze olma unvanına sahip olan ETİ Arkeoloji Müzesi,...

Alaeddin Camii

Eskişehir’in en köklü ve eski camilerinden biri, hiç şüphesiz ki Odunpazarı ilçesi sınırları içinde yer...

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

2007 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubu iş birliğiyle kurulan Çağdaş...

Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi, Konya’nın merkez ilçelerinden biri olan Meram sınırları içinde yer alır.Konya Arkeoloji...

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara’nın ilk sanayi müzesi olma unvanına sahip olan Ankara (Çengelhan) Rahmi M. Koç Müzesi, Altındağ...

Daha Fazla Göster

İç Anadolu Bölgesi Müzeleri ve Tarihi Yerler

İç Anadolu, Türkiye'nin merkezinde yer alan bir coğrafi bölgedir. Doğuda Doğu Anadolu Bölgesi, batıda Ege Bölgesi, kuzeyde Karadeniz Bölgesi, güneyde Akdeniz Bölgesi ile çevrilidir. Yüzölçümü yaklaşık 151.000 km2'dir.

İç Anadolu, yüksek bir plato özelliği gösterir. Ortalama yükseklik 1000-1200 metredir. Engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Bölgede volkanik dağlar ve volkanik ovalar bulunur.

İç Anadolu'nun iklimi, karasal iklim etkisi altındadır. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Yıllık yağış miktarı düşüktür. Bitki örtüsü bozkırdır, ağaç ve orman alanları sınırlıdır.

Bölgenin başlıca akarsuları Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehirleridir. Göller bakımından zengindir, en büyük gölü Tuz Gölü'dür.

İç Anadolu'da En Önemli ve Müzeler ve Tarihi Yerler

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi Ülkemizin ilk oyuncak müzesi olma unvanına sahip olan Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi, 23 Nisan 1990 gibi anlamlı bir tarihte ve Prof.

Odunpazarı Modern Müze Avrupa Müze Forumu tarafından verilen 2021 Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri’nde “Özel Takdir Ödülü” almaya hak kazanan Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesindeki tarihi Odunpazarı evlerinin arasında yer alıyor.

Eğitim Karikatürleri Müzesi Ülkemizde bir ilk olma özelliğini taşıyan Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yan kuruluşu olan Eğitim Karikatürleri Müzesi, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin merkezinde yer alıyor.

Sivrihisar Ulu Camii Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi sınırları içinde yer alan tarihi bir yapı olan Sivrihisar Ulu Camii, 2016 yılından beri UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kayıtlı.

İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924 yılında kurulan Türkiye İş Bankası’nın uzun yıllar boyunca genel müdürlük binası olarak kullanılan tarihi binası, 2 Mayıs 2019 tarihinden beri müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Hacı Bayram Veli Cami Ankara’nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Augustus Meydanı’nda bulunan Bayram Sokak üzerinde yer alan Hacı Bayram Veli Cami, kentin en ünlü camilerinden biri.

Augustus Tapınağı Roma İmparatorluğu’nda İmparator Augustus’un Galatia eyaletini imparatorluk topraklarına kazandırmasının ardından, Ankara, eski ismiyle Ankyra, yeni eyalet merkezi haline gelmiş.

Aslanhane (Ahi Şerafettin) Cami Ankara’ın Altındağ ilçesine bağlı Samanpazarı semtinin Aslanhane Mahallesi sınırları içinde yer alan Aslanhane Cami, halk arasında Ahi Şerafettin Cami ismiyle de biliniyor.

Ulus Cumhuriyet Anıtı Ankara’nın en köklü ve popüler yerlerinden biri olan Ulus Meydanı, Altındağ ilçesi sınırlarında ve kendiyle aynı ismi taşıyan semtte yer alıyor.

Devlet Mezarlığı Müzesi Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Beştepe semtinde yer alan Devlet Mezarlığı Müzesi, 2549 sayılı kanunla 30 Ağustos 1988 tarihinde kurulmuş.

TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Dairelerinin mühendisleri ve yöneticileri, 16 Haziran 1961 tarihinde Ankara’da bir toplantıya katılmış.

Ankara Palas Ülkemizin başkenti Ankara’nın en simgesel ve ünlü yapılarından biri olan Ankara Palas, Altındağ ilçesinde ve tarihi Ulus semtinin civarlarında yer alıyor.

Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası) 1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından tasarlanan ve ilk etapta Cumhuriyet Halk Fırkası’nın toplantı yeri olarak kullanılmak amacıyla inşa edilen yapı, günümüzde Cumhuriyet Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası) Ankara’nın Altındağ ilçesi sınırlarında yer alan Ulus meydanında bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi, ziyaretçilerini Türkiye tarihinin ilk meclis binasının içinde ağırlıyor.

Türk Hava Kurumu Müzesi Ankara’nın Ulus semtinde 19 Mayıs 2002 tarihinde ziyaretçilerine kapılarını açan Türk Hava Kurumu Müzesi, Türk havacılık tarihinin dünden bugüne gelişimini gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla kurulmuş.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus-Atpazarı semtinde yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi’nin dış duvarında bulunan ve yeniden düzenlenmiş iki farklı Osmanlı binasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Devlet Resim ve Heykel Müzesi Ankara’nın en sembolik binalarından biri olan Devlet Resim ve Heykel Müzesi, yolunuz başkente düştüğünde mutlaka ziyaret etmeniz gereken müzeler arasında.

Ahşap Eserler Müzesi Eskişehir’in ünlü müze ve sanat galerilerinden biri olan Ahşap Eserler Müzesi, Odunpazarı’ndaki tarihi Kurşunlu Cami ve Külliyesi’nin sınırlar içinde yer alıyor.

Lületaşı Müzesi Lületaşı, dünyada yalnızca Eskişehir’de çıkarılabilen ve dolayısıyla zaman içinde kentin en önemli simgelerinden birine dönüşmüş olan bir maden.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde, Tarihi Odunpazarı Evleri’nin çok yakınında bulunan Kurşunlu Camii ve Külliyesi; semtin kendine has tarihi dokusunun en önemli ögelerinden biri.

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan en görkemli ve etkileyici yapılarından biri, Kurşunlu Camii ve Kurşunlu Külliyesi.

Çatalhöyük Dünya tarihinde, özellikle yerleşik hayata geçiş süreci ile birlikte tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Kenti, Konya ilinin Çumra ilçesinin on bir km kuzeyinde, geniş bir ova üzerinde yer almaktadır.

Avanos Saç Müzesi Dünyanın en ilginç müzeleri listelerine giren müzelerden birinin ülkemizde yer aldığını biliyor muydunuz.

Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinin Çankırı Caddesi üzerinde yer alan Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri, caddenin batı tarafında kalan ve yüksekliği iki buçuk metreye ulaşan bir platonun üzerinde bulunuyor.

Anıtkabir Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanı ve inkılaplarının önderi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini yumduğunda, naaşının ilk olarak Ankara Etnografya Müzesi’nde kalacağı açıklanmış.

Ortahisar Kalesi Ürgüp’ün en çok ziyaretçiyi ağırlayan kasabası olarak bilinen Ortahisar,  milattan önce 16. yüzyıla kadar uzanan kadim bir tarihe sahip.

Hacettepe Sanat Müzesi Hem süreli hem de sürekli koleksiyon sergileriyle 2005 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Hacettepe Sanat Müzesi, Ankara’nın Çankaya ilçesi sınırlarındaki Sıhhiye semtinde yer alıyor.

Uçhisar Kalesi Nevşehir’e yalnızca 5 km uzaklıkta bulunan Uçhisar, devasa peribacalarından oluşan doğal bir kale. Uçhisar Kalesi’ni Kapadokya’nın hemen hemen her yerinden görmek mümkün.

Midas Anıtı (Yazılıkaya) Eskişehir’in Han ilçesine bağlı Yazılıkaya Mahallesi’nin batısında kalan Midas Anıtı, Midas Yazılıkaya Ören Yeri’nin en dikkat çeken yapılarından biri.

Han Yeraltı Şehri Eskişehir’in Han ilçesi, tarihte doğuyu batı ve güneye bağlayan yolun en önemli kavşaklarından biri olmuş.

Pessinus Ören Yeri Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi sınırları içinde, Ankara-Eskişehir kara yolunun 13 kilometre güneyindeki Ballıhisar’da yer alan Pessinus Ören Yeri, arkeoloji ve tarih meraklılarının uğramadan geçmemesi gereken bir durak.

Duatepe Anıtı Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası olarak görülen Sakarya Meydan Savaşı’nın gerçekleştiği son savunma hattı, günümüzde Ankara’nın Polatlı ilçesi sınırları içinde yer alıyor.

Gavur Kalesi Ankara il merkezinin yaklaşık altmış kilometre güneydoğusunda kalan Gavur Kalesi, Haymana ilçesi sınırlarında yer alıyor.

Çatalhöyük Neolitik Kenti Dünya tarihinde, özellikle yerleşik hayata geçiş süreci ile birlikte tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Kenti, Konya ilinin Çumra ilçesinin on bir km kuzeyinde, geniş bir ova üzerinde yer almaktadır.

Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, Konya’nın Beyşehir ilçesi sınırları içinde bulunan Sadıkhacı beldesindedir.

Eşrefoğlu Camii Eşrefoğlu Camii, Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunur. Eşrefoğulları Beyliği’nin kurucusu olan Seyfeddin Süleyman Bey tarafından 1296 – 1299 yılları arasında inşa ettirilen camii, ahşap direkli camiiler arasında en gelişmiş ve en büyük olan örnektir.

Kapu Camii Konya’nın ünlü Bedesten Çarşısı sınırları içinde yer alan bir ibadethanedir. 1658 senesinde Mevlana’nın torunlarından olan Pir Hüseyin Çelebi tarafından inşa ettirilen Kapu Camii, bir süre sonra yıkılmış ve 1811 yılında yeniden yapılmıştır.

Aziziye Cami Aziziye Cami, Konya’nın ünlü Bedesten Çarşısı sınırları içinde yer alan ve Osmanlı ve Barok mimarisinin muazzam bir örneği olan bir ibadethanedir.

Karacabey Cami Ankara’nın Altındağ ilçesinin Hacettepe Mahallesi’ndeki Mehmet Akif Ersoy Sokak üzerinde konumlanan Karacabey Cami, aslında bir türbesi, çeşmesi ve hamamı da bulunan bir külliye olma özelliğini taşıyor.

Cenabi Ahmet Paşa Cami Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Ulucanlar semtinde, semtle aynı ismi taşıyan caddenin üzerinde içinde bulunan Cenabi Ahmet Paşa Cami, Mimar Sinan’ın kentteki tek eseri.

Kocatepe Cami Ankara’nın Çankaya ilçesinde yer alan Kocatepe Cami, başkentin en köklü ve görkemli ibadethanelerinden biri.

Alaeddin Keykubad Camii Alaeddin Keykubad Camii, Konya’nın merkez ilçelerinden Selçuklu’da Alaeddin Tepesi üzerinde yer alır.

Alaeddin Camii Eskişehir’in en köklü ve eski camilerinden biri, hiç şüphesiz ki Odunpazarı ilçesi sınırları içinde yer alan Alaeddin Camii.

Ankara Kalesi Başkentin sembollerinden biri olarak görülen ve Ankara kadar eski bir tarihçeye sahip olan Ankara Kalesi, Altındağ ilçesi sınırları içinde bulunuyor.

Mevlana Müzesi Mevlana Müzesi ya da halk arasındaki adıyla Mevlana Türbesi, Konya’nın merkez ilçelerinden biri olan Karatay’ın sınırları içinde yer alır.

Gordion Müzesi ve Ören Yeri Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Yassıhöyük Köyü’nde 1963 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan  Gordion Müzesi, ülkemizin en önemli müzelerinden biri olarak görülüyor.

ETİ Arkeoloji Müzesi Ülkemizde özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze olma unvanına sahip olan ETİ Arkeoloji Müzesi, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alıyor.

Kurtuluş Müzesi Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alan ve Kurtuluş Savaşı’na adanmış olan Kurtuluş Müzesi, 29 Ekim 2016 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en etkileyici örneklerinden biri olan ve Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alan Cumhuriyet Tarihi Müzesi, ziyaretçilerini 1916 yılında Turan Numune Mektebi olarak inşa edilmiş tarihi bir yapının içinde ağırlıyor.

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Dede Mahallesi’nin sınırları içinde bulunan ve Odunpazarı’nın sembolikleşmiş tarihi evlerinden birinin içinde yer alan Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, 2016 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kent Belleği Müzesi Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Şarkiye Mahallesi sınırları içinde 18 Ekim 2012 tarihinde ziyaretçilerine kapılarını açan Kent Belleği Müzesi, Eskişehir tarihine ilgi duyan herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir destinasyon.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi 2007 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubu iş birliğiyle kurulan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin merkezinde yer alıyor.

Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi Eskişehir’in en ilgi çekici müzelerinden biri olan Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi, üniversitenin Yunus Emre Kampüsü’nün merkezinde yer alıyor.

ESOGÜ Zooloji Müzesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin Odunpazarı ilçesi sınırlarında bulunan Meşelik Yerleşkesi’nin F4 Blok’unda yer alan ESOGÜ Zooloji Müzesi, kentin en dikkat çekici müzelerinden biri.

TCDD Eskişehir Müzesi 1997 yılında Eskişehir Şube 13. Şefliği’ne ait malzeme ambarındaki sobalar yeniden boyanmış ve her birinin şube bürosunda sergilenmesine karar verilmiş.

Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Ülkemizin başkenti Ankara’nın ev sahipliği yaptığı en etkileyici ve görkemli yapı, hiç şüphesiz ki Anıtkabir.

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi Ülkemizin ilk ve tek kamu yayıncı kurumu olma unvanına sahip olan TRT’nin geçmişten günümüze tarihçesini gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla ziyaretçilerine kapılarını açan TRT Yayıncılı Müzesi, Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Oran semtinde yer alıyor.

ODTÜ Arkeoloji Müzesi Türkiye’nin ilk üniversite müzesi olma unvanına sahip olan ODTÜ Arkeoloji Müzesi’nin temelleri, 1960’lı yıllarda dönemin üniversite rektörü Kemal Kurdaş tarafından atılmış.

Feza Gürsey Bilim Merkezi İsmini, uluslararası bilim camiası tarafından tanınan ve pek çok ödüle layık görülmüş ünlü bilim insanımız Feza Gürsey’den alan Feza Gürsey Bilim Merkezi; 23 Nisan 1993 tarihinden beri ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ziraat Bankası Müzesi Ülkemizin ilk bankacılık müzesi olma unvanına sahip olan Ziraat Bankası Müzesi, Ankara’nın ünlü Ulus semtinde gezebileceğiniz duraklardan biri.

PTT Pul Müzesi Türkiye Cumhuriyeti’nde kurulan üçüncü banka olan Emlak ve Eytam Bankası, doğrudan Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları çerçevesinde ve Türk milletine yatırım ve kredi desteği sağlamak amacıyla 3 Haziran 1926 tarihinde kurulmuş.

Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminde ve özel müze statüsünde olan ilk kurum müzesi olma unvanına sahip Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesi sınırlarında yer alıyor.

Sabancı Uzay Evi Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi sınırları içinde yer alan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nda yediden yetmişe herkesin ilgisini çekebilecek ve hem eğlenip hem öğrenmelerini sağlayacak birçok farklı alan yer alıyor.

Atatürk Müze Köşkü Atatürk 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya geldiğinde, ilk etapta Ziraat Mektebi’ni, ilerleyen süreçte de İstasyon Şefi Köşkü’nü çalışma yeri ve konut olarak kullanmış.

Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi Tam ismi MTA (Maden Tetkik Arama) Şehit Cuma Dağ Tabiat Müzesi olan yapı, yolunuz ülkemizin başkenti Ankara’ya düştüğünde mutlaka uğramanız gereken bir durak.

Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi Ankara’nın Altındağ ilçesinin tarihi Hamamönü semtinde yer alan Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi, Avrupa Birliği Destinasyon Ödülü’ne de layık görülmüş olan çok kıymetli bir yer.

Ankara Etnografya Müzesi 1930 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan Ankara Etnografya Müzesi, Altındağ ilçesinde Namazgâh olarak adlandırılan semtin sınırları içinde yer alıyor.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Ankara’nın Altındağ ilçesinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kale Mahallesi sınırları içinde yer alan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2015 yılının ilk çeyreğinde ziyaretçilerine kapılarını açmış.

Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi (Altın Köşk) Türkiye’nin ilk mimarlık ve mobilya müzesi olma unvanına sahip olan Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi, 25 Aralık 2008 tarihinde açıldığı günden beri ziyaretçilerini Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Merik Konağı’nın içinde ağırlıyor.

Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi Tarih boyunca Rumeli, Kırım ve Kafkasya gibi Türk coğrafyalarından göç almış bir şehir olan Eskişehir, hem tarihsel geçmişi hem de içinde barındırdığı kültürel zenginlik sebebiyle 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olma unvanını kazandı.

Bilim Deney Merkezi Eskişehir’in en büyük parkı olan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın içinde yer alan Bilim Deney Merkezi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklar için gerçekleştirdiği bir proje.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Ankara’nın Ulus semtindeki tarihi kent merkezinin kıyısında, Ankara Kalesi’nin doğu tarafında kalan bir tepenin üzerinde, 1925 yılında Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi açıldı.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulucanlar Caddesi üzerinde yer alan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, tarihi bir Ankara evinin restore edilmesi sonucunda ziyaretçilerine kapılarını açmış.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Ankara’nın ilk sanayi müzesi olma unvanına sahip olan Ankara (Çengelhan) Rahmi M. Koç Müzesi, Altındağ ilçesi sınırlarındaki Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının tam karşısında yer alıyor.

Cin Ali Müzesi Ülkemizin en nostaljik ve eğlenceli müzelerinden birinin Ankara’nın merkez ilçesi olan Çankaya’da yer aldığını biliyor muydunuz.

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Ankara’nın Altındağ ilçesinin Hamamönü semtindeki bir konağın, Altındağ Belediyesi tarafından Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne tahsis edilmesi sonucunda kente kazandırılan Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi; 2013 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi Ziyaretçilerini, 1908-1930 yıllarını kapsayan I. Ulusal Mimarlık Dönemi içinde inşa edilmiş tarihi bir binanın içinde ağırlayan Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, kentin en dikkat çekici müzelerinden biri.

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunan Tarih ve Kültür Müzesi, ziyaretçilerini tarihi bir konağın içinde ağırlıyor.

Beypazarı Türk Hamam Müzesi Ankara’nın Beypazarı ilçesi sınırlarında yer alan Türk Hamam Müzesi, geleneksel hamam kültürünü koruma, sergileme ve gelecek nesillere aktarma hedefleriyle kente kazandırılmış bir kurum.

Beypazarı Yaşayan Müze Açık hava müzeleri klasik tipteki müzelerden farklı olarak bağlamı kurgulamaya, başka bir deyişle canlandırmaya yönelik şekilde tasarlanıyor.

İnönü Savaşları Karargâh Evi Eskişehir’in ismini İsmet İnönü’den alan ilçesi İnönü, İnönü Savaşları Karargâh Evi adlı tarihi bir yapıya ev sahipliği yapıyor.

Zaimoğlu Konağı Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yer alan tarihi Zaimoğlu Konağı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihi açısından çok önemli bir yere sahip.

Alagöz Karargâh Müzesi Ankara’nın Polatlı ilçesi, Sakarya Meydan Muharebesi sırasında düşman askerlerinin çok yaklaştığı bir destinasyon olmuş.

TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi Ankara’nın Polatlı ilçesinin ev sahipliği yaptığı birçok nokta, Sakarya Meydan Savaşı’nda ulusun kaderini etkileyecek çok önemli roller oynamış.

Meteoroloji Müzesi Ankara’nın Keçiören ilçesi sınırları içinde 1908 yılında Ziraat Mektebi inşa edilmiş. İlerleyen süreçte Halide Edip Adıvar’ın önderliğinde bu yapının içinde Anadolu Ajansı kurulmuş.

Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi Ankara’nın Etimesgut ilçesi sınırlarında bulunan ve İstanbul yolunun on ikinci kilometresinde karşınıza çıkan Şaşmaz Mevkii’nde yer alan Hava Kuvvetleri Müzesi, 18 Eylül 1998 tarihinden bu yana halkın hizmetine açık.

Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi ve Teknoloji Parkı Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinin Yenibağlar Mahallesi sınırları içinde yer alan Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi ve Teknoloji Parkı, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nün karşısında konumlanıyor.

Canlı Tarih Sahnesi Eskişehir’in birbirinden ilgi çekici ve kapsamlı çok sayıda müzesi var. Söz konusu müzeler hem kent sakinlerinden hem de yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi Dünyanın birçok farklı şehrinde bulunan Madam Tussauds Müzesi’nin ülkemizdeki ilk örneği olma unvanına sahip olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesi sınırları içinde yer alıyor.

Batı Cephesi Karargâhı Müzesi Batı Cephesi Karargâhı Müzesi, Konya’nın Akşehir ilçesi sınırları içinde yer alır. Milli Mücadele’de önemli bir yere sahip olan Batı Cephesi Karargâhı, işgalci orduların Afyon – Eskişehir hattının doğusuna yönelmesiyle birlikte Ankara’nın Sincan ilçesinde bulunan Alagöz Köyü’nden Akşehir’e taşınmıştır.

Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Konya’nın Akşehir ilçesi sınırları içinde yer alır. Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Akşehir’de sorgu hâkimliği görevinde bulunan Rüştü Bey’in yaptırdığı konak içinde bulunur.

Karatay Medresesi (Çini Eserleri Müzesi) Karatay Medresesi (Çini Eserleri Müzesi), Konya’nın merkez ilçelerinden biri olan Selçuklu sınırları içinde, Alaeddin Tepesi’nin kuzey tarafında yer alır.

İnce Minareli Medrese (Taş ve Ahşap Eserler Müzesi) İnce Minareli Medrese (Taş ve Ahşap Eserler Müzesi), Konya’nın merkez ilçelerinden Selçuklu sınırları içinde, Alaeddin Tepesi'nin batı tarafında yer alır.

Konya Arkeoloji Müzesi Konya Arkeoloji Müzesi, Konya’nın merkez ilçelerinden biri olan Meram sınırları içinde yer alır. Konya Arkeoloji Müzesi’nin asıl açılışı 1901 senesine tekabül eder.

İç Anadolu'daki Önemli Müzeler

İç Anadolu Bölgesi, tarihi güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla ünlüdür. Bölgede birçok önemli müze bulunmaktadır.

Ankara, Türkiye'nin başkenti, önemli müzeleriyle dikkat çeker. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, dünyanın sayılı arkeoloji müzelerinden biridir. Hitit, Frig, Urartu ve Roma dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Etnografya Müzesi, Türk kültürünü ve geleneklerini yansıtan zengin bir koleksiyona sahiptir. Kurtuluş Savaşı Müzesi, bu dönemi canlandıran eşsiz objelere ev sahipliği yapar. Resim ve Heykel Müzesi’nde ise, ünlü Türk ressamların eserleri yer alır.

Konya'da Mevlana Müzesi, Celaleddin-i Rumi'nin eserlerinin ve hatıralarının sergilendiği önemli bir mekandır. Karatay Medresesi ise, görkemli Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

Kayseri'de ise Etnografya Müzesi, Kayseri'nin zengin folklorünü tanıtır. Nevşehir'deki bölge müzesi, Kapadokya bölgesinin tarihi ve kültürel zenginliklerini bir araya getirir. Niğde Müzesi'nde, Tyana antik kentinden çıkarılan eserler sergilenmektedir.

İç Anadolu'daki bu müzeler, bölgenin çok katmanlı tarihi ve kültürü konusunda ziyaretçilere bilgi sunar. Önemli yapıtları ve eserleri bünyesinde bulunduran bu müzelerin kültür turizmi açısından büyük önemi vardır.

İç Anadolu'da Tarihi Yerler ve Kalıntılar

İç Anadolu Bölgesi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerden günümüze kalan önemli tarihi kalıntılara sahiptir.

Bölgede, MÖ 2000'li yıllarda kurulmuş olan Hitit İmparatorluğu'na ait pek çok kalıntı bulunmaktadır. Başkentleri Hattuşaş olan Hititlerin yaptığı şehir kalıntıları, kaya anıtları ve tapınaklar hala ayaktadır. Hititlerden kalan en önemli yerler arasında [[Hattuşaş]], Alacahöyük ve Yazılıkaya yer alır.

MÖ 12. yüzyılda bölgede hakimiyet kuran Frigler de başkentleri Gordion'da görkemli yapılar inşa etmiştir. Günümüze kadar ayakta kalan en önemli Frig yerleşimi Gordion'dur.

Roma İmparatorluğu döneminde de Ankara, Konya ve Kayseri önemli yerleşim merkezleriydi. Roma döneminden günümüze kalan tiyatro, hamam, şehir kalıntıları ve mozaikler hala ziyaret edilebilir.

Bizans İmparatorluğu zamanında da bölgede birçok kilise ve manastır inşa edilmiş, bunlardan bazıları günümüze kadar gelmiştir.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bölgede inşa edilen kervansaraylar, camiler, medreseler ve köprüler bugün hala ayaktadır. Konya'daki Çatalhöyük gibi Neolitik döneme ait yerleşimler de ziyaret edilebilir.

Bölgedeki en önemli tarihi yerler arasında [[Ankara Kalesi]], [[Alacahöyük]] ve [[Hattuşaş]] sayılabilir. Bu ören yerlerinde kazılar devam etmekte ve yeni buluntulara ulaşılmaktadır.

Konya ve Mevlana Müzesi

Konya, Mevlana Celaleddin Rumi hazretlerinin yaşadığı ve Mevleviliğin doğduğu şehir olarak bilinir. Mevlana, 1207 yılında Konya'da doğmuş ve 1273'te vefat etmiş ünlü İslam alimi, mutasavvıf ve şairdir.

Mevlana'nın fikirleri etrafında şekillenen Mevlevilik, sevgi, hoşgörü, birliktelik gibi insani değerleri ön plana çıkaran mistik bir İslam yorumudur. Mevleviler, sema ayiniyle tanınır. Bu ayin, Mevlevi müziği eşliğinde dönerek Allah'a yaklaşma anlamına gelir.

Konya'da Mevlana'nın türbesinin bulunduğu alanda 1926'da müze kurulmuştur. Mevlana Müzesi, Mevlevi kültür ve sanatının en önemli merkezlerinden biridir. Müzede Mevlana'nın sandukası, çeşitli el yazmaları, mushaflar, minyatür tablo ve levhalar, müzik aletleri gibi değerli eserler sergilenmektedir. Ayrıca semâhanede haftada bir kez semâ gösterisi yapılır.

Kayseri ve Kapadokya Bölgesi

Kayseri, İç Anadolu Bölgesi'nin önemli şehirlerinden biridir. Şehir, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Kayseri'nin tarihi MÖ 3000'li yıllara kadar uzanır. Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Kayseri Kalesi, Hunat Camii, Huand Hatun Külliyesi, Gevher Nesibe Tıp Medresesi şehrin önemli tarihi eserlerindendir. Ayrıca ticaret yolları üzerinde bulunan konumuyla da öne çıkan Kayseri, el sanatları ve yemek kültürü açısından zenginlikler barındırır.

Kayseri'nin hemen yakınında yer alan Kapadokya Bölgesi ise peribacaları, vadiler ve yeraltı şehirleriyle ünlüdür. Kapadokya'nın eşsiz doğal güzelliği milyonlarca yıl önce Erciyes, Hasan ve Göllüdağ volkanlarının püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır. Bölgede Göreme, Ürgüp, Uçhisar, Derinkuyu, Kaymaklı gibi yeraltı şehirleri bulunur. Bu yeraltı şehirleri Bizans döneminde değerli eserlerin ve halkın korunması amacıyla inşa edilmiştir. Günümüzde ise özellikle Göreme'deki açık hava müzesi, peribacaları ve manastırları ile dünyanın dört bir yanından turistleri ağırlamaktadır. Kapadokya'nın benzersiz manzarası balon turlarıyla kuşbakışı izlenebilir.

Ankara ve Anıtkabir

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti ve İç Anadolu Bölgesi'nin en büyük şehridir. Ankara, tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Şehrin tarihi MÖ 1500'lü yıllara kadar uzanmaktadır. Ankara, Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir askeri üs konumundaydı. 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu Selçuklu Devleti egemenliğine girmiş, daha sonra Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.

Ankara, 13 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti ilan edilmiştir. Başkent olarak seçilmesinin nedenleri arasında İstanbul'un işgal altında olması, Ankara'nın iç kesimlerde ve güvenli bir bölgede bulunması sayılabilir. Ankara, Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra hızla gelişmiş ve modern bir başkent haline gelmiştir. Şehirde yeni hükümet binaları, geniş bulvarlar ve çeşitli kamu yapıları inşa edilmiştir.

Ankara'nın simgelerinden biri, ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk anısına inşa edilen Anıtkabir'dir. Anıtkabir, 1944 yılında başlayan inşaatı 9 yıl süren bir proje olarak hayata geçirilmiştir. Mimarı Emin Onat'tır. Anıtkabir çift piramidal kubbeli, dikdörtgen planlı bir yapıdır. İçerisinde Atatürk'ün mozolesi ve müzesi bulunmaktadır. Zemin katta Aslanlı Yol olarak bilinen 262 metre uzunluğundaki yürüme yolu ve sembolik şeref meydanı vardır. Anıtkabir, her yıl bir milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen önemli bir anıt mekandır.

İç Anadolu'da UNESCO Dünya Mirası Alanları

İç Anadolu Bölgesi'nde üç önemli UNESCO Dünya Mirası alanı bulunmaktadır.

Bunlardan ilki, Sivas iline bağlı Divriği ilçesinde yer alan Ulu Cami ve Darüşşifa. 13. yüzyılda inşa edilen yapı, Selçuklu dönemi mimarisinin en önemli örneklerinden biridir. İç mekanı muhteşem taş işçiliği ve geometrik bezemelerle süslenmiştir. Yapının avlusunda yer alan Darüşşifa ise o dönemin en büyük hastanelerinden biri olarak inşa edilmiştir. Olağanüstü mimarisi nedeniyle 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir.

Bir diğer önemli miras alanı, Çorum ilinin Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşa antik kenti. Hititlerin başkenti olan Hattuşa, MÖ 2. binyılın başlarında kurulmuş ve gelişmiş bir şehir devletidir. Şehrin surları, kraliyet sarayları, tapınakları ve kaya anıtları günümüze kadar ayakta kalmıştır. 1986 yılında Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.

Son olarak, Nevşehir ilinde yer alan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya kaya yerleşimleri, peribacaları ve yeraltı şehirleriyle ünlüdür. MÖ 5. yüzyıldan itibaren Hristiyanların yerleşim yeri olan bölgede otuzdan fazla yeraltı kilisesi ve manastır bulunmaktadır. Doğal oluşumları ve kaya mimarisiyle büyüleyici bir alandır. 1985 yılında Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.

İç Anadolu Bölgesi'nin bu eşsiz miras alanları, bölgenin ve Türkiye'nin turizmi açısından büyük önem taşımaktadır.

İç Anadolu Ören Yerleri ve Arkeolojik Sit Alanları

İç Anadolu Bölgesi, tarihsel olarak pek çok uygarlığa ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle bölgede çok sayıda arkeolojik sit alanı ve ören yeri bulunmaktadır.

Hitit Yerleşimleri

İç Anadolu'daki en eski yerleşimlerden bazıları Frig dönemine kadar uzanan Hititlere aittir. Hattuşaş, Alacahöyük ve Çorum'daki Boğazköy gibi yerler bu dönemin önemli merkezleriydi. Bu yerleşimlerde yapılan kazılarda çok sayıda tablet ve anıtsal yapı kalıntısı bulunmuştur. Hititler'in bölgede bıraktığı izler hala günümüzde görülebilmektedir.

Frigya Bölgesi

Frigler de İç Anadolu'da önemli bir uygarlığın temellerini atmıştır. Özellikle Midas ve Yazılıkaya gibi Frig yerleşimlerinde yapılan kazılarda bu döneme ait pek çok buluntu ele geçirilmiştir. Kaya anıtları ve mezarlardaki zengin bezemeler Frig kültürünün izlerini taşımaktadır.

Roma ve Bizans Dönemi

Roma İmparatorluğu döneminde İç Anadolu önemli bir yerleşim merkezi haline gelmiş, birçok şehir kurulmuştur. Ankara, çeşitli Roma yapı kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bölgedeki bazı kaleler ve savunma yapıları da bu döneme tarihlenmektedir. Bizans döneminde de bölge önemini korumuş, birçok kilise ve manastır inşa edilmiştir.

Görüldüğü gibi, İç Anadolu hem eski çağlarda hem de ortaçağda pek çok uygarlığa beşiklik etmiş, bu kültürlerin izlerini günümüze kadar taşımıştır. Bölgedeki ören yerleri ve sit alanları, bu zengin tarihsel birikime ışık tutmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi'ne Seyahat

İç Anadolu Bölgesi'ne ulaşım oldukça kolaydır. Bölgede hem karayolu hem de demiryolu ağı oldukça gelişmiştir.

Ulaşım Seçenekleri ve Rotalar

Ankara, Konya, Kayseri gibi büyük şehirlere havaalanları bulunmaktadır. Bu havaalanlarına İstanbul ve Antalya gibi büyük şehirlerden direkt uçuşlar mevcuttur. Ayrıca otobüslerle bölgeye ulaşım çok rahat sağlanabilir. Şehirlerarası otobüs seferleri sık yapılmaktadır. Bölgeye tren yoluyla da rahatlıkla ulaşılabilir. Ankara-Konya ve Ankara-Kayseri arasında hızlı tren seferleri mevcuttur.

Bölge içerisinde şehirlerarası otobüs ve tren seferleriyle rahatça dolaşım sağlanabilir. Kiralık araçla seyahat etmek de bir diğer alternatiftir.

Konaklama ve Yeme-İçme Tesisleri

Bölgede her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özellikle Kapadokya bölgesinde balon turları için kalınabilecek butik oteller çokça mevcuttur.

Bölge mutfağı oldukça zengin ve çeşitlidir. Et yemekleri, börek çeşitleri, keşkek yöresel lezzetler arasındadır. Tarihi çarşı ve hanlarda geleneksel yöresel yemeklerin tadına bakılabilir.

Bölgeye En Uygun Seyahat Zamanları

İç Anadolu Bölgesi'nde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise kar yağışlı ve soğuk geçer. Bu nedenle bölgeye en uygun seyahat zamanları ilkbahar (Nisan-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Ekim) aylarıdır. Özellikle Nisan ayında açan kapadokya'nın güllerini görmek için bölgeye gelinmeli. Kışın kayak merkezleri için de bölgeye gelinebilir.

İç Anadolu Müze ve Tarihi Yer Önerileri 

İç Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin merkezinde bulunması ve çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapması nedeniyle oldukça zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Bölgede Hititler, Frigler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok uygarlık izlerini görmek mümkündür.

Bölgedeki en önemli tarihi yerler arasında Konya'daki Mevlana Müzesi ve türbesi, Kapadokya bölgesindeki peribacaları ve yeraltı şehirleri, Ankara'daki Anıtkabir ve Hattuşa antik kenti sayılabilir. Ayrıca bölgede UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan çok sayıda arkeolojik alan bulunmaktadır.

Tarihe ve kültüre ilgi duyanlar için İç Anadolu Bölgesi mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Bölgedeki zengin tarihi ve kültürel miras, ziyaretçilere hem bu topraklardaki geçmiş uygarlıkları tanıma hem de Türk kültür ve sanatının derinliğini keşfetme fırsatı sunmaktadır. Bölgedeki müzeler, ören yerleri ve diğer tarihi mekanlar kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.

İç Anadolu, Türkiye'nin merkezinde yer alan bir coğrafi bölgedir. Doğuda Doğu Anadolu Bölgesi, batıda Ege Bölgesi, kuzeyde Karadeniz Bölgesi, güneyde Akdeniz Bölgesi ile çevrilidir. Yüzölçümü yaklaşık 151.000 km2'dir.

İç Anadolu, yüksek bir plato özelliği gösterir. Ortalama yükseklik 1000-1200 metredir. Engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Bölgede volkanik dağlar ve volkanik ovalar bulunur.

İç Anadolu'nun iklimi, karasal iklim etkisi altındadır. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Yıllık yağış miktarı düşüktür. Bitki örtüsü bozkırdır, ağaç ve orman alanları sınırlıdır.

Bölgenin başlıca akarsuları Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehirleridir. Göller bakımından zengindir, en büyük gölü Tuz Gölü'dür.

İç Anadolu'daki Önemli Müzeler

İç Anadolu Bölgesi, tarihi güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla ünlüdür. Bölgede birçok önemli müze bulunmaktadır.

Ankara, Türkiye'nin başkenti, önemli müzeleriyle dikkat çeker. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, dünyanın sayılı arkeoloji müzelerinden biridir. Hitit, Frig, Urartu ve Roma dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Etnografya Müzesi, Türk kültürünü ve geleneklerini yansıtan zengin bir koleksiyona sahiptir. Kurtuluş Savaşı Müzesi, bu dönemi canlandıran eşsiz objelere ev sahipliği yapar. Resim ve Heykel Müzesi’nde ise, ünlü Türk ressamların eserleri yer alır.

Konya'da Mevlana Müzesi, Celaleddin-i Rumi'nin eserlerinin ve hatıralarının sergilendiği önemli bir mekandır. Karatay Medresesi ise, görkemli Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

Kayseri'de ise Etnografya Müzesi, Kayseri'nin zengin folklorünü tanıtır. Nevşehir'deki bölge müzesi, Kapadokya bölgesinin tarihini ve kültürel zenginliklerini bir araya getirir. Niğde Müzesi'nde, Tyana antik kentinden çıkarılan eserler sergilenmektedir.

İç Anadolu'daki bu müzeler, bölgenin çok katmanlı tarihi ve kültürü konusunda ziyaretçilere bilgi sunar. Önemli yapıtları ve eserleri bünyesinde bulunduran bu müzelerin kültür turizmi açısından büyük önemi vardır.

  • İç Anadolu Bölgesi, çeşitli dönemlere ait eserleri barındıran birçok önemli müzeye ev sahipliği yapar. Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi, bölgenin ve Türkiye'nin en önemli müzelerinden biri olarak kabul edilir; Paleolitik dönemden başlayarak Osmanlı dönemine kadar uzanan geniş bir zaman diliminden eserler sergiler. Kayseri Arkeoloji Müzesi, Hititlerden Selçuklulara kadar birçok medeniyete ait buluntuları ziyaretçilere sunar. Ayrıca, Konya'daki Mevlana Müzesi, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesini ve dergahını içerir; sufizm ve Mevlevilik kültürünü yakından tanıma fırsatı sunar.

  • İç Anadolu, birçok önemli tarihi mekâna ev sahipliği yapar. Kapadokya bölgesi, peribacaları, kayadan oyma kiliseleri ve yeraltı şehirleri ile ünlüdür ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır. Konya'da bulunan Çatalhöyük, Neolitik Çağ'dan kalma ve dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ankara'daki Hattuşaş, Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olmuş ve yine UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Bu siteler, bölgenin zengin tarihini ve kültürünü yansıtan önemli noktalardır.

  • İç Anadolu Bölgesi, genellikle daha az bilinen tarihi ve kültürel miraslarıyla da dikkat çeker. Eskişehir'deki Yazılıkaya Frig Vadisi, Frigyalıların kayalara oyduğu anıtlar ve yazıtlarla doludur. Aksaray'daki Ihlara Vadisi, Bizans dönemine ait fresklerle süslü kayadan oyma kiliseleri ile ünlüdür. Sivas'taki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Selçuklu mimarisinin eşsiz örneklerinden biri olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. Bu daha az bilinen yerler, ziyaretçilere bölgenin derin tarihini ve kültürel çeşitliliğini keşfetme fırsatı sunar.

İlgili İçerikler

2020 yılı verilerine göre yaklaşık 5,6 milyonluk bir nüfusa sahip olan başkent Ankara, seyahat tutkunlarının belki günlerce gezse bitiremeyeceği onlarca...

Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde her zaman bir numara olmayı başaran Kapadokya, yılın her mevsiminde milyonlarca turiste ev sahipliği...

Cıvıl cıvıl atmosferi, üniversite gençliği, yemyeşil alanları ve Avrupai görünümü sayesinde Eskişehir; ülkemizin en popüler kentlerinden biri haline gelmiş durumda....

Konya, Türkiye’de ve dünyada inanç turizminde en önemli destinasyonlardan biri ancak her şey bununla bitmiyor. Konya gezilecek yerler denilince aslında...

Bir şehri, ülkeyi, kültürü daha yakından tanımak ya da tarihsel bir yolculuğa çıkmak için yapabileceğiniz en doğru ve keyifli şeylerden...

Dünyada 209 doğal alan ve kültürel öneme sahip 845 eser de dahil olmak üzere toplam 1.092 UNESCO Dünya Mirası Alanı...

Popüler İçerikler
Ankara Gezilecek En İyi Yerler: Ankara’da Gezilecek En İyi 86 Yer Tavsiyesi Gezilecek Yerler
Ankara Gezilecek En İyi Yerler: Ankara’da Gezilecek En İyi 86 Yer Tavsiyesi

2020 yılı verilerine göre yaklaşık 5,6 milyonluk bir nüfusa sahip...

Konya Gezilecek Yerler: Konya’da Mutlaka Görmeniz Gereken 26 Yer Gezilecek Yerler
Konya Gezilecek Yerler: Konya’da Mutlaka Görmeniz Gereken 26 Yer

Konya, Türkiye’de ve dünyada inanç turizminde en önemli destinasyonlardan biri...

Kapadokya Gezilecek Yerler: Kapadokya’da Mutlaka Görülmesi Gereken 13 Yer Gezilecek Yerler
Kapadokya Gezilecek Yerler: Kapadokya’da Mutlaka Görülmesi Gereken 13 Yer

Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde her zaman bir numara...