bifikirbifikir

Feng Shui Felsefesi: Feng Shui Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Feng Shui Felsefesi: Feng Shui Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Feng Shui yalnızca bir dekorasyon akımı ya da tarzı değil, kadim bir Çin felsefesinin ve prensiplerinin hayatımıza ve yaşam alanlarımıza uyumlamasıdır.

Mottosu “Doğayı anlamak, tanımak ve onunla uyumlu yaşam alanları yaratmak” olan Feng Shui, rüzgar ve su anlamına gelen iki kelimeden oluşuyor. Aslında aradığımız enerji, huzur ve bakış açısı hep doğadadır. Doğa bize yol gösterir ve yön verir. Çünkü bizler de doğanın birer parçasıyızdır. Feng Shui'nin önerdiği gibi enerjiyi doğru yönlendirmeyi başarabilirsek bu felsefenin çokça faydasını görebiliriz. Uzamanları başarı, huzur, mutluluk ve sağlık gibi aslında hep peşinde olduğumuz durumları hayatımıza ve yaşam alanlarımıza çekmek için Feng Shui’yi anlayıp uygulamayı öneriyor. Denemekle ne kaybederiz ki?

Çinlilerin binlerce yıl önce hayatın her alanında deneyip gözlemledikleri ve öğretilerini bir araya getirdikleri bu felsefede yönler ve doğanın elementleri çok önemli. Doğru malzeme kullanımı ya da yaşam alanlarının doğru konumlandırılması birçok şeyi değiştiriyor. Bazen bir objeyi bir köşeye koyup bazen de bir objeyi o alandan çıkartmak gerekiyor . Giydiğimiz kıyafete kadar uygulayabileceğimiz bu öğretide temel olan bilinçaltına verilen mesajlar. 

Feng Shui’de 5 temel element var: Ateş, toprak, su, ağaç ve metal. Bu elementlerin de temsil ettikleri ve pusula yönleri mevcut. Her elementin temsili rengi, materyali ve şekli farklılık gösteriyor. Doğru elementi doğru köşede kullanmak çok önemli. Bunun için Bagua haritasını kullanmak gerekiyor.

Bagua Haritası Nedir?

Bagua haritası elementlerin yönlerini ve doğru kullanım köşelerini gösteren bir harita. Yaşadığımız mekanların hangi köşesinde hangi elementin olması gerektiği bu harita ile belirlenebilir. Bu harita ile enerjiyi daha doğru kullanarak ilişki, şan şöhret, para gibi konularda şansımızı arttırabiliriz. Bagua haritasında yönlerin temsil ettiği alanları şöyle sıralayabiliriz:  Kuzey kariyer, güney şan ve şöhret, batı çocuklar ve yaratıcılıkları, doğu sağlık ve aile, kuzeybatı iletişim ve yardımcı enerjiler, güneybatı evlilik ve aşk, kuzeydoğu kişisel gelişim ve eğitim, güneydoğu bereket ve refah temsilcileri. Bagua haritaları ile aslında uygulama çok kolay bir sistem haline dönüşebilir. Kaynaklara baktığınızda bir pusula yardımı ile evinizin yönlerini belirleyebileceğiniz ya da batılı yöntemi uygulayabileceğiniz söylenmektedir. Batılı yöntemde ise evinizin bir krokisini çizip haritanın üstüne koyduğunuzda yönleri görebilirsiniz. Evin giriş kapısının güney yönlerine denk gelmesi gerekmektedir. Köşelere göre bunu ayarlayabilirsiniz.

Bagua haritası elementlerin yönlerini ve doğru kullanım köşelerini gösteren bir haritadır. Yaşadığımız mekanlarda hangi köşesinde hangi elementin olması gerektiği bu harita ile belirlenebilir. Enerjiyi daha doğru kullanabilmek ve ilişki, şan...

Şimdi biraz da elementleri ve temsil ettiklerini inceleyelim.

Ateş elementi ana renkleri kırmızı, fuşya, turuncu ve parlak sarıdır. Bu element tutkuyu ve ünü temsil eder. Şekli üçgendir. Dekor olarak şömine ve mumlar kullanılabileceği aktarılmaktadır. Yaratıcı elementi ağaçtır, birlikte kullanıldığında etkisini arttırır. Fakat su elementi zıt elementtir. Ateş ve su elementlerinin birlikte kullanılması pek önerilmez.

Toprak elementi ana renkleri pastel sarı, bej ve sütlü kahvedir. Bu element denge ve uyumu temsil eder. Şekli karedir. Dekor olarak mum, taş ve kristal objeler tercih edilebilir. Toprak elementinin etkisini arttıran element ateş ve zıt elementi de ağaçtır. Ağaç ve toprak elementlerinin birlikte kullanılması enerjinin yanlış yönlendirilmesine ya da elementlerin etkilerini kaybetmesine sebep olabilir.

Su elementi ana renkleri siyah, koyu lacivert ve laciverttir. Bu element dinginlik ve sakinliğin temsilcisidir. Temsili şekli dalga şeklidir. Dekor olarak deniz ve göl temalı tablolar kullanılabilir. Metal elementiyle birlikte kullanıldığında etkisi artar. Birlikte kullanılmaması gereken zıt element topraktır.

Ağaç elementinin ana renkleri yeşilin tonlarıdır. Bu element bereket ve zindeliği temsil eder. Şekli dikdörtgendir ve dekor olarak bitki, ayna veya süs havuzu kullanılabilir. Yaratıcı elementi sudur, birlikte kullanıldıklarında etkisini arttırır. Zıt elementi ise metaldir, birlikte kullanıldığında olumsuz sonuçlar alınabilir.

Metal elementi ana renkleri beyaz, gri, gümüş ve bakırdır. Bu element akıl ve mantığı temsil eder. Şekli yuvarlaktır. Dekor olarak metal fotoğraf çerçeveleri kullanılabilir. Toprak elementi ile bir arada kullanıldığında etkisi artar. Ateş elementi ile bir arada kullanılmamalıdır.

İster yönleri esas alın isterseniz renkleri... Hepsi birbiri ile uyum içinde olmalıdır. Zaten Feng Shui ile ilgileniyorsanız doğa ile uyum içinde olmaya çalışıyorsunuz demektir. Biraz daha araştırınca bunun mistik bir mitten öte olduğunu kendiniz de deneyimleyebilir ve hissedebilirsiniz.

Odaklanmak istediğiniz alana göre yaşam alanlarınızı düzenleyebilir ya da hali hazırdaki düzeninizi gözden geçirip küçük dokunuşlar ile o alanın enerjisini iyiye çekebilirsiniz.

Kişilerin de belli enerji çalışmaları yaparken yüzlerini dönmelerini önerdikleri yönler mevcuttur. Örneğin bolluk ve bereket çalışması yaparken yüzünüzü güneydoğuya dönmeniz önerilir. İş hayatınızda kariyer ya da yükselme ile ilgili enerji çalışması yaparken yüzünüzü kuzey yönüne döndürebilirsiniz ve üzerinizde su elementine ait renkleri bulundurabilirsiniz. Bu enerjinin kuvvetlenmesini sağlayacaktır.

Aslında baktığınızda tüm bunlar bizi bir noktada doğa ile iç içe olmaya, onu anlamaya ve ona saygı duymaya da yönlendirir. Hiçbir şeyin tesadüf olmadığına inanıyor ve enerji çalışmalarınıza yön vermek istiyorsanız bu kadim Çin felsefesini daha detaylı araştırıp, hayatınıza katabilirsiniz. İşin uzmanlarından yardım almak da bir diğer seçenek.

Tüm bu element ve yönlerin dışında ise temel bazı alışkanlıkların da hayat ve yaşam enerjinizi iyiye çekebileceğini unutmayın. Bir kaç Feng Shui tüyosu da bizden: Mutfakta hep aynı ocağı kullandığınızı fark edebilirsiniz. Bunun yerine ocaktaki tüm gözleri kullanmaya özen gösterin. Tabii ki aynı anda değil... Ocağınızı mutlaka hep temiz tutun. Oturma alanınızda koltukların üzerinde çok fazla kırlent kullanılmayın. Televizyon oturma odasının merkez noktasında yerleştirmeyin. Çalışma odanız varsa masanızı kapının tam karşısına yerleştirin. Çalışma odanız yoksa ve kafanıza göre her gün başka bir odada çalışıyorsanız da o odanın kapısına göre konum alın. Ayrıca çalışma alanınızda yığılmış dosyalar ve organize bir şekilde durmayan objelerden de vazgeçin. Yatağınızı ayak ucu kapıya gelecek şekilde yerleştirin.

Bunlar gibi birçok küçük değişim ile bulunduğunuz alanın enerjisini değiştirebilirsiniz. Hatta isterseniz deneyimleyip yorum bırakarak yaşadığınız değişiklikleri bizlere de aktarabilirsiniz.

Sıra İçerik Kullanıcı Puanı
1 Bagua Haritası -
18.08.2021
İlgili İçerikler

Küçük dokunuşlar ile az harcama yaparak ev, balkon ya da bahçe dekorasyonunuza yenilik katmak istiyorsanız ve bohem tarzı beğeniyorsanız bu...

Son dönemde sıkça karşılaştığımız tiny house kavramı ve buna bağlı gelişen tiny house akımı, özgürlüğüne düşkün ve karmaşık şehir hayatından...

Benzer İçerikler

Son dönemde sıkça karşılaştığımız tiny house kavramı ve buna bağlı gelişen tiny house akımı, özgürlüğüne düşkün ve karmaşık şehir hayatından...

Küçük dokunuşlar ile az harcama yaparak ev, balkon ya da bahçe dekorasyonunuza yenilik katmak istiyorsanız ve bohem tarzı beğeniyorsanız bu...