nerdeneredenerdenerede

En Büyük Stadyumlar: Dünyanın En Büyük 10 Stadyumu

En Büyük Stadyumlar: Dünyanın En Büyük 10 Stadyumu
Türkiye’nin en büyük stadyumu olan Atatürk Olimpiyat Stadyumu’na gittiyseniz bu yapının ne kadar görkemli ve devasa bir alana yayıldığını görmüşsünüzdür. Ancak bu ihtişamlı yapının kapasitesi 76.761 seyirciden oluşuyor. Peki, Atatürk Olimpiyat Stadyumu hâlihazırda bu kadar uçsuz bucaksız bir alanken, 100 bin kişiyi aşkın seyirci kapasiteli stadyumların görünümünü ve atmosferini hayal edebiliyor musunuz? Gelin, aynı anda binlerce kişiyi ağırlayarak her spor karşılaşmasını unutulmaz bir deneyime dönüştüren dünyanın en büyük stadyumlarını daha yakından tanıyalım.

Roma döneminde arenalarda gerçekleştirilen spor müsabakaları, günümüzde, ihtişamı ve atmosferiyle insanı büyüleyen stadyumlarda yapılıyor. Hatta tam da bu sebeple, stadyumları modern çağın en görkemli alanları arasında saymak yanlış olmaz. Gerek mimari yapıları, gerek tasarımları, gerekse kendine has ruhuyla stadyumlar; spor tutkunları için özel bir anlama sahip. Eğer siz de bir kez olsun stadyumda canlı maç izlediyseniz ne demek istediğimi zaten çok iyi biliyorsunuz. Stadyuma adımınızı attığınız andan itibaren içinde bulunduğunuz alanın ihtişamı ve büyüklüğü, sizi bambaşka bir ruh haline sokuyor. Bu noktadan sonra da en sıradan spor karşılaşması bile son derece heyecanlı ve keyifli bir izlenceye dönüşüyor.

Dünyanın sayısız farklı noktasında, farklı spor branşları için inşa edilmiş binlerce stadyum var. Ancak bu yapıların bazıları, hem kapasitesi hem de köklü tarihçesi sayesinde diğer stadyumların arasından sıyrılarak dünya çapında üne kavuşmayı başarmış. Kapasitesi bakımından dünyanın ilk on stadyumu listesine giren, ev sahipliği yaptığı her karşılaşmada binlerce seyirciyi ağırlayan bu görkemli yapıları daha yakından tanımak istiyorsanız doğru yerdesiniz. İşte, dünyanın en büyük 10 stadyumu…

10. Darrell K Royal - Texas Memorial Stadyumu

Darrell K Royal

Yer: Teksas / ABD

Kapasite: 100.119

Teksas eyaletinin başkenti olan Austin’de bulunan Darrell K Royal-Texas Memorial Stadyumu, Texas Longhorns takımına ev sahipliği yapıyor. 1924 yılında inşa edilen bu görkemli yapı, dünyanın en büyük onuncu stadyumu olmasının yanı sıra, aynı zamanda Big 12 Conference’ın da en büyüğü. Stadyumun ağırladığı rekor katılımcı sayısı ise 103.507. Texas Longhorns ile University of Southern California Trojans arasında 2018 yılında gerçekleşen maç, stadyumun kapasitesinin neredeyse tamamen dolması nedeniyle tarihe geçmiş.

9. Bryant-Denny Stadyumu

Bryant-Denny Stadyumu

Yer: Alabama / ABD

Kapasite: 101.821

Söz konusu Amerikan kolej futbolu olduğunda en ön plana çıkan stadyumlardan biri olan Bryant-Denny Stadyumu 1929 yılından beri birbirinden heyecanlı müsabakaların vazgeçilmez adresi. Alabama eyaletindeki Tuscaloosa şehrinde yer alan yapı, Alabama Crimson Tide takımının sahası. Stadyumun ismi ise eski Alabama başkanı George Hutchenson Denny ile “Bear” lakaplı Alabama Koçu Paul Bryant’tan geliyor.

8. Tiger Stadyumu

Tiger Stadyumu

Yer: Louisiana / ABD

Kapasite: 102.321

LSU Tigers takımına ev sahipliği yapan ve ihtişamıyla ünlü Tiger Stadyumu, “Ölüm Vadisi” lakabıyla da anılıyor. Böyle anılmasının sebebi ise bu stadyumda yapılan karşılaşmaları çoğunlukla ev sahibi takımın kazanması. Deplasmana gelen takımları her zaman ürküten Tiger Stadyumu, Louisiana eyaletinin başkenti Baton Rouge’un merkezinde yer alıyor. 1921 yılında inşa edilen bu devasa alan, ABD’nin en ünlü stadyumlarından biri.

7. Neyland Stadyumu

Neyland Stadyumu

Yer: Tennessee / ABD

Kapasite: 102.455

1921 yılında Shields-Watkins Field ismiyle açılan, ancak 1962 yılında Tennessee Üniversitesi’nde yıllarca futbol baş antrenörlüğü yapmış Robert Neyland’ın ismini alan Neyland Stadyumu, ABD’nin Knoxville şehrinde yer alıyor. 100 bini aşkın kişiyi aynı anda ağırlayabilen bu görkemli yapı, spor karşılaşmalarının yanı sıra; siyasi mitingler, dini törenler ve konserler için de kullanılabiliyor. Stadyumun ev sahibi takımı ise Tennessee Üniversitesi’ne bağlı Tennessee Volunteers.

6. Kyle Field Stadyumu

Kyle Field Stadyumu

Yer: Teksas / ABD

Kapasite: 102.733

Kyle Field, Türkçe çevirisiyle Kyle Sahası, Güneydoğu Konferansı’nın en büyük stadyumu olması nedeniyle önemli bir misyona sahip. Ayrıca, dünyanın en büyük altıncı stadyumu olma unvanını da elinde tutuyor. 1905 yılında inşa edilen bu alanın ev sahibi takımı Texas A&M Aggies. 2014 yılında ev sahibi takım ile Ole Miss Rebels arasında yapılan kolej futbolu maçı, Kyle Field’ın tarihinde en çok seyirciyi ağırladığı karşılaşma olarak tarihe geçmiş. Bu karşılaşmayı 110.633 kişi izlemiş ve 102.733 kişi kapasiteli Kyle Field adeta dolup taşmış. Üstelik, Texas A&M Aggies’in neredeyse her maçı yaklaşık 80-90 bin seyirci tarafından izleniyor. Bu nedenle Kyle Field, ABD’nin en heyecanlı ve ilgi gören stadyumlarından biri olarak kabul ediliyor.

5. Ohio Stadyumu

Ohio Stadyumu

Yer: Ohio / ABD

Kapasite: 104.944

Dünyanın en büyük beşinci stadyumu olan Ohio Stadyumu 1922 yılında, çok daha düşük bir kapasiteyle inşa edilmiş. Ancak özellikle 2001 yılında yapılan restorasyon çalışması sonucunda yapının kapasitesi 100 bin barajını geçecek düzeyde artırılmış. Ohio eyaletindeki Columbus şehrinde konumlanan ve Ohio State Buckeyes takımına ait olan stadyum, birçok farklı kolej sporunun karşılaşmalarına ev sahipliği yapıyor. Ancak özellikle kolej futbolu müsabakaları seyircilerden yoğun ilgi görüyor.

Kuşbakışı bakıldığında dikkat çeken ilginç tasarımı nedeniyle “The Horseshoe” ya da “The Shoe” isimleriyle de anılan Ohio Stadyumu’nda sıklıkla konserler de düzenleniyor. Pink Floyd’dan U2’ya, Rolling Stones’dan Genesis’e kadar birçok dünyaca ünlü müzik grubu, geçmişte bu görkemli yapıda sahne almış.

4. Beaver Stadyumu

Beaver Stadyumu

Yer: Pensilvanya / ABD

Kapasite: 106.572

Beaver Stadyumu ABD’nin en büyük ikinci, dünyanın da en büyük dördüncü stadyumu olma unvanlarına sahip. Bu ihtişamlı yapının inşası aslında 1960 yılında tamamlanmış, ancak bazı bölümlerinin tarihi 1909 yılına kadar uzanıyor. İsmini 1887-1891 yılları arasında Pensilvanya Valisi olarak görev yapmış James A. Beaver’dan alan stadyum, görkemi ve atmosferi nedeniyle 2016 yılında USA Today’in düzenlediği bir ankette ABD’nin bir numaralı kolej futbolu stadyumu da seçilmiş. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nin içinde konumlanan Beaver Stadyumu, Nittany Lions takımına ev sahipliği yapıyor.

3. Michigan Stadyumu

Michigan Stadyumu

Yer: Michigan / ABD

Kapasite: 107.601

“The Big House”, yani “Büyük Ev” lakabıyla da anılan Michigan Stadyumu, Michigan eyaletindeki Ann Arbor şehrinin merkezinde. Hem kolej futbolu hem de diğer spor branşları kapsamında düzenlenen maçlar için kullanılan stadyumun tarihçesi, 1927 yılına dek uzanıyor. İlk etapta 72 bin kişi kapasitesiyle inşa edilen stadyum, yıllar içinde kademeli olarak genişletilmiş ve ABD’nin en büyük stadyumu olma unvanını kazanmış. Uluslararası Şampiyonlar Kupası maçlarına da ev sahipliği yapan bu görkemli yapının katılımcı rekoru ise 105.491 izleyiciyle 2014 yılında Toronto Maple Leafs ve Detroit Red Wings’ın karşılaştığı NHL hokeyi maçında kırılmış.

2. Narendra Modi Stadyumu

Narendra Modi Stadyumu

Yer: Ahmedabad / Hindistan

Kapasite: 110.000

Krikette dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Hindistan’ın Gucerat eyaletindeki Ahmedabad şehrinde bulunan Narendra Modi Stadyumu’nun eski adı Sardar Vallabhbhai Patel Kriket Stadyumu’ydu. Ancak 2021 yılında alınan bir karar sonucunda, stadyuma Başbakan Narendra Modi’nin ismi verildi. Bu tarihe kadar Hindistan’ın özgürlükçü lideri Patel’in adını taşıyan yapı, 2020 yılında eski ABD başkanı Donald Trump’ın da katıldığı büyük bir mitingle açılmasıyla da gazetelerde adından söz ettirmişti. Dünyanın en büyük kriket stadyumu olma özelliğine de sahip Narendra Modi Stadyumu, bazı kaynaklarda Motera Stadyumu ismiyle de anılıyor.

1. Rungrado 1 Mayıs Stadyumu

Rungrado 1 Mayıs Stadyumu

Yer: Pyongyang / Kuzey Kore

Kapasite: 150.000

Geldik, 150 bin kişilik devasa kapasitesi sayesinde açık ara farkla dünyanın en büyük stadyumu olan Rungrado 1 Mayıs Stadyumu’na! Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da bulunan ve 1 Mayıs 1982 yılında açılan bu ihtişamlı yapı, aslında spor karşılaşmaları için değil, 1947 yılından beri birçok farklı ülkede düzenlenen Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali için inşa edilmiş. 1982’den beri de bu stadyumda hem ulusal ve uluslararası festivaller, hem de spor karşılaşmaları düzenleniyor. Hatta Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Rungrado’yu sık sık önemli misafirlerini ağırladığı mitingler ya da halka sesleniş konuşmaları yapmak için de kullanıyor. Paraşütü andıran özel tasarımıyla da dikkat çeken stadyumun ismi ise üzerine inşa edildiği Taedong Nehri’nde bulunan Rungra Adacığı’ndan geliyor.

Ege Ertan Yazar
19.11.2021
Benzer İçerikler

Dünyanın en büyüleyici, ilginç ve sıra dışı kentlerinden biri olan İstanbul, bildiğiniz üzere Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor. Kentin...

Coğrafi konumu ve ev sahipliği yaptığı değerler bakımından yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli şehirlerinden biri olarak görülen İstanbul;...

Her anlamda metropol olmanın hakkını sonuna kadar veren İstanbul’da gezilecek yerler listesini tamamlamak için belki aylar yetmez. Hatta İstanbul’u baştan...

Şehrin gürültüsü, karmaşası ve telaşı bazen insanı gerçekten çok yoruyor. Öyle hızlı bir tempoda yaşıyoruz ki, bazen yorulduğumuzun bile farkına...

Kentin boğucu atmosferinden uzaklaşmak, doğayla baş başa kalmak ve biraz kafa dinlemek için keyifli bir kamp tatiline çıkmaya ne dersiniz?...